Loki – joki, mazie koki. Lērums ideju, kā likt lietā sīpollokus
Foto: Shutterstock

Ēst zaļos lociņus ir gluži kā bučoties ar pavasari. Skūpsts tāds saldi sīvs, bet apstāties nevar, kamēr nav sauja nograuzta un elpa kļuvusi stipra un pikanta. Kad pirmā kāre remdēta, laiks lociņus godināt biezpienā, pīrāgos un pesto!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Paši paši pirmie nograužamie pavasara vēstneši izspraukušies uz palodzes. Gluži kā skolēns, kurš, labi sagatavojies stundai, vicina gaisā roku, tā arī zaļie asni izlīduši no sīpola, slejas augšup. Teicamniekus parasti ietupinu mazā ūdens burciņā un dodu iespēju uzzaļot un izstiepties pretī pavasarim. Paši pirmie loki aiziet šņak-šņak pa tīro bez piedevām. Nākamā porcija jau iekārtojas uz rupjmaizes ar biezpienu, bet tad jau klāt laiks, kad sīpolloki sakuplojuši dārzā un plūcami saujām.

Ja tiktu piešķirta balva par universālāko pavasara garšvielu, tad loki noteikti saņemtu zelta medaļu!

Ar loku palīdzību var uzlabot gan zupas, gan biezpienu, gan salātus un kartupeļus. Tie vienlīdz labi izcelsies rītišķī uz brokastu maizēm, gan vakariņu salātos.

Visātrāk un gardāk ir tos piešņikāt klāt uzlabojamam ēdienam, bet atbalstāma ir ideja lokus pārstrādāt kādā ilgspēlējošā ēdmaņā, piemēram pesto. No lokiem var pagatavot izcilu krēmzupu, tikai jāizlemj, ar ko sīvo lakstu sapārosi. Loks nav izvēlīgs, viņš draudzējas ar visiem dārzeņiem, bet zupām vislabāk izvēlēties pākšaugus vai dārzeņus, kas iebiezina zupu.

Pašā loku brieduma laikā mēdz gadīties, ka ar šiem zaļumiem dāsni apdāvina visi, kam tie saauguši, bet cilvēks, kam sava dārza nav, ņem pretī nedomājot. Brīdī, kad mājās visas vāzes pilnas ar apēdamo pavasari, jāsāk domāt, kā saglabāt, lai nesavīst.

Loki – joki, mazie koki. Lērums ideju, kā likt lietā sīpollokus
Foto: Shutterstock

Ja loki nāk komplektā ar visu sīpolu, tad vislabāk to ielikt ūdens burkā, bet burku ledusskapī. Lai izvairītos no loku apkalšanas, uzmauc virsū plastmasas vai papīra maisiņu. Lokus bez sīpola ietin, apslaka ar ūdeni un glabā ledusskapja atvilktnē.

Taču, ja loku ir tik daudz, ka pat ledusskapī un vāzēs vietas nav, tad jāatrota piedurknes un jāsagatavo tie ziemai. Visātrākais, protams, ir sakapāt un sasaldēt, bet var arī izkaltēt cepeškrāsnī un uzglabāt cieši noslēgtās burkās.

Ja tev ir loki un eļļa, tad, savienojot šos abus, iegūsi aromātisku un pikantu eļļu, ko ledusskapī uzglabāt pāris mēnešus un papildināt salātus vai kādu wok ēdienu.

Lokus var arī sālīt un marinēt, gluži tāpat kā visu ražu. Sālīšanai vajadzēs tikai lokus un sāli, kā arī trauku, kur to darīt. Sālīšana notiek pēc būvniecības principiem – viena kārta loku, viena sāls un tā uz priekšu, līdz trauks pilns. Ieteicamā proporcija – uz 100 gramiem loku viena ēdamkarote sāls.

Laiks lokoties un spokoties! Lai saldi sīva pavasara buča!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Lai ierobežotu dezinformācijas kampaņu izplatību, portāls "Delfi" apturējis iespēju komentēt rakstus

Tags

Konservēšana
43596501
Biezzupas un krēmzupas
43596551
Kaltēšana un žāvēšana
43596551
Sālīšana un mazsālīšana
0
Sīpolloki
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form