Latvisko un sātīgo maltīšu laiks – 30 receptes katrai novembra dienai
Foto: Shutterstock

Ja jau sinoptiķi mūs ir sabiedējuši, ka novembrī gaidāms lielais aukstums, tad laicīgi ir jāapbruņojas ne tikai ar siltām zeķēm un plediem, bet arī sildošām receptēm – tādām, kas piepildīs ar kūpošu garšīgumu. Un tas nenozīmē tikai karstus dzērienus, ko paņemt līdzi termosā, kamēr lepni soļo lāpu gājienā. Ko ēdīsim novembrī?

Gada patriotiskākais mēnesis, kad priekšā Lāčplēša diena un Latvijas Neatkarības proklamēšanas diena, liek raudzīties ne tik daudz eksotisku un vēl nepamēģinātu ēdienu virzienā, kā tepat tuvāk – laiks novērtēt to, ar ko varam lepoties mēs paši, izceļot no pūra lādes latvisko recepšu vācelītes. Starp pārbaudītajām vērtībām ir kā pelēkie zirņi un bukstiņputra, tā kārdinošas medus kūkas, rupjmaizes kārtojumi un maizes zupa, kas ir īpaša un tikai viena tāda mums.

"Novembrī latviešiem ir daudz svinamdienu – Mārtiņdiena, Lāčplēša diena un, protams, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena, kad jāceļ galdā siļķe kažokā, pīrāgi un jāpiesmaržina māja, cepot medus kūku un grilējot vien' maz' cūciņ' vai gardu zoss cepeti. Manuprāt, novembrim piestāv arī deserti ar dzērvenīgu skābumiņu, mežonīgās medījuma gaļas garša, latviešiem tik mīļā saldskābmaize un, protams, neiztikt arī bez sātīgas sīpolu zupas vai kreftīgas kāpostu zupītes, lai kārtīgi sasildītos pēc laipošanas starp novembra neiztrūkstošajām pavadonēm – peļķēm. Un kas par to, ka pēdējie dzērvju kāši jau pametuši Latviju?! Mēs paliekam šeit, lai izgaršotu katru novembra dienu īsteni latviskā garā," par šī mēneša garšas baudām stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.

Novembra garša pavisam noteikti ir spēcinošās un vitamīniem bagātīgās ogas – brūklenes, dzērvenes, pīlādži un smiltsērkšķi. Tās bez savārīšanas kādā ievārījumā vari ne tikai pievienot desertiem, bet arī gaļas ēdieniem, apsmērējot ar ogu mērci Mārtiņdienas zosi vai valsts svētku cepeti. Tāpat turpinām sajūsmā notiesāt ķirbjus, atceroties arī par bietēm, rāceņiem un citiem latviskiem dārzeņiem. Bet, ja neesi vēl ne reizi mūžā skābējis kāpostus, iesakām pamēģināt arī to.

Šī mēneša garšām iedvesmo arī "Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktore Zane Bitmane: "Lai kaut nedaudz paātrinātu laiku drūmajā mēnesī, es tumšos vakarus vairāk pavadu virtuvē, un iesaku to darīt arī citiem. Šajā laikā neviens nepārmetīs, ja izcepsi kādu kūku darba dienā, izmēģināsi kādu jaunu recepti vai vienkārši radoši eksperimentēsi. Laikā, kad varam ilgāk pabūt virtuvē, iesaku atklāt pākšaugu dažādību – lēcas, šķeltie zirņi, dažādās pupiņas, turku zirņi un vēl, un vēl... No tiem var tapināt fantastiskus ēdienus, pat saldos!"

Ja arī tev saskrēja siekalas mutē, iedomājoties gardus speķa pīrādziņus vai tikko silti izvārītu maizes zupu, laiks vien doties uz virtuvi. Pirms tam gan ielūkojies "Tasty" recepšu krājumos, lai mazliet iedvesmotos gatavošanai. Lai garšīgs novembris!

Source

Tasty

Tags

Iedvesma Lāčplēša diena Mārtiņdiena
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Comment Form