Svaiga teļa gaļa ir bāli sārtā krāsā ar baltiem taukiem un karstumā viegli irstošiem saistaudiem. Tauku šai gaļai ir salīdzinoši maz, un pati gaļa ir gaišāka nekā liellopu gaļa. Tā kā teļa gaļā ir ļoti maz tauku, jābūt uzmanīgam ar cepšanu – ir svarīgi to nepārcept, lai saglabātu maigo garšu.
Teļa gaļu tradicionāli cep vai sautē. Cepšanai izmanto lielākos gabalus no ciskas un muguras daļas, sautēšanai un zupu gatavošanai – plecu, krūšu, kakla un stilbu gabalus. Teļa lāpstiņas gabali būs īpaši piemēroti sautēšanai buljonā. Pēc tam vari tos apcept krāsnī līdz zeltainai garoziņai.
Maigajai teļa gaļai nav nepieciešamas īpašas garšvielas – pietiks vien ar sāli un svaigi maltiem pipariem, bet gatavo ēdienu vari pārkaisīt ar kapātiem zaļumiem pēc izvēles, lai mājinieki sajustu kārdinošo aromātu jau ārpus virtuves robežām.
Teļa gaļas ēdieni ir iecienīti dažādu tautu virtuvēs. Piemēram, Vīnes šnicele – sulīga teļa gaļas šķēle kraukšķīgā rīvmaizes panējumā – ir īsts austriešu nacionālās virtuves lepnums. To ierasts gatavot pat tik lielu, ka šnicele knapi ietilpst vai pat pārsniedz paliela šķīvja aprises, uz porciju paredzot aptuveni 250 gramus gaļas. Vislabāk šim nolūkam izvēlēties pakaļkājas šķiņķi, turklāt gaļa noteikti jāgriež pret šķiedru.
Armēņi sulīgo teļa gaļu izmanto, gatavojot "hašlamu" – bagātīgu gaļas sautējumu ar dažādiem dārzeņiem un aromātiskiem garšaugiem, savukārt teļa "piccata" – gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir itāliešu iecienīts teļa gaļas gatavošanas veids.
Teļa gaļas jaunatklāšanai piedāvājam 13 kārdinošas receptes no "Tasty.lv" virtuālās pavārgrāmatas bagātīgajiem krājumiem.
Lai labi garšo!
Teļa gaļas 'osso buco' mafijas gaumē
Gards veids, kā pagatavot neticami sulīgu teļa gaļas "osso buco", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "kauls ar caurumu". Šis ēdiens tradicionāli tiek gatavots no teļa stilba šķēlēm ar kaulu. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Gardais teļa gaļas sīpolklopsis
Kas ir sīpolklopsis? Tie ir gaļas gabaliņi ar mērci un daudz ceptiem sīpoliem. Oriģinālrecepte paredz gatavošanai izmantot teļa gaļu, bet vari to droši aizstāt un šādā veidā gardi pagatavot arī vistas, cūkas, liellopa vai jebkādu citu sev tīkamu gaļu. Lai recepti saglabātu autentiskāku, atļāvāmies saglabāt tās autora oriģinālo rakstīšanas stilu.
Teļa gaļas šnicele ar gurķu salātiem
Gardām pusdienām un vakariņām pietiek vien ar kārtīgi saceptu karbonādi. Tāpēc teļa gaļas šnicele būs lieliska izvēle. Pasniedz to kopā ar svaiga gurķa salātiņiem, kas sajaukti ar jogurta mērci.
Ar sēnēm un papriku pildīti teļa gaļas rullīši
Pildīta teļa krūtiņa ar šampinjonu šķēlītēm un baltvīna mērci.
Teļa gaļas kotletes
Kotletes no teļa gaļas gardas gan karstā, gan aukstā veidā.
Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā
Fantastiski sulīgs un aromātisks Marokas stila sautējums. Tā gatavošanai var izmantot keramikas podu, tadžīnu vai čuguna sautējamo katlu. Svarīgs ir trauks, kuru var noslēgt ar vāku, tādējādi iesprostojot tvaiku pie sautējuma.
Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci
Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.
Teļa gaļas šķēles ar ķiploku kartupelīšiem ātrām vakariņām viduslaiku noskaņā
Viduslaiku dzīru cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mazāk kā stundas laikā.
Lazanja ar teļa gaļas ragū
Lazanja ar teļa gaļas ragū - īpašām viesībām.
Ātrā teļa gaļas 'piccata'
Ātri pagatavojamās un gardās teļa gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kas ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Austriešu lepnums - Vīnes šnicele
Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.
'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums
Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.
Aromātiskais teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem baltvīna mērcē
Vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem. Šķipsna timiāna, šļuciņa sausa baltvīna, un šis vienkāršais ēdiens garšos gluži kā smalkā restorānā.