Foto: Shutterstock

Strauji, strauji pietuvojusies tā diena, kad galdā goda vietā jāceļ zoss vai gaiļa cepetis – Mārtiņdienu svinēsim jau 10. novembrī. Lai tam sagatavotos, jau laicīgi jāpadomā par to, kur atrast putnu, ko likt galdā, un kādu garšu cepetis tiks pagatavots. Tāpēc izvēlējāmies 14 dažādas receptes – gan zoss, gan pīles, gan vistas un tītara – lai varētu godam sveikt mājās arī savus Mārtiņus.

Folkloras grāmatas vēsta, ka lai gan Mārtiņi, ko svinam 10. novembrī, ir kristīgo svētki, tie tik dziļi iesakņojušies svinamo dienu tradīcijās, ka arī mūsdienās labprāt bērni tērpjas maskās un iet dzīt Mārtiņu. Piemēram, Māras Šternas grāmatā "Senā gadskārta" norāda, ka mielošanos ar zosi Mārtiņdienā latvieši pārņēmuši no vācu muižniekiem, jo kā vēsta tautasdziesmas, tad būtiskāks latviešiem ir bijis melns gailis, ko upurējuši, lai vienmēr būtu ko ēst. Tāpat bez zoss vai gaiļa cepeša, galdā liktas arī pupu pītes jeb pikas, kas gatavotas no zirņiem vai pupām, kartupeļiem un kaņepēm. Gatavoja arī pīrāgus, plāceņus, dzēra alu, bet visu saldināja ar medu.

Es gaidīju Mārtiņdenu
Tā kā lielu svētku dienu:
Mīksts plācenis muldiņā,
Zosu gaļa bļodiņā.
Latviešu tautasdziesma

Mūsdienās gan Mārtiņdienas ķekatnieku prieki visvairāk tiek baudīti mazo svinētāju vidū, lai gan netrūkst arī tādu folkloras tradīciju piekopēju, kas šo tradīciju uztver visai nopietni. Tāpēc, lai pabarotu prasīgos Mārtiņbērnus, parūpējies, lai Mārtiņos tavās mājās neiztrūkst mielasta. Ideālā variantā jāatrod vesela zoss vai gailis. Bet, ja nesanāk atrast gaili ar deviņiem cekuliem, pieturies pie putnu tematikas – garšīgi cepeši sanāks arī no pīles, vistas un tītara.

Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta 'citronu' vista ar kartupeļu daiviņām

Foto: Vida Press

Cepeškrāsnī cepta vista ar vārītām un apceptām kartupeļu daiviņām būs laba izvēle sestdienas pusdienām. Ja vēlies, pievieno vistai ķiploku vai Šalotes sīpolu.

Lasīt vairāk

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.

Lasīt vairāk

Tradicionālais Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock

Atbilstoši skaistām tautas tradīcijām novembra sākums ir lauku darbu beigas, kad sākas svinības ar maskotiem gājieniem, zīlēšanu un gardu mielastu kopā ar ģimeni un draugiem. Tradicionālā Mārtiņdienas zoss cepeša recepti piedāvā viesnīcas "Baltic Beach Hotel & Spa" šefpavārs Kristaps Jokmanis.

Lasīt vairāk

Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock

Nedaudz neierasts zoss cepetis Mārtiņdienas cienastam.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.

Lasīt vairāk

Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Sālsūdenī noturēts tītara cepetis ar salviju un sīpoliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu Ziemassvētki bez kārtīga gaļas cepeša? Šogad ir vērts galdā likt tītaru, kas kārtīgi izcepts krāsniņā, piemēram, ar salvijas, gaļas un sīpolu pildījumu. Ieplāno tītara cepšanu laicīgi, jo tā pagatavošana var aizņemt pat pusotru dienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!