Foto: Shutterstock kolāža
Teju visi ir dzirdējuši, ka aknas ir bagātas ar dzelzi, tādēļ tās būtu ieteicams iekļaut ēdienkartē. Viens no iecienītākajiem aknu izmantošanas veidiem ir aknu pastēte, ko pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī mājās, turklāt bez liekām papildvielām un tēriņiem. Uztura speciālistus izvaicājām par to, kādi ir aknu plusi un mīnusi, bet šefpavārs atklāja dažu labu knifiņu, ko vērts likt aiz auss, ķeroties pie aknu pastētes gatavošanas.

Aknas ir viens no populārākajiem subproduktiem. Tā kā tās veic organisma attīrīšanas jeb detoksa funkciju, tad cilvēki mēdz atturīgi izturēties pret to iekļaušanu uzturā. Bet velti, jo tās ir arī koncentrēts uzturvielu avots. Aknas pat tiek dēvētas par dabīgu multivitamīnu kompleksu.

"Dzīvnieku iekšējie orgāni ir bagāti ar dažādām uzturvielām un tiek uzskatīti pat par superfūdiem," pauž uztura speciāliste Jeļena Pavlova, īpaši uzteicot aknas, jo "tās ir bagātas ar D, A, B12 vitamīnu un folskābi, kā arī dzelzi, varu un cinku."

"Visvairāk aknas satur A vitamīnu, kas nepieciešams gan acu veselībai, gan arī lai samazinātu iekaisīgo slimību risku, sākot no artrīta līdz Alcheimera slimībai. Aknas satur arī folskābi, dzelzi, hromu, varu un cinku, kas ir būtiski, lai būtu laba sirds veselība un optimāls hemoglobīna līmenis," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.

Kas jāņem vērā, gatavojot aknu pastēti

Foto: Shutterstock


Gardu pastēti var pagatavot gan no mājlopu, gan mājputnu, kā arī medījuma aknām. Jo aknas mazākas, jo ātrāk tās būs gatavas.

Pirms gatavošanas tās ir ieteicams paturēt pienā, jo tad tām būs maigāka garša, iesaka šefpavārs Ingmars Ladigs. Īsta delikatese ir dažādas aknu pastētes, kuras var pagatavot daudzos dažādos veidos. Agrāk godu saimnieces paģērēja, ka aknu pastētei sīpolus likt klāt nevajagot – tikai ķiploku, lauru lapu, kādu pipariņu un cukuru. Novārītas aknas divas reizes mala, piemaļot klāt arī vārītu cūkas treknumu un ādiņas. Pierīvēja muskatriekstu, dāsni lika klāt sviestu, buljonu, ko samaisīja ar maltajām aknām un masu kūla katlā ar koka karoti, lai pastēte būtu īpaši gaisīga.

Modernākās versijā pastētei liek klāt apceptus dārzeņus, garšvielas un piesātinātos vīnus – sarkanvīnu vai portvīnu, kā arī brendiju. Pastētes garšu var bagātināt ar, piemēram, saulē kaltētiem tomātiem, kaperiem, žāvētām plūmēm, aprikozēm, sēnēm, šķiņķi un pat grilētu papriku. Aknu pastētei piestāv dažādi garšaugi. Neiztikt arī bez sāls, kādas ķiploka daiviņas, lauru lapas vai rīvēta muskatrieksta.

Aknas labi sasautē, tad smalki samaļ vai sablendē. Ja vēlas, lai pastēte ir zīdaini gluda, sablendētās aknas var iztrīt caur sietiņu. Tad masu atdzesē un ar mikseri piekuļ klāt kausētu sviestu. Aknas pašas par sevi ir sausas un liesas, bet garšīga pastēte ir trekna, tāpēc taukvielas nevajag žēlot, skaidro šefpavārs.

Kā fasēt un uzglabāt pastēti


Pirms fasēšanas pagaršo pastēti. Ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, piparus vai citas garšvielas. Ņem vērā, ka garšai jābūt nedaudz intensīvākai nekā labpatīk tavām garšas kārpiņām, jo, pastētei atdziestot, garša kļūs mazāk izteikta.

Foto: Shutterstock

Pastēti vislabāk pildīt aizvākojamās stikla burciņās vai plastmasas trauciņos, Ja vēlies pastēti uzglabāt un izlietot 6-7 dienu laikā, tad pārlej tās virskārtu ar dzidrinātu sviestu, kausētiem taukiem vai kvalitatīvu neitrālas garšas eļļu.

