Foto: Shutterstock
Savā ikdienā mēs arvien daudzpusīgāk iepazīstam un arvien draudzīgāk uzlūkojam slaveno franču virtuvi, kura ir tik dažāda un aizraujoša un kuru ne bez iemesla uzskata par vienu no labākajām pasaulē. Franču ēšanas ieradumi turklāt ir ļoti veselīgi, to galda kultūra piesātināta ar tradīcijām un iespaidoties no franču virtuves nudien nav jākaunas.

Varētu pieminēt franču kaislību uz sieru un prasmi sagatavot visdažādākajos veidos visu veidu gaļas, tomēr gribētos izcelt zaļumus un salātus, ar kuriem tiek papildināta gan brokastu olu, gan uzjaukta neatvairāma uzkoda, gan kartupeļu vietā ar zaļumiem tiek pasniegta ceptā gaļa vai zivs.

Franči kartupeļus ēd daudz retāk nekā mēs, toties daudz biežāk galdā ceļ arī citus dārzeņus. Ikvienai ēdiena izejvielai ir neskaitāmas receptes, tomēr daži ēdieni ir populārāki un pazīstamāki, bet citi sasniedzami tikai Francijā. Bet daži ēdieni ir īpaši slaveni un iekarojuši daudzu tautu sirdis un galdus.

Īpaši gribētu izcelt franču desertus. Kurš gan nav dzirdējis par franču grauzdiņiem vai plānajām pankūkām jeb kā franči saka krepēm (crepe), vai krēmu brulē vai siera suflē, vai nepārspējamo kārtainās mīklas ābolmaizīti. Mandeļu bezē jeb makarūnus un šokolādes meistarstiķus nemēģināšu pat iztēloties.

Izvēlies kādu no franču receptēm, kas atrodamas mūsu pavārgrāmatā un pagatavo gardu maltīti, kas neliks vilties nevienam.

Lionas salāti ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.

Lasīt vairāk

Omlete provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete provansiešu gaumē ar tomātiem, puraviem un baziliku.

Lasīt vairāk

Karstās ievārījummaizes franču gaumē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama karstā uzkoda, par ko bērni vienmēr būs sajūsmā. Un, ne tikai bērni...

Lasīt vairāk

Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'

Foto: Shutterstock

Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.

Lasīt vairāk

Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'

Foto: Shutterstock

Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu ir tik garšīgas, ka nozūd no šķīvja, pirms kāds ir paspējis pieteikties uz papildporciju.

Lasīt vairāk

Gaisīgais siera suflē

Foto: Shutterstock

Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, visgrūtākais to pasniegt, pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz karsts, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Ceptas cāļa akniņas konjakā pēc 19. gadsimta franču receptes

Foto: Shutterstock

Ceptas vistu aknas var izmantot kā uzkodu kopā ar salātiem vai kā pamatēdienu ar tvaicētiem dārzeņiem. Cepšanai tiek izmantoti pīļu tauki, bet tie varētu būt arī zosu tauki, cūku tauki, sviests vai eļļa. Garšas buķete būs visgardākā, ja izmantos pīļu vai zosu taukus.

Lasīt vairāk

Pīles krūtiņa ar kraukšķīgiem salātiem un pikantu mērci

Foto: Shutterstock

Īpašām vakariņām var sagatavot pīles krūtiņu ar salātiem. Šim ēdienam ir divas milzīgas priekšrocības. Tas ir ļoti gards un to var pagatavot 20 minūtēs. Var pasniegt salātus un pīli ar jebkuru mērci, kura garšo, bet receptē piedāvājam pikantu mērci, kas padarīs skaistu pavasara vakaru vēl piesātinātāku ar garšām un smaržām. Pīles krūtiņa labi saderēsies ar gaisīgo Pinot Noir sarkanvīnu, brīnišķīgi būs arī nobriedušāki, vecāki burgundieši.

Lasīt vairāk

Sātīga lēcu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.

Lasīt vairāk

Franču sīpolu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Steiks ar zaļumu sviestu parīziešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Šīs ir populāras parīziešu pusdienas. Steiks tiek pasniegts ar zaļajiem salātiem un frī kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Vistas fileja estragona mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vienkāršs un ātrs veids, kā sagatavot krēmīgu vistas fileju estragona mērcē. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums franču gaumē

Tradicionāls sautējums, kas nācis no Francijas ziemeļdaļas Normandijas reģiona - aromātisks un sātīgs.

Lasīt vairāk

Sarkanvīnā sautēta vista ar sēnēm franču gaumē

Foto: Vida Press
Klasiskajam franču ēdienam Coq au vin (tulk. - gailis vīnā) tradicionāli tiek izmantots robusts sarkanvīns, kas maltītei piešķir īpašu aromātu un garšu. Ja baidies, ka rezultāts būs pārāk intensīvs, aizstāj sarkanvīnu ar sausu baltvīnu. Brīdinām - šī nav ātri pagatavojama recepte. Jo ilgāk vista sautēsies, jo izcilāks būs rezultāts!

Lasīt vairāk

Klasiskie franču cepumi – meringi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Viena no olbaltumu cepumu klasiskākajām receptēm - meringi, kuri ir pamats ne tikai pavlovas kūkām, bet arī var tikt izmantoti kā lielisks kūkas rotājums, ja tos cep pavisam nelielus. Un nevajag baidīties no ilgā gatavošanas laika, jo kad tie ir gatavi, tie ir neticami gardi!

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Franču šokolādes kūka bez miltiem

Foto: Publicitātes foto
Šī kūka atklāj franču dāmu figūras noslēpumus. Tās pagatavošanā netiek izmantoti milti, kas ir slaiduma atslēga. Kūkai tiek pievienota tumšā šokolāde, kas ir ļoti bagātīga un sātīga savā garšas pilnībā un pietiek ar nelielu gabaliņu, lai to pilnībā izbaudītu un apmierinātu kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Brilē krēms

Foto: Shutterstock
Brilē krēma vienkāršotu recepti piedāvā "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs.

Lasīt vairāk

Franču zīda kūka - vēsas šokolādes putas zeltainā smilšu mīklas groziņā

Decembris ir tas gada laiks, kad es īstenoju desertu receptes, kuras citkārt šķiet pārāk izsmalcinātas. Dekadentiskas, grēcīgi saldas un šokolādīgas. Bet ar vienu BET, ko es ievēroju allaž - šīm receptēm jābūt vienkāršām un uzticamām. Jo šai pasaulē ir divas lietas, ko es nevēlos pieredzēt - pavadīt visu dienu virtuvē un vilties par rezultātu. Šī iemesla dēļ es dievinu franču "zīda kūku". Vienkārši pagatavojama, grēcīgi garda un šokolādīgi izsmalcināta!

Lasīt vairāk

Franču vaniļas saldējums

Foto: Shutterstock
Gards un viekārši gatavojams franču vaniļas saldējums.

Lasīt vairāk

Aveņu tornīškūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Katra saldummīļa sapnis – kārtainas kūciņas, kas tā vien kusīs mutē! Kraukšķīgi maigā kārtainā mīkla kusīs mutē kopā ar aveņu ievārījumu un putukrējumu, bet cukura glazūras saldums kompensēs tā trūkumu vidējā kūciņas kārtā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!