Foto: Publicitātes foto
Vasaras sezonā saulainas nedēļas nogales ir tik maz, ka katrās brīvdienās ķeram un grābjam visas iespējas, ko var izbaudīt vien vasarā. Vieni dodas pārgājienā, citi uz festivāliem, koncertiem, ekskursijām, un jebkurā izvēlētajā laika pavadīšanas veidā neiztrūkstoša sastāvdaļa ir maltīte. Ja laika taupīšanas nolūkos vēlies ko pagatavot un ņemt līdzi, nošpiko kādu recepti.

Nav noslēpums, ka svaigā gaisā baudītās maltītes garšo vislabāk. Tāpēc noorganizē pikniku ģimenes vai draugu lokā, sagatavo sviestmaizes, ar ko pacienāt draugus festivāla apmešanās vietā vai palutini izsalkušos ar pašceptiem mafiniem laivu braucienā. Jebkurš mājās gatavotais ēdiens tiks godam novērtēts, tāpēc pacenties un sarūpē gardumus, ko baudīt pie dabas krūts.

Skaidrs, ka karbonādes, kotletes, sacepumi un zupas labāk lai paliek baudīšanai mājās, bet svaigā gaisā ļoti labi garšos visdažādākās maizītes, kas iepriekš saceptas, bagātīgi sapildītas. Ja neuzrunā doma par maizītēm, varbūt pildīti lavašu rullīši būs pašā laikā? Svaigu maltīšu cienītāji var pagatavot salātus un sapildīt tos burciņās.

Noderīgus ieteikumus, kas jāņem vērā, gatavojot salātus līdzņemšanai, atradīsi šeit. Brokastīm vari jau iepriekš sacept maizītes ar olu, tādējādi nodrošināsies ar sātīgu dienas pirmo maltīti, savukārt domājot par našķēšanos, izcep kēksiņus vai kādu drumstalkūku, kas garšos dievīgi uz kārā zoba.

Sendvičs ar avokado, pesto un sieru

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar turku zirņiem un papriku

Foto: Shutterstock

Tradicionālais vinegrets ar nedaudz eksotisku piesitienu, jo šoreiz iesakām kartupeļus aizstāt ar turku zirņiem un papildināt salātus ar kraukšķīgu papriku. Savukārt mērcei asumiņu piešķirs citronu sula un sinepes.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās olu maizītes mafinu formiņās

"Lieldienās vislabāk ēdu svaigus salātus un vārītas olas. Taču šogad esmu iecerējusi tradicionālo olu ēšanu un ripināšanu papildināt ar jaunu recepti – kraukšķīgiem Lieldienu mafiniem. Tie būs ne tikai viegli un ātri pagatavojami, bet arī oriģināls svētku cienasts," savu Lieldienu recepti iesaka TV dīva Ketija Šēnberga.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar vistu, dārzeņiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI.lt

Vistas stilbiņus un brokoļus novāra. Brokoļus sadala nelielās rozetītēs, vistas gaļu saplucina.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru

Foto: DELFI

Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.

Lasīt vairāk

Makaronu un šķiņķa salāti

Foto: Privātais arhīvs

"Sūtu jums izmēģināšanai un novērtēšanai salātu recepti, ko esmu vairākkārt pārbaudījusi dažādās variācijās un paziņu lokā ir bijusi liela piekrišana nestandarta aizdaram," raksta Iveta. Šī recepte piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Siera mafini

Sātīgi, ātri pagatavojami siera mafini.

Lasīt vairāk

Ātrie pupiņu un šķiņķa salāti

Foto: Shutterstock

Ja ledusskapī ir burciņa ar marinētiem gurķiem, konservētās pupiņas un vēl dažas šķēles šķiņķa, pusdienās vai vakariņās vari nodrošināties ar sātīgiem pupiņu salātiem.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar kukurūzu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojami salāti, kas svētku reizēs svinīgākam noformējumam var tikt pasniegti glāzītēs. Tādā gadījumā sastāvdaļas liec kārtās un nemaisi. Bet ātrai apēšanai visu samaisi bļodā un baudi klasiku nedaudz citādākā variācijā.