Iepildītu glītā burciņā, pastēti vari pasniegt kā dāvanu svētkos kādam izsmalcinātam gardēdim vai priecāties par paša gatavoto gardumu ikdienā, ziežot to uz brokastu sviestmaizēm.

Lai labi garšo!

Soli pa solim: mājās gatavota aknu pastēte

"Vīrs man uzdeva jautājumu, kāpēc veikala pastētes garšo tā, it kā aknas nebūtu pat blakus stāvējušas? Kad atklāju viņam sastāvdaļas, kuras izmantoju, mājās gatavojot pastēti, vīrs sāka sirsnīgi smieties – nu viņam viss esot tapis skaidrs," pārbaudītu aknu pastētes recepti un gatavošanas knifus atklāj vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Video recepte: Stirnas aknu pastēte šefpavāra Jāņa Zvirbuļa izpildījumā

"Kas tad ir nepieciešams, lai pagatavotu ideālu pastēti? Labs garastāvoklis, labs mednieks un labi produkti!" – tā stirnas aknu pastētes recepti "Facebook" grupā "Hunting.lv" piesaka šefpavārs Jānis Zvirbulis.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte ar āboliem, timiānu un ingveru

Pavisam vienkārši pagatavojama vistu aknu pastēte svētku galda, kas neliks taviem viesiem vilties: ābola skābumiņš, timiāna rūgtenās notis un ingvera spirgtais aromāts veido filigrānu garšu saspēli. Uz grauzdētas maizes šķēles šī delikatese garšos tiešām izcili!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta aknu un gaļas pastēte ar ķiplokiem un rozmarīnu

Aromātiskā aknu un gaļas pastēte, pateicoties cepšanai krāsnī, iemantos īpaši kārdinošu garoziņu un patīkamu struktūru.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistu aknu pastēte ar sīpoliem un baltvīnu

Klasisks smēriņš uz brokastu maizes ir aknu pastēte. Paštaisīta pastēte ir daudz garšīgāka un arī lētāka. Un skaidri zināsi, ka tajā nav ādu, tauku un gaļas atgriezumu.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte ar burkāniem

Garšīgām maizītēm vistu aknu pastēte ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Aknu pastēte bērniem

Nav noslēpums, ka daudzi cilvēki pastiprinātu uzmanību pārtikas produktu sastāvam sāk pievērst tad, kad ģimenē paradās bērniņš. Sak, paši jau varam ēst šo un to, bet mazajam cilvēciņam tomēr gribas dot vislabāko. Tādēļ daudzi jaunie vecāki iecienījuši Berga bazāra pastāvīgos tirgotājus – bioloģiski sertificēto zemnieku saimniecību "Laukgaļi", kas sestdienās uz Rīgu ved gan olas, gan cāļa gaļu, gan dažādus subproduktus un majās gatavotu gardu, maigu aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Garda aknu pastēte – Lindas Leen recepte

Dziedātāja Linda Leen līdz šim bija domājusi, ka pastētes pagatavošana ir ļoti sarežģīts process, taču aizvadītās nedēļas nogalē viņai izdevies pašai pagatavot šo gardo ēdienu.

Lasīt vairāk

Cūku aknu pastēte ar brendiju

Aknu pastēte uz maizes - garda pārmaiņa siermaizei vai desmaizei.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte

Ļoti vienkārši pagatavojama vistu aknu pastēte.

Lasīt vairāk

Ātrā vistu aknu pastēte ar burkāniem

Gardām pastētmaizēm - vistu aknu pastēte.

Lasīt vairāk

Parastā lauku pastēte

Parastā lauku pastēte ikdienas pastētmaizītēm.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte

Vistu aknu pastēte - priekš gardām maizītēm katrai dienai vai svētku uzkodām.

Lasīt vairāk

Liellopa aknu pastēte ar ceptiem sīpoliem

Aknu pastēte - gards papildinājums brokastu galdam.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte ar burkānu

Mājās pagatavota vistu aknu pastēte ar burkānu.

Lasīt vairāk

Liesā aknu pastēte ar puravu

Aknu pastēte ar puravu pēc Lolitas Neimanes receptes.

Lasīt vairāk

Vistu aknu un sakņu pastēte

Diētiska dārzeņu un cāļa akniņu pastēte bez taukvielām, kurai maigumu piešķir sablendētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!