Foto: Shutterstock kolāža
Viltotās "irbītes" ir tradicionāls latviešu svētku galda ēdiens, kas ticis celts galdā kāzās, bērēs, kristībās un citos lielākos godos. Pieturoties pie vecās senču gudrības, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, piedāvājam receptes dažādām pildīto gaļas rullīšu variācijām tavam svētku galdam.

Pieredzējušas godu saimnieces "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs. Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Tradicionāli "irbītes" gatavoja no plāni izklapētas liellopa vai cūkas gaļas, bet tikpat gardi gaļas rullīši izdosies arī no daudz ātrāk izsautējamās vistas, tītara vai teļa gaļas.

Sulīgam pildījumam visbiežāk tika izmantotas speķa vai cauraudzīša šķēles, burkāna vai rupjmaizes stienīši, kā arī žāvētas plūmes. Mūsdienīgās versijās sastāvdaļu sarakstu papildina arī dažādu krāsu paprika, sēnes, aprikozes, siers un citi labumi.

Ja gribas atkāpties soli no pašmāju klasikas, pagatavo "bracciole" - gaļas rullīšus itāliešu gaumē, kas pildīti ar ķiplokotu rīvmaizi, rīvētu cieto sieru, pētersīļiem, kapātām olām, prošuto šķiņķi, un sutināti Marinara mērcē.

Nākamajā dienā atdzisušos gaļas rullīšus vari gan atsildīt mērcē, gan arī aukstus sagriezt šķēlēs un izmantot gardām brokastu sviestmaizēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!