Foto: Shutterstock
Viens no populārākajiem uz grila gatavotiem ēdieniem ir vistas gaļas šašliks. Kādēļ tas tā? Jo vistas gaļa ir figūrai draudzīga, salīdzinoši lēta un ļoti ātri pagatavojama. Vēl viena no šīs gaļas priekšrocībām ir tā, ka to nav iepriekš stundām ilgi jāmarinē. Prasmīgi pagatavots vistas šašliks ir maigs un ļoti sulīgs, tādēļ būs lieliska izvēle maltītei, kurā piedalās arī mazie gardēži.

Ja vēlies, lai vistas šašliks ir pēc iespējas liesāks un satur mazāk kaloriju, gatavo to no vistas filejas un marinādei izmanto tādus produktus kā dažāda veida citrusaugļi, ķiploki, ābolu vai granātābolu sula, paniņas, airāns vai gāzēts minerālūdens.

Lieliski garšos arī rīvētos sīpolos marinēta vistiņa, kas papildināta ar sīki kapātām dillēm, pētersīļiem vai kinzu. Īsta vistas marināžu klasika ir arī sojas mērce, medus un sinepes – šādā maisījumā apviļātus vistas gabaliņus jau uzreiz vari spraust uz iesmiem.

Foto: Shutterstock

Ja vēlies baudīt īpaši sulīgu šašliku, tad filejas vietā labāk izvēlies atkaulotus vistu šķīņķīšus bez ādas – tie gan būs nedaudz treknāki, bet līdz ar to arī gardāki. Ir pārbaudīts, ka īpaši maigu garšu vistas gabaliņiem piešķir majonēzes marināde, ko vari papildināt ar dažādiem kapātiem garšaugiem, adžiku, pesto vai dažādiem veikalos nopērkamajiem sauso garšvielu maisījumiem. Vistas gaļai īpaši labi piestāvēs, timiāns, oregano, kā arī Provansas vai Vidusjūras garšaugu maisījums.

Atceries, ka maigās vistas gaļas marinādei nevajadzētu pievienot ananasu. Šī augļa sastāvā esošais enzīms bromelaīns šķeļ olbaltumvielas un padarīs vistas gaļas konsistenci putrveidīgu.

Ja vēlies vistas šašlikam piešķirt grieķu virtuvei raksturīgās nianses, tad pievieno marinādei šķipsnu kanēļa, kas piešķirs maigajiem un sulīgajiem gaļas gabaliņiem īpaši kārdinošu un noslēpumainu aromātu.

Lai labi garšo!

Meksikāņu vistas iesmiņi

Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē

Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas iesmiņi ar zemesriekstu mērci

Pikanti vistas gaļas iesmiņi, kurus pagatavot uz grilpannas vai cepeškrāsnī. Būs lieliski piemēroti tikko vārītiem, kraukšķīgiem brūnajiem rīsiem, uz šķīvja klāt liekot lapu salātus.

Lasīt vairāk

Sulīgs citronvistiņas šašliks cepeškrāsnī

Sulīgs citronvistiņas šašliks cepšanai cepeškrāsnī vai uz grila.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē

Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Grilēti vistas filejas un čorizo desas iesmiņi

Vistas filejas un čorizo kebabus var grilēt vai arī cept uz grila pannas. Tos pasniedz ar gardo vīna un sviesta mērci un zaļajām olīvām.

Lasīt vairāk

Ātrie vistas iesmiņi majonēzes marinādē

Meklē idejas Jāņu šašlikam? Izmēģini šo restorāna "Bibliotēka Nr.1" šefpavāra Māra Jansona recepti! Ļoti ātra un efektīga marināde. Vistas gaļa vienmēr sanāks mīksta un sulīga. Turklāt marinēšanai pietiks ar 20 minūtēm. Majonēze marinēšanās laikā iesūcas gaļā un padara to īpaši sulīgu, bet cepoties gaļa iegūst skaistu, zeltainu toni.

Lasīt vairāk

Šmakovkā marinēti vistu spārniņi vai stilbiņi

Piešaujot marinādei šļuciņu šmakovkas, grilētie vai krāsnī ceptie vistu spārniņi un stilbiņi izdosies īpaši sulīgi. Recepti iesaka "Šmakovkas muzejs".

Lasīt vairāk

Vistas 'satay' ar zemesriekstu mērci

Gardi vistas gaļas iesmiņi indonēziešu gaumē, kas izmarinēti sojas mērcē. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar zemesriekstu un kokosriekstu krēma mērci, kurā saldi sāļā garša mijas ar aso čili.

Lasīt vairāk

Rabarberu sulā marinēta vistas gaļa grilam vai cepeškrāsnij

Marinējot vistas gaļu rabarberu sulā, sanāk interesants, nedaudz saldskābs un ļoti sulīgs šašliks.

Lasīt vairāk

Vistas filejas ļuļa kebabs ar grilētu papriku

Pārsvarā ļuļa kebabus gatavo no jēra vai liellopa gaļas. Piedāvājam vienkāršotu ļuļa-kebaba recepti, kurā izmanto vistas fileju. Vasarā cep uz grila, ziemā - cepeškrāsnī. Pasniedz ar grilētu marinētu papriku.

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks piparmētru un jogurta marinādē

Šašlika marinādēs parsti izmanto citronu, majonēzi, etiķi, sīpolus un garšvielas, bet – kāpēc neļauties kaut kam nedaudz neparastākam, pārsteidzot Līgo svētkos sanākušos viesus? Ņem talkā piparmētras!

Lasīt vairāk

Vistas šašliks kečupa marinādē

"Grila sezona ir sākusies, un atkal laiks uzmeklēt savu iecienītāko, uzticamāko grilu, notīrīt pēc ziemas guļas un likt lietā. Tos, kuri grilēšanā ir iesācēji, gribu iedrošināt – tur nav nekā pārāk sarežģīta, un nav jābūt, lai grilētie ēdieni izdotos gards," saka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot savu recepti vistas šašlikam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!