Foto: Shutterstock

Katram, kurš nesmādē piena produktus, graudainais un gardais biezpiens nebūs nekas svešs. Mēs, latvieši, esam visai īpaši, jo to, cik nozīmīgs ir šis produkts, zinām jau no bērnības. Katram ir zināma mantra par to, ka, ēdot biezpienu, būsi gudrs. Un arī labi paēdis!

Tieši tāpēc nenāks par ļaunu palutināt sevi un mīļos ar kādu biezpiena gardumu. No biezpiena var pagatavot kā garšīgu putukrējuma desertu ar apgrauzdētām auzu pārslām, tā saldus pīrādziņus, kurus apēst brokastīs. Vai atceries, kā garšo biezpiena pončiki, kādus tos gatavoja vecmāmiņa? Tos pagatavot it nemaz nav grūti, atliek vien ķerties pie darba.

Bet brīvdienu pusdienu noslēgums būs vēl jo patīkamāks, ja galdā tiks likta kāda biezpiena kūka vai plātsmaize. Piemēram, klasiskā kombinācija, kur biezpiens pagatavots kūkā ar mannu un rozīnēm. Vēl graudainajam piena produktam var atrast pielietojumu, sacepot to mazos kēksiņos. Taču, ja gribas ko svaigāku un nebijušu – izvāri biezpiena klimpiņas un pasniedz tās ar saldētām odziņām.

Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu

Foto: Shutterstock

Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Vecie, labie un pavisam vienkāršie biezpiena pončiki

Foto: Shutterstock

Gardie, gaisīgie un aromātiskie biezpiena pončiki. Tik vienkārši pagatavojami un piemēroti, ja vēlies kārumu gatavošanā iesaistīt arī ģimenes jaunākos locekļus. Sadaliet pienākumus, bērniem uzticot mīklas bumbiņu veidošanu, lai vēlāk tās pārvērstu gaisīgajos pončikos.

Lasīt vairāk

Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā

Foto: DELFI

Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.

Lasīt vairāk

Šokolādes un biezpiena suflē kūka

Foto: Shutterstock

Tik gaisīga, tik netverama ir biezpiena un šokolādes suflē kūka. Biezpienam jābūt ļoti maigam, bez graudiem. Tā vietā var izmantot arī krēmsieru, tad iegūsi siera kūkas konsistenci. Šokolāde var būt gan tumšā, gan piena, gan baltā. Tā kā mīklai netiek pievienots cukurs, izvēlies to šokolādi, kura tev labāk garšo. Dotais daudzums piemērots kūkai apmēram 20 centimetru diametrā.

Lasīt vairāk

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Biezpiena klimpiņas

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un gards deserts no biezpiena. To pasniedz ar skābu krējumu un sezonas ogām vai augļiem. Kārumnieki krējumu var sakult ar cukuru. Klimpiņas var pasniegt arī ar ievārījumu vai kausētu sviestu.

Lasīt vairāk

Mīkstie biezpiena cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena mīkstie cepumiņi, ne pārāk saldi un ne pārāk trekni. Neliels gardumiņš pie pēcpusdienas tējas. Var pasniegt arī ar medu vai ievārījumu.

Lasīt vairāk

Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.

Lasīt vairāk

Biezpienmaizīte ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.

Lasīt vairāk

Video: Biezpiena kūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu

Garda jo garda un ģeniāli vienkārši pagatavojama biezpienkūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu no Mušmiru ielas recepšu krājumiem.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena sacepums ar mannu

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Saldais biezpiena sacepums ar vaniļu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums ar rozīnēm - pēc vēlmes pasniedzams ar ķīseli.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas pīrādziņi ar ievārījumu

Foto: mosfood

Maigi, gaisīgi un garšīgi - biezpiena mīklas pīrādziņi ar ābolu ievārījumu. Ja nav ābolu ievārījuma, izvēlies citu - sev tīkamāko vai pieejamo!

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši

Foto: Shutterstock

Nesteidzīgu brīvdienu rītu brokastu klasika - biezpiena plācenīši!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!