Mājās gatavota aknu pastēte: 17 receptes un speciālistu padomi
Foto: Shutterstock kolāža

Teju visi ir dzirdējuši, ka aknas ir bagātas ar dzelzi, tādēļ tās būtu ieteicams iekļaut ēdienkartē. Viens no iecienītākajiem aknu izmantošanas veidiem ir aknu pastēte, ko pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī mājās, turklāt bez liekām papildvielām un tēriņiem. Uztura speciālistus izvaicājām par to, kādi ir aknu plusi un mīnusi, bet šefpavārs atklāja dažu labu knifiņu, ko vērts likt aiz auss, ķeroties pie aknu pastētes gatavošanas.

Aknas ir viens no populārākajiem subproduktiem. Tā kā tās veic organisma attīrīšanas jeb detoksa funkciju, tad cilvēki mēdz atturīgi izturēties pret to iekļaušanu uzturā. Bet velti, jo tās ir arī koncentrēts uzturvielu avots. Aknas pat tiek dēvētas par dabīgu multivitamīnu kompleksu.

"Dzīvnieku iekšējie orgāni ir bagāti ar dažādām uzturvielām un tiek uzskatīti pat par superfūdiem," pauž uztura speciāliste Jeļena Pavlova, īpaši uzteicot aknas, jo "tās ir bagātas ar D, A, B12 vitamīnu un folskābi, kā arī dzelzi, varu un cinku."

"Visvairāk aknas satur A vitamīnu, kas nepieciešams gan acu veselībai, gan arī lai samazinātu iekaisīgo slimību risku, sākot no artrīta līdz Alcheimera slimībai. Aknas satur arī folskābi, dzelzi, hromu, varu un cinku, kas ir būtiski, lai būtu laba sirds veselība un optimāls hemoglobīna līmenis," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.

Kas jāņem vērā, gatavojot aknu pastēti

Mājās gatavota aknu pastēte: 17 receptes un speciālistu padomi
Foto: Shutterstock

Gardu pastēti var pagatavot gan no mājlopu, gan mājputnu, kā arī medījuma aknām. Jo aknas mazākas, jo ātrāk tās būs gatavas.

Pirms gatavošanas tās ir ieteicams paturēt pienā, jo tad tām būs maigāka garša, iesaka šefpavārs Ingmars Ladigs. Īsta delikatese ir dažādas aknu pastētes, kuras var pagatavot daudzos dažādos veidos. Agrāk godu saimnieces paģērēja, ka aknu pastētei sīpolus likt klāt nevajagot – tikai ķiploku, lauru lapu, kādu pipariņu un cukuru. Novārītas aknas divas reizes mala, piemaļot klāt arī vārītu cūkas treknumu un ādiņas. Pierīvēja muskatriekstu, dāsni lika klāt sviestu, buljonu, ko samaisīja ar maltajām aknām un masu kūla katlā ar koka karoti, lai pastēte būtu īpaši gaisīga.

Modernākās versijā pastētei liek klāt apceptus dārzeņus, garšvielas un piesātinātos vīnus – sarkanvīnu vai portvīnu, kā arī brendiju. Pastētes garšu var bagātināt ar, piemēram, saulē kaltētiem tomātiem, kaperiem, žāvētām plūmēm, aprikozēm, sēnēm, šķiņķi un pat grilētu papriku. Aknu pastētei piestāv dažādi garšaugi. Neiztikt arī bez sāls, kādas ķiploka daiviņas, lauru lapas vai rīvēta muskatrieksta.

Aknas labi sasautē, tad smalki samaļ vai sablendē. Ja vēlas, lai pastēte ir zīdaini gluda, sablendētās aknas var iztrīt caur sietiņu. Tad masu atdzesē un ar mikseri piekuļ klāt kausētu sviestu. Aknas pašas par sevi ir sausas un liesas, bet garšīga pastēte ir trekna, tāpēc taukvielas nevajag žēlot, skaidro šefpavārs.

Kā fasēt un uzglabāt pastēti

Pirms fasēšanas pagaršo pastēti. Ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, piparus vai citas garšvielas. Ņem vērā, ka garšai jābūt nedaudz intensīvākai nekā labpatīk tavām garšas kārpiņām, jo, pastētei atdziestot, garša kļūs mazāk izteikta.

Mājās gatavota aknu pastēte: 17 receptes un speciālistu padomi
Foto: Shutterstock

Pastēti vislabāk pildīt aizvākojamās stikla burciņās vai plastmasas trauciņos, Ja vēlies pastēti uzglabāt un izlietot 6-7 dienu laikā, tad pārlej tās virskārtu ar dzidrinātu sviestu, kausētiem taukiem vai kvalitatīvu neitrālas garšas eļļu.

Iepildītu glītā burciņā, pastēti vari pasniegt kā dāvanu svētkos kādam izsmalcinātam gardēdim vai priecāties par paša gatavoto gardumu ikdienā, ziežot to uz brokastu sviestmaizēm.

Lai labi garšo!

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form