Lasīt vairāk

Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru

Foto: Publicitātes foto

Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru

Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado

Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Banānu un šokolādes mafini

Foto: Shutterstock

Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.

Lasīt vairāk

Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs

Foto: Publicitātes attēls

Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.

Lasīt vairāk

Lavašs ar kūpinātu lasi, svaigo sieru un gurķiem

Foto: DELFI

Kad gribas ko gardu uzkošanai vai pēc mirkļa ieradīsies ciemiņi, lavašs ir vispateicīgākā vienkāršā delikatese, ko zibenīgi pagatavot. Šoreiz – ar svaigo sieru, kūpinātu lasi un kraukšķīgiem gurķa gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Pannā apgrauzdēti turku zirņi ar garšvielām

Foto: Shutterstock

Pikanta un ļoti ātri pagatavojama uzkoda – turku zirņi ar "garam masala" garšvielām. Turku zirņiem var pievienot arī citas asās garšvielas pēc katra paša gaumes.

Lasīt vairāk

Sātīgās brokastu karstmaizes ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgas brokastu maizītes ar sieru un šķiņķi franču gaumē jeb "croque monsieur". Īpaši labi garšos, pasniegtas ar svaigiem zaļajiem lapu salātiem, kas aizdarīti ar atsvaidzinošu Dižonas sinepju–citronu mērci.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: pildīti lavaša rullīši ar krabju nūjiņām

Foto: DELFI

Kad nav laika šmorēt pie cepešplīts brangus ēdienus, bet vēlme ir pēc kaut kā viegli un ātri pagatavojama, tad pildīti lavaša rullīši būs tieši laikā, lai piepildītu izsalkušo punčus.

Lasīt vairāk

Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti

Foto: DELFI

Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Veikli pagatavojamie dateļu cepumi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi kumosa lieluma cepumi, kas pagatavoti no miltu, brūnā cukura un skābā krējuma mīklas. Dateles cepumiem piešķirs patīkamu saldumu, bet brūnais cukurs – aromātisku smaržu. Lieliski garšos pie tējas tases drēgnā rudens pēcpusdienā.

Lasīt vairāk

Svaigie pupiņu salāti burciņā

Foto: Shutterstock

Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.

Lasīt vairāk

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Krēmīgā aveņu plātsmaize

Foto: DELFI

Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!

Lasīt vairāk

Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka

Foto: DELFI

Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.

Lasīt vairāk

Fiksie siera cepumiņi

Foto: Paula Zemgale

"Ļoti ātri pagatavojami siera cepumi, kuru gatavošana ir meditācija, un sastāvdaļas atrodamas teju katrā mājā," stāsta receptes autore Paula Zemgale.

Lasīt vairāk

Ātrie biezpiena rausīši

Foto: Publicitātes foto

Biezpiena rauši ir Jāņu laika etnogrāfiskais saldais ēdiens, kas pieminēts par latvju dainās, tomēr mūsdienās tie nepelnīti aizmirsti. Steidzīgajiem mūsdienu līgotājiem ''Elvi'' piedāvā ātru un viegli pagatavojamu biezpiena rausīšu recepti – šī deserta pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr pats ēdiens noteikti iepriecinās Jāņu bērnus un ātri vien pazudīs kārajās mutēs.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar tunci, zaļajām pupiņām un kartupeļiem

Foto: mosfood

Salāti ar tunci, vārītiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem - ātrām vakariņām vai pusdienām. Gatavi 30 minūtēs!

Lasīt vairāk

Klasiskie kartupeļu salāti

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.

Lasīt vairāk

Cepti šampinjoni ar siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Grila sezonai raksturīgs ēdiens, kas sātīgā pildījuma dēļ var kalpot ne vien kā uzkoda, bet arī kā smeķīgs pamatēdiens salikumā ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu sviesta un auzu pārslu batoniņi

Salds gardums, kuru ņemt kā našķi līdzi rudenīgās pastaigās vai garās darba dienās. Batoniņš būs īsta enerģijas bumba, jo tajā ir salds brūnais cukurs un zemesriekstu sviests. Bet kraukšķīgumam pievienotas auzu pārslas un mandeļu skaidiņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!