Latviešu tradicionālie ēdieni Ziemassvētkos
Foto: Shutterstock

Ziemassvētkiem piederīgs ir bagātīgs mielasts, nesot nākamajam gadam pārticību un auglību. Svētki tika svinēti 12 dienas un arī galdā tika celti vismaz 12 dažādi ēdieni, stāsta folkloriste Aīda Rancāne.

Ziemassvētku galvenais ēdiens bija ķūķis – cūkas šņukurs vārīts kopā ar grūbām, zirņiem un pupām. Tieši tādēļ Ziemassvētku vakaru sauca arī par ķūķa vakaru. Noteikti tika cepta svaiga maize, plāceņi, rauši, plātsmaizes un pīrāgi. Dažādos veidos cepa arī gaļu un desiņas, ko pasniedza ar sautētiem skābiem kāpostiem, kāļiem un bietēm, kuriem vēlākos gados piebiedrojās kartupeļi, burkāni un ķirbji. Desertā cepa ābolus, aizdarītus ar medu, dzērvenēm un lazdu riekstiem vai vārīja rupjmaizes zupu ar kaltētiem augļiem. Viss, kas bija izaudzēts un sarūpēts, tika celts svētku galdā.

Laika gaitā latviešu virtuve dažādojās un bagātinājās, no muižām ienāca tradīcija Ziemassvētkos cept piparkūkas, vārīt bubertu un pasniegt to ar dzērveņu ķīseli. Sālīto gurķu un sēņu vietā galdā sāka parādīties marinēti gurķīši un sēnītes, bet vārītās gaļas vietā pasniedza dažādus cepešus, klāt liekot ogu mērci. Toties zirņus sāka vārīt un pasniegt atsevišķi ar čurkstinātiem čirpuļiem un ceptiem sīpoliņiem.

Galdā vienmēr tika liktas lielzvīņu zivis, no kurām visiecienītākās bija karpas, jo lielās zvīņas simbolizē naudu un ienākumus.

Latviskās virtuves un ēst gatavošanas tradīcija ir dzīva un mainīga, pārveidojoties līdzi ar mums. Nekas nav un nekam nav jābūt sastingušam un nemainīgam. Viss, kas audzis mūsu zemnieku sētās, mūsu dārzos un mežos, ir latvisks, tas ir savējais un tāpēc tradicionāls. Mūsu mājās ienāk arvien jaunas garšas, jauni ēdieni, bet cauri laikiem saglabājas mūsu latviskā kaislība uz gardu un bagātīgu ēdienu, krāšņiem svētkiem, jo bagāts galds dod svētību un auglību nākamajam gadam. Lai vairojas mīlestība, iecietība, pārticība un gudrība!

Source

Tasty

Tags

Ziemassvētki
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form