Foto: Shutterstock
Melleņu sezona sākusies gan dārzos, gan mežos. Šīs melnās podziņas ir ne tikai gardas, bet arī uzglabājamas ziemai daudz un dažādos veidos. Bet vislabāk tās, protams, garšo, pagatavotas uzreiz pēc novākšanas.

Kā izvēlēties un uzglabāt?

Galvenais izvēles kritērijs - lai ogas nebūtu pārāk negatavas vai otra galējība: pārgatavojušās. "Zaļas" ogas būs cietas un gaišākā krāsā, bet pārāk gatavās - mīkstas un viegli šķīstošas. Ja iegādājies meža mellenes tirgū un nevēlies veltīt papildus laiku veltīt to tīrīšanai, meklē ogas, kurām nav lieku piemaisījumu, kā, lapiņas, sūnas un citi meža "nieki". Tikko vāktas ogas var uzglabāt ledusskapī pāris dienas. Kā paildzināt svaigu melleņu uzglabāšanas mūžu? Nomazgāt tās atšķaidītā etiķūdenī, padomu dod portāls "TheKitchn".

Mellenes ir ideāli piemērotas saldēšanai - saber ogas mazās kastītēs vai maisiņos un liec saldētavā. Ieteicamais uzglabāšanas laiks ir 6 mēneši. Ja pēc tam vēlēsies izmantot atlaidinātas ogas kulinārijā, pirms pievienošanas ēdienam, apmaisi tās nelielā daudzumā miltu, lai no ogām tekošā sula neiekrāsotu ēdienu. 

Kā gatavot? 

No bērnības noteikti atceramies, kā kāru muti ēdām mellenes ar pienu. Mūsdienās pieejamas daudz un dažādas receptes melleņu izmantošanai kūkas, kēksos un pat salātos. Tāpat šīs veselīgās ogas var bērt uz brokastu putras, ēst kopā ar pankūkām, vai sajaukt ar jogurtu. Vari pievienot veselīgajiem augļu kokteiļiem. 

Vieglā melleņu siera kūka

Foto: Shutterstock
Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.

Lasīt vairāk

Melleņu mērce

Foto: Shutterstock
Melleņu mērci pasniedz karstu ar saldējumu vai kūkām.

Lasīt vairāk

Karamelizēto dārzeņu, siera uzpūteņa, melleņu mērces pārlējums ar medu

Pašmāju medus Latvijas restorānu pavāru "ieroču arsenālā" nav nekāds jaunums. Un tomēr - vai visas idejas par medus pielietojumu ir izsmeltas? Nebūt nē. To pierādīja 1.Daugmales Jāņa medus ēdienu saiets, kurā 12 Rīgas restorānu pavāri piedāvāja katrs pa jaunai un neparastai receptei ar pašmāju griķu, viršu vai meža aveņu medu. Turpinām iepazīstināt lasītājus ar šī saieta īpašajām receptēm.

Lasīt vairāk

Melleņu - aveņu ievārījums

Foto: Shutterstock
Melleņu - aveņu ievārījums ar kanēli pagatavojams 30 minūtēs.

Lasīt vairāk

Bezglutēna kēksiņi ar mellenēm - Džeimija Olivera recepte

Foto: Shutterstock
Rūpējoties par miljoniem cilvēku, kas cieš no dažādām pārtikas alerģijām, pasaulslavenais šefpavārs Džeimijs Olivers ir radījis jaunu recepšu krājumu, kurā vari uzzināt, kā pagatavot izcili gardas maltītes bez glutēna un piena laktozes.

Lasīt vairāk

Skābā krējuma, cepumu un biezpiena krēms ar persikiem vai mellenēm

Divas idejas desertam - skābā krējuma un cepumu krēms, kas gatavots no biezpiena un saldā krēmsiera "Rasa". Receptes piedāvā Signe Meirāne no "Četrassezonas.lv".

Lasīt vairāk

Melleņu brokastu plātsmaize

Foto: PantherMedia/Scanpix
Gadījumā, ja brīvdienu brokastīs vēlies baudīt ko gardāku par ierastajām pankūkām, izmēģini recepti, kas atsauks atmiņā pie vecvecākiem pavadītās sestdienas bērnībā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!