Foto: Shutterstock

Lai iepazītu mūsu valsts vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, šoreiz piedāvājot iepazīt suitu novada tradicionālos ēdienus – no pentoga un atlaupenes līdz leitim un sklandraušiem. "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm laipni atsaucās biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti", atklājot, kādi tad labumi tika un joprojām tiek galdā celti un baudīti suitu novadā.

Kas suitu novadā ir atšķirīgs no citur pierastā? Pirmkārt, suitiem nav pieņemts ēst zupai klāt maizi, skaidrots vietnē "Suitu novads", kur ar receptēm dalās suitu saimnieces Emīlija Kolna un Skaidrīte Nagliņa. Parasti zupās ir gaļas gabals ar kaulu, kuru uz galda noliek uz atsevišķa šķīvja un, ēdot zupu, gaļu piekož klāt maizes vietā.

Siļķe, maize, skābputra – šo suitu iecienīto garšu salikumu izsenis lauku cilvēki ēduši launagā vai vakariņās gandrīz vai ik pārdienas. Bijis reiz gadījums, kad strādnieki sacēlušies pret saimnieku, sūdzoties, ka nav ko ēst, bet saimnieks iznācis saimes priekšā un teicis: "Kā nav ko ēst: siļķe, maize, putra – ēd ko gribi!"

Teju katrs ir kaut reizi nobaudījis asins desas, bet reti kurš ir mielojies ar tradicionālajām asins pankūkām. Tās gatavo, šķidras, izkāstas vai samaltas asinis lejot pankūku bļodā. Pievieno ūdeni, sāli, ja vajadzīgs, un iemaisa kviešu miltus. Ar koka karoti maisot, iejauc pašķidru pankūku mīklu. Cep uz pannas sakarsētos cūku taukos apaļas, nelielas pankūciņas, ko ceļ galdā ar brūkleņu ievārījumu.

Lai sasildītu nosalušus ciemiņus, suiti vāra īpašu padzērienu, litram uzkarsēta alus pievienojot piņģerotu saldā krējuma un krietnu ēdamkaroti cukura. Karstu lej krūzē un dod baudīt viesim.

Izrādās, suiti gatavo arī latgaliešu iecienīto auzu ķīseli, tikai dēvējot par ķīseni, savukārt bukstiņputra te ir zināma kā pusnātnene.

Lūk, vēl 12 receptes no suitu kulinārā mantojuma apcirkņiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!