Foto: Shutterstock
Svētku gaidās nereti pamatā domājam par sātīgo ēdienu gatavošanu – lai ir gaļas cepetis, pīrāgi, salāti, kāpostiņi un citas veltes. Krāsnij visu dienu cītīgi strādājot, var gadīties piemirst vakariņu noslēgumu – saldo ēdienu. Ja esi no tiem, kas tā vietā, lai stundu gaidītu, kā kūka izcepsies krāsnī, labprātāk tam velta maksimums pusstundu, tad mums ir receptes tieši tev!

Uzburt tiešām gardu saldo ēdienu var arī desmit minūšu laikā no dažām vienkāršām sastāvdaļām. Piemēram, putukrējuma, piparkūkām un ogām. Jebkurš deserts, kura pamatā ir putukrējuma, biezpiena vai krēmsiera krēmi ir ārkārtīgi viegli papildināms ar iztrūkstošo – ja saldētavā ir kaut maišelis ar saldētām ogām, atliek tās nedaudz atkausēt, pievienot cukuru, sablendēt un garda ogu mērce gatava.

Un kārtojumi, kā tad bez tiem! Glāzītē liktie deserti ir īsts glābiņš aizņemtajiem pavāriem, kuri sapratuši, ka desertam daudz laika nevarēs veltīt. Deserta traukos var pagatavot vienkāršus tiramisu, cepumu kārtojumus un pat "Banoffee" kūciņu versiju – atliek tikai salikt kārtās sastāvdaļas, ledusskapī iekšā un svētku vakariņu deserts gaidīs savu pasniegšanas brīdi!

Dekorēšanai vari izmantot kakao, ko ar sietiņa palīdzību uzsijāt desertam. Tāpat noderēs parastā smalkā rīve un kāds tumšās šokolādes gabaliņš. Ja uz palodzes aug vai ledusskapī aizķēries kāds svaigs rozmarīna vai cita zaļā garšauga zariņš – ziemīga dekorācija gatava! Skaisti izdekorēt var pat visvienkāršāko putukrējuma desertu ar pannā karamelizētām auzu pārslām.

Nevairies desertos izmantot piparkūkas un mandarīnus, kas visu decembri klātesošas teju ikvienā virtuvē – arī šīs divas sastāvdaļas var būt pamats burvīgiem saldajiem ēdieniem. Piparkūku tornīši, izsmalcināts deserts glāzītē ar cepumiem vai "dāmu pirkstiņiem", biezpiens saputots ar saldo krējumu un pārliets ar sablendētu ogu vai augļu mērcīti – čiks un deserts gatavs! Zemāk atradīsi idejas ātri pagatavojamiem desertiem, kas neprasīs daudz pūļu. Lai izdevušies svētki!

Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē

Foto: Shutterstock

Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.

Lasīt vairāk

Kārtojums ar maskarpones siera un citronu krēmu

Foto: Publicitātes foto

Gards un viekārši pagatavojams kārtojums bez cepšanas, vārīšanas. Ideāls deserts bez lieka laika patēriņa. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles Dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Piparkūku un putukrējuma kārtojums – izsmalcināts deserts svētkiem un ikdienai

Foto: Linda Raituma

Vēlies pagatavot mājās desertu gluži kā restorānā, kas izdosies pat iesācējiem? Mums tev ir piedāvājums! Piparkūku, putukrējuma un blendētu aveņu kārtojums glāzītē būs pareizā