Foto: Shutterstock
Atšķirībā no liellopa gaļas, kas reizēm mēdz būt pārlieku sīksta, teļa gaļa ir maigāka un liesāka. No diētiskajiem, patīkami rozīgajiem gaļas gabaliņiem var gatavot visu, kas vien ienāk prātā, ieskaitot dažādas zupas, šniceles, sautējumus un kotletītes, kas būs tik sulīgas un maigas, ka noderēs arī mazuļu ēdienkartes dažādošanai.

Svaiga teļa gaļa ir bāli sārtā krāsā ar baltiem taukiem un karstumā viegli irstošiem saistaudiem. Tauku šai gaļai ir salīdzinoši maz, un pati gaļa ir gaišāka nekā liellopu gaļa. Tā kā teļa gaļā ir ļoti maz tauku, jābūt uzmanīgam ar cepšanu – ir svarīgi to nepārcept, lai saglabātu maigo garšu.

Teļa gaļu tradicionāli cep vai sautē. Cepšanai izmanto lielākos gabalus no ciskas un muguras daļas, sautēšanai un zupu gatavošanai – plecu, krūšu, kakla un stilbu gabalus. Teļa lāpstiņas gabali būs īpaši piemēroti sautēšanai buljonā. Pēc tam vari tos apcept krāsnī līdz zeltainai garoziņai.

Maigajai teļa gaļai nav nepieciešamas īpašas garšvielas – pietiks vien ar sāli un svaigi maltiem pipariem, bet gatavo ēdienu vari pārkaisīt ar kapātiem zaļumiem pēc izvēles, lai mājinieki sajustu kārdinošo aromātu jau ārpus virtuves robežām.

Foto: Shutterstock

Teļa gaļas ēdieni ir iecienīti dažādu tautu virtuvēs. Piemēram, Vīnes šnicele – sulīga teļa gaļas šķēle kraukšķīgā rīvmaizes panējumā – ir īsts austriešu nacionālās virtuves lepnums. To ierasts gatavot pat tik lielu, ka šnicele knapi ietilpst vai pat pārsniedz paliela šķīvja aprises, uz porciju paredzot aptuveni 250 gramus gaļas. Vislabāk šim nolūkam izvēlēties pakaļkājas šķiņķi, turklāt gaļa noteikti jāgriež pret šķiedru.

Armēņi sulīgo teļa gaļu izmanto, gatavojot "hašlamu" – bagātīgu gaļas sautējumu ar dažādiem dārzeņiem un aromātiskiem garšaugiem, savukārt teļa "piccata" – gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir itāliešu iecienīts teļa gaļas gatavošanas veids.

Teļa gaļas jaunatklāšanai piedāvājam 13 kārdinošas receptes no "Tasty.lv" virtuālās pavārgrāmatas bagātīgajiem krājumiem.

Lai labi garšo!

Teļa gaļas 'osso buco' mafijas gaumē

Gards veids, kā pagatavot neticami sulīgu teļa gaļas "osso buco", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "kauls ar caurumu". Šis ēdiens tradicionāli tiek gatavots no teļa stilba šķēlēm ar kaulu. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Gardais teļa gaļas sīpolklopsis

Kas ir sīpolklopsis? Tie ir gaļas gabaliņi ar mērci un daudz ceptiem sīpoliem. Oriģinālrecepte paredz gatavošanai izmantot teļa gaļu, bet vari to droši aizstāt un šādā veidā gardi pagatavot arī vistas, cūkas, liellopa vai jebkādu citu sev tīkamu gaļu. Lai recepti saglabātu autentiskāku, atļāvāmies saglabāt tās autora oriģinālo rakstīšanas stilu.

Lasīt vairāk

Teļa gaļas šnicele ar gurķu salātiem

Gardām pusdienām un vakariņām pietiek vien ar kārtīgi saceptu karbonādi. Tāpēc teļa gaļas šnicele būs lieliska izvēle. Pasniedz to kopā ar svaiga gurķa salātiņiem, kas sajaukti ar jogurta mērci.

Lasīt vairāk

Ar sēnēm un papriku pildīti teļa gaļas rullīši

Pildīta teļa krūtiņa ar šampinjonu šķēlītēm un baltvīna mērci.

Lasīt vairāk

Teļa gaļas kotletes

Kotletes no teļa gaļas gardas gan karstā, gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā

Fantastiski sulīgs un aromātisks Marokas stila sautējums. Tā gatavošanai var izmantot keramikas podu, tadžīnu vai čuguna sautējamo katlu. Svarīgs ir trauks, kuru var noslēgt ar vāku, tādējādi iesprostojot tvaiku pie sautējuma.

Lasīt vairāk

Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci

Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.

Lasīt vairāk

Teļa gaļas šķēles ar ķiploku kartupelīšiem ātrām vakariņām viduslaiku noskaņā

Viduslaiku dzīru cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mazāk kā stundas laikā.

Lasīt vairāk

Lazanja ar teļa gaļas ragū

Lazanja ar teļa gaļas ragū - īpašām viesībām.

Lasīt vairāk

Ātrā teļa gaļas 'piccata'

Ātri pagatavojamās un gardās teļa gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kas ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Austriešu lepnums - Vīnes šnicele

Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums

Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.

Lasīt vairāk

Aromātiskais teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem baltvīna mērcē

Vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem. Šķipsna timiāna, šļuciņa sausa baltvīna, un šis vienkāršais ēdiens garšos gluži kā smalkā restorānā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!