Foto: Shutterstock
Kristīga pasaule katru gadu 40 dienas pirms Lieldienām ievēro septiņas nedēļas garu attīrīšanās un pārdomu periodu jeb Lielo gavēni, šādi gatavojoties nozīmīgajiem svētkiem. Katoļiem Lielais gavēnis sākas Pelnu trešdienā, kas šogad iekrīt 6. martā, savukārt pareizticīgie šogad sāks gavēt vien nākampirmdien – 11. martā. Ja šogad vēlies pievienoties gavētāju pulkam, lai gavēņa laikā tu varētu veltīt vairāk laika labiem darbiem un domām, mēs parūpējāmies par praktisko pusi, atlasot receptes, kas palīdzēs tev sasniegt izvirzītos mērķus.

Kaut gan gavēnis tradicionāli ir pārdomu un sevis sakārtošanas laiks, novērojumi liecina, ka mūsdienās liela daļa cilvēku vairākas nedēļas pirms Lieldienām nolemj izslēgt no ēdienkartes gaļu, pienu, olas, saldumus, alkoholu vai citus produktu ne tik daudz reliģisku apsvērumu dēļ, kā vēloties līdz pirmajām siltajām pavasara dienām atvadīties no pāris liekiem kilogramiem un attīrīt organismu. Un kāpēc gan ne?

Nevajadzētu ieslīgt pārmērībās, gavēņa laikā uzsākot drastisku badošanos, pārtiekot vien no maizes un ūdens. Pietiks, ja izslēgsi no ēdienkartes gaļu, ātrās uzkodas, alkoholu vai ko citu, kā ierobežošana nāks par labu tavai veselībai un pašsajūtai. Lai saglabātu veselīgu ādas, matu un nagu stāvokli, kas pēc nogurdinošā ziemas perioda ir īpaši svarīgi, arī gavēņa laikā vajadzētu vismaz reizi nedēļā iekļaut ēdienkartē zivis – piemēram, piektdienās, kā to dara katoļi.

Šai laikā ir ieteicams atteikties ne vien no atsevišķām pārtikas produktu grupām, bet arī no dažādām atkarību raisošām nodarbēm, piemēram, smēķēšanas, azartspēlēm vai "sēdēšanas" sociālajos tīklos, vairāk laika veltot saviem tuviniekiem.

Noderīgus ieteikumus, kā sagatavot organismu ēšanas ierobežojumiem, kā arī Pleskavas—Pečoru klostera ēdienkarti Lielā gavēņa pirmajām divām nedēļām, atradīsi šajā rakstā, te stāstījām, kā garšīgi pagatavot makaronus bez kripatiņas gaļas, bezgaļas kartupeļu receptes atradīsi šeit, bezgaļas kotletes – te, liesu burkānu sālātu idejas – šajā rakstā, lētu kāpostu salātu variācijas – šeit, bet te uzzināsi vairākus veidus, kā mājās iemarinēt zivis lētākam un garšīgākam rezultātam.

Lai izdodas!

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Foto: DELFI

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Gardā prosas biezputra ar medu un sviestu

Foto: Shutterstock

Prosas biezputra veselīgām brokastīm vai launagam. Karsto putru pasniedz ar aukstu sviestiņu vai saldenu medu.

Lasīt vairāk

Cepti pikantie burkāni

Foto: Shutterstock

Ātrs un garšīgs veids, kā veselīgos burkānus notiesāt pusdienās kopā ar kādu gaļas maltīti. Burkānu garšu izcels ne vien pievienotās garšvielas, bet arī svaigā citrona sula un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas latgaliešu gaumē jeb 'buļbu bliņas'

Foto: Shutterstock

"Buļbu bliņas" – ļoti gardas kartupeļu pankūkas ar rūgušpienu latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Foto: Shutterstock

Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar šampinjoniem pildīti kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu zrazi ar šampinjoniem ir tradicionāls ukraiņu virtuves ēdiens. Plācenīšus pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Tvaicētas biezpiena bumbiņas

Foto: Shutterstock

Tvaicētas biezpiena bumbiņas saldā vai sāļā variantā. Var pasniegt ar saldētu ogu mērcīti vai sāļā variantā – izkausētu sviestu.

Lasīt vairāk

Cepelīni ar biezpiena pildījumu

Foto: Shutterstock

Cepelīni vislabāk garšo, ja tos pasniedz ar skābu krējumu vai cepta speķa, sīpolu un krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Rīsi ar paprikas un sīpolu krējuma mērcīti

Foto: Privātais arhīvs

"Šis ir tas ēdiens, ar ko pabarot izsalkušos kādā brīvdienā vai darbadienas vakarā, kad ilgi negribas stāvēt pie plīts. Ņemam sīpoliņus, burkāniņus un papriku, pasutinām pannā un viss!" par savu recepti raksta Kārlis. Pamēģini arī tu!

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem un sviestu ikdienas maltītei vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Biezpiena plāceņi

Foto: Shutterstock

Gardi biezpiena plāceņi brokastu galdam vai saldam launagam. Ēd ar cukuru un krējumu vai ievārījumu.

Lasīt vairāk

Sātīgie tunča salāti brokastīm

Foto: Shutterstock

Šie salāti absolūti lieliski garšo arī paši par sevi, taču vēl gardāk tie sevi pierādīs, uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti groziņos vai sendvičā.

Lasīt vairāk

Kaltētu sēņu zupa

Foto: Shutterstock

Kaltētu sēņu zupa – ziemas vakaru rudenīgai garšai.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu un ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.

Lasīt vairāk

Tabulē salāti ar bulguru, tomātiem un fetaki sieru

Foto: Shutterstock

Veselīgi salāti Tuvo Austrumu gaumē – tabulē (tabbouleh) ar bulguru, tomātiem, pētersīļiem, gurķiem un fetas sieru. Ja bulgurs netīk, to var aizstāt, piemēram, ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Rīsu kotletes jeb plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei – rīsu kotletes ar dārzeņiem. Veģetāri plācenīši ēšanai ar salātiem vai gardu mērcīti.

Lasīt vairāk

Karstie biešu salāti

Foto: Shutterstock

Karstie biešu salāti – ziemas sezonas "aukstajam" galdam.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Vienkāršās zivju kotletes

Foto: Shutterstock

Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar rīsiem

Foto: Shutterstock

Pavisam ātri un vienkārši pagatavojama konservēto tomātu zupa ar rīsiem. Zupai piešķirsi svaigāku aromātu un garšu, ja uzreiz pēc pagatavošanas iemaisīsi tajā sakapātus pētersīļus.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sacepums ar lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.

Lasīt vairāk

Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: DELFI

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.

Lasīt vairāk

Prosas putra ar rozīnēm

Foto: Shutterstock

Prosas putra ar rozīnēm – liec šķīvjos un klāt pasniedz pienu. Putra ir garšīga arī atdzisusi, pārlieta ar pienu.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa

Foto: Shutterstock

Sātīga ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa ar atspirdzinošu devu citrona. Ja zupu vēlies asāku, tai var pievienot arī čili.

Lasīt vairāk

Pannā cepti ķirbji

Foto: Shutterstock

Apceptos ķirbjus var pasniegt tūdaļ karstus no pannas, lai saglabātu zeltaino garoziņu. Pirms pasniegšanas var pārliet ar krējumu, pievienot svaigo sieru vai pārkaisīt ar zaļumiem.

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.

Lasīt vairāk

Sātīgā sīpolzupa ar sieru un olu

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga sīpolu zupa ir kā radīta, lai sasildītos ziemīgi aukstās dienās.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām

Foto: DELFI

Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Minestrone mājas gaumē

Foto: DELFI

Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.

Lasīt vairāk

Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kartupeļi ķiploku eļļā ar gurķu mērci

Foto: DELFI

Kraukšķīgā garoziņā izcepti, ar ķiploku garšu un aromātu... šādi pagatavotiem kartupeļiem grūti turēties pretim, it īpaši, ja piedevās ir sulīga mērcīte, kurā iemērkt tupeņu daiviņas. Pagatavo tos svētku galdam vai sātīgām vakariņām.

Lasīt vairāk

Ar kausēto sieru pildītas portobello sēnes

Foto: Shutterstock

Karstajām uzkodām vai piedevai pie pamatēdiena – šampinjoni pildīti ar kausēto sieru un ceptiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Sulīgās burkānu kotletes

Foto: Shutterstock

Sulīgas un mīkstas burkānu kotletes, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Sātīgais siļķu sacepums ar kraukšķīgu zaļumu rīvmaizes garoziņu

Foto: DELFI

Kraukšķīgā zaļumu garoziņa ir šī vienkāršā, bet gardā un ļoti sātīgā sacepuma akcents. Kartupeļu – siļķu sacepuma maigo garšu īpaši labi papildinās dažādi skābēti vai marinēti dārzeņi, kā arī salāti, piemēram, klasiskie tomātu – gurķu salāti ar dillēm un lociņiem.

Lasīt vairāk

Ābolu un pastinaku krēmzupa ar grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātri pagatavojama un sildoša ābolu un pastinaku krēmzupa ar aromātisko salviju. Pasniedz ar grauzdiņiem, kas uzsildīti pannā.

Lasīt vairāk

Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Salds un sātīgs ķirbju plovs ar rozīnēm un kausētu sviestu gardām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!