Foto: Shutterstock

Ir daži produkti, kuriem mājās jābūt vienmēr – milti, olas, piens, makaroni, rīsi, un jā, arī visai lētie un plaši pieejamie griķi. Ja mājās ir paciņa griķu un piciņa saldkrējuma sviesta, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Taču ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem pagatavot, kad jāpabaro pārītis izsalkušu ģimenes locekļu?

Izrādās, brūnganie griķu putraimi, ko atceramies no skolas ēdnīcu laikiem, pērkam veikalos un gatavojam ikdienā, ir grauzdēti griķi – produkts, kas iemantojis popularitāti padomju laikos. Pārtikas deficīta apstākļos ar grauzdēšanas palīdzību varēja nomaskēt jebkuru griķu defektu, piemēram, pārāk ilgi uzglabājot zudušās garšas īpašības, jo, pateicoties grauzdēšanai, paildzinās griķu uzglabāšanas termiņš, tie kļūst ātrāk pagatavojami un iegūst izteikti riekstainu garšu.

Nepārstrādātie jeb svaigie griķi ir gaišā smilšu vai pat viegli iezaļganā krāsā, tos parasti izmanto, gatavojot cepumus, pievienojot desertiem, kūkām un mušļiem,

Grauzdētie un "zaļie" griķi atšķiras arī pēc garšas – brūnajiem piemīt riekstainā, mums zināmā garša, bet negrauzdēto garša un aromāts ir maigs un neizteiksmīgs.

Kādos ēdienos izmantot griķus

Foto: Shutterstock

Absolūta studentu "koju" klasika ir vārīti griķi, kas aizdarīti ar skābo krējumu, bet šis ģeniāli vienkāršais salikums iemirdzēsies jaunās krāsās, ja sāls šķipsnas vietā griķu un krējuma saskanīgajam duetam pievienosi šļuku gaišās sojas mērces.

Sātīgais vakariņu variants ir griķi ar gaļas mērci – tai var izmantot gan dažādu veidu malto gaļu, gan vistas filejas gabaliņus, šķiņķa kubiņus, mērcē sutinātas gaļas bumbiņas vai ko citu. Tikpat vienkārši pagatavot būs arī griķu biezputru ar apceptām sēnēm, piemēram, šampinjoniem. Bet vienkāršām un ātrām maltītēm tieši laikā būs griķu salāti, kas papildināti ar kukurūzu, bietēm, sieru un citām sastāvdaļām.

Mazliet netipiskāk griķus var izvārīt krēmīgā zupā, ko pasniedz ar bazilika pesto vai izmantot pat spirdzinošas aukstās zupas gatavošanai, papildinot arī rīvētu gurķi, ķiplokiem un kefīru. Pamēģini kādu saujiņu griķu pievienot arī klasiskajai skābu kāpostu zupai vai borščam – šādi tā kļūs sātīgāka un iegūs jaunas garšas nianses. No griķiem sanāks arī burvīgs sacepums un pildījums klasiskajiem kāpostu tīteņiem. Bet ja sveši nav griķu milti, tad no tiem var izcept vēl jo gardākas pankūkas un pasniegt ar kūstoša siera mērci.

Kā griķus pagatavot, lai tie būtu irdeni


Kas jāņem vērā, gatavojot griķus? Tā kā griķi ļoti labi uzņem šķidrumu un piebriest, uz vienu porciju griķu jāizmanto divtik ūdens. Piemēram, ja vakariņās paredzēts vārīt glāzi griķu, tiem pa virsu lej divas glāzes šķidruma. Nedrīkst aizmirst arī par sāli – pavisam nedaudz, un izcelsies griķu raksturīgā, mazliet riekstainā garša. Te atradīsi izsmeļošus paskaidrojumus, kā izvārīt griķus, lai tie būtu irdeni un aromātiski.

Lai labi garšo!

Sātīgā brokoļu, griķu un siera bļodiņa

Brokoļu kraukšķīgums, tradicionālie griķi, siers sātigumam un mazliet Indijas rieksu eksotikai – viss vienā pusdienu bļodiņā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā

Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Griķu kotletes ar sēnēm

Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem – sātīgām un gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti

Sātīgi salāti no sakņu dārzeņiem, kas būs piemēroti gan pusdienām, gan vakariņām. To pagatavošana aizņems īsāku laiku, ja izmantosi jau novārītas bietes un gatavu salātu lapiņu maisījumu. Holandes siers salātiem piešķirs sāļu noti un nodrošinās ar sāta sajūtu. Recepti izstrādājusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Vārīti griķi ar vistas karija mērci

“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Veselīga griķu putra

Īpaši garda un veselīga griķu putra.

Lasīt vairāk

Griķi ar sēnēm

Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti

Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.

Lasīt vairāk

Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē

Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.

Lasīt vairāk

Griķu pankūkas ar siera mērci

Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Figūrai draudzīgie griķu-ābolu cepumi

Pietiek dziedāt slavas dziesmas auzu cepumiem! Tējas vai kafijas pauzei pagatavo gardos un figūrai draudzīgos griķu-ābolu cepumiņus. Recepti iesaka "Facebook" lapas "Tievesanaonline.lv" autore, fitnesa trenere Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem

Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!

Lasīt vairāk

Vienkāršais griķu-siera sacepums no četrām sastāvdaļām

Sātīgs griķu – siera sacepums brangām pusdienām, kas īpaši labi garšos ar skābu krējumu un sālīta vai marinēta gurķa šķēlēm.

Lasīt vairāk

Vienkāršā griķu putra ar ceptiem sīpoliem un speķi

Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ļoti garda un sātīga griķu putra ar ceptiem sīpoliem un cauraudzīti ikdienas pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Griķu maize ar sēkliņām

Bagātīga griķu maize, kuras mīklā nav izmantoti ne milti, ne olas, ne taukvielas. Var ēst, kamēr silta – tad tā būs ļoti garda.

Lasīt vairāk

Veselīgie zaļo griķu plācenīši

"Tasty" lasītāja Alika Sorokina recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka veselībai draudzīgu zaļo griķu plācenīšu recepti.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu

Griķu salāti ar gurķiem un vārītu olu - lēta, bet sātīga Budas bļodiņas vai poke versija.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar ķirštomātiem un konservētu tunci

Griķu salāti ar konservētu tunci un ķirštomātiem - sātīgs, garšīgs ēdiens ātrai maltītei.

Lasīt vairāk

SIltie griķu salāti ar sēnēm un žāvētu vistu

Neparastie, sātīgie un gardie griķu, sēņu un vistas salāti.

Lasīt vairāk

Salāti ar papriku, turku zirņiem, griķiem un laima mērci

Atsvaidzinošie salāti ar papriku, turku zirņiem un vārītiem griķiem. Īpaši labi garšos ar spirdzinošu laima un cietā siera mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!