Foto: Shutterstock
Brīdī, kad zods notecējis ar sulīgo bumbieru sulu un ir sajūta, ka gada norma svaigā veidā apēsta, laiks virtuves eksperimentiem! Bumbieris virtuvē ienesīs maigumu, lai kādā receptē tas tiktu izmantots. Saldā un sulīgā nots iederēsies gan svaigos salātos, gan aromātiskā plātsmaizē, gan ziemas krājumu burkā.

Ja tiktu rīkotas sacīkstes par dārza augli un izcilnieku, kur finālisti būtu divi – ābols un bumbieris, kurš būtu uzvarētājs? Saprotams, ka šie abi ir nopietni smagsvari, katram ir sava sava stiprā puse, kas pretiniekam savukārt vājāka.

Ja svaru kausos liek izturību un uzglabāšanas iespējas, tad ābols iekabina bumbierim. Jā, ir ziemas bumbieri, kas labi glabājas, bet āboli tomēr labāk. Salduma disciplīnā, kā arī izturībā pret sabrūnēšanu pēc mizošanas uzvar bumbieri. Ābols par mizas noņemšanu ātri apskaišas un kļūst brūns, bet bumbieris to visu tver vieglāk. Krāsas ziņā spilgtāki ir āboli, bet bumbieri paņem ar savām niansētām pasteļkrāsām. Brīdī, kad nonākam virtuves disciplīnā, rezultāts ir neizšķirts – visu, kas pa spēkam ābolam, spēj arī bumbieris. Ar ābolu līdzdalību gatavotais ir ņiprāks, ar bumbieriem – maigāks.

Stop! Tomēr neliels pārsvars bumbierim ir – tas, atšķirībā no sava sulīgā radinieka, labi jūtas dažādās siera un gaļas platēs, kur ābols tomēr ir rets viesis.

Ko tad gatavot no bumbieriem? Patiesībā jebkuru receptē minētu ābolu var un drīkst aizstāt ar bumbieri, iegūstot jaunu recepti. Taču ir receptes, kur bumbieris izceļas visā savā maigajā krāšņumā.

Maigais uzkodu karalis

Foto: Shutterstock

Plāna, sulīga, vasaras un rudens saules piesūcināta bumbiera šķēlīte salātos ir kā flautas solo skaņdarbā. Tu, cilvēk, ēd salātus un te – kaut kas tik maigs, kas kopējo garšu papildina izcili! Pateicoties savai maigajai dabai, bumbieris sadzīvo ar raksturā nikniem sieriem, sevišķi ar tiem, kam pelējums. Taču ar vienlīdz labām sekmēm tas sader arī ar maigiem svaigajiem sieriem. Var bumbieri likt uz uzkodu plates, plānās šķēlītēs uzgriezt uz grauzdiņa, ieģērbt prušuto mētelītī un var arī sapildīt ar sieru, garšaugiem un – cepeškrāsnī iekšā. Sātīga uzkoda gatava! Ar tādiem pašiem panākumiem var gatavot arī siltās uzkodas – bumbierim izgriež serdi, sapilda ar medu, riekstiem vai žāvētiem augļiem un – atkal krāsnī iekšā. Var arī nepildīt, var vienkārši izcept vai uzgrilēt un mieloties, papildinot ar saldējumu.

Ar zupām uz "tu"

Foto: Shutterstock

Bumbieris ir atvērts arī dažādiem zupu piedāvājumiem. Viņš ir gatavs būt par zupas pamatu, laipni sevī uzņemot siera un riekstu laivas vai arī pats kļūst par laivu, piemēram biešu krēmzupā, kopā ar zilo sieru.

Iereibušais skaistulis

Foto: Shutterstock


Sarkanvīnā sutināti bumbieri, iespējams, ir visbiežāk uzņemtā bumbieru recepšu fotogrāfija, jo skaisti izskatās. Cēli izskatās! Gardi izskatās! Vēl blakus saldējumu vai kādu krēmu un bilde sauktin sauc: "Apēd mani, sniegšu baudījumu!" Pati sautēšana vīnā arī nemaz nav tik sarežģīta, kā sākumā šķiet. Un neba sarkanvīnā vien var sautēt – var to darīt saldā desertvīnā vai pat brendijā. Ar vienlīdz labiem panākumiem sautēšanu var izveikt arī vienkāršā sīrupā un iegūt gan tumši lillā (upenes), gan oranžus (smiltsērkšķi) bumbierus.

Kēksu daiļlēcējs

Foto: Shutterstock


Saprotama lieta, ka bumbieris iederas arī dažādos kēksos, kēksiņos, smalkmaizītēs un kliņģeros. Bumbieri, starp citu, droši var ielecināt dažādos kēksos un kūkās veselu – viņš prot labi uzvesties arī nesagriezts, lai pasniegšanas brīdī saņemtu uzslavas: "O! Cik labi izskatās! Mmm, kā smaržo! Un tiešām vesels izcepies?"

Uz pusēm ar ābolu

Foto: Shutterstock


Plātsmaizes, tartes, klafuti un krambli ir našķi, kas pa spēkam kā ābolam, tā bumbierim, vēl vairāk – tos var abus likt kopā. Ar drumstalām vai bez, mandeļu skaidiņām un kanēļa piedevu – tā garšo un smaržo rudens!

Putras sabiedrotais

Foto: Shutterstock


Tie, kas ir "putru cilvēki", jau zina, ka putra ir lieliska platforma, kur izcelties dažādām garšām. Taču tie, kas putras neēd, varētu izdarīt izņēmumu, lai nobaudītu to kopā ar kādu no bumbiera agregātstāvokļiem – derēs gan ripiņās sagriezts svaigs bumbieris, gan sviestā un medū pasutinātas daiviņas, gan kāds bumbieru ievārījums.

Saldas atmiņas ziemai

Foto: Shutterstock


Ņemot vērā, ka bumbieri nav tik uzglabāšanas izturīgi kā āboli, tos vajag sastrādāt ievārījumos, biezeņos, čatnijos un kompotos un tad ziemas spelgoni, baudot no burkas maigo saldumu, gaidīt bumbierziedu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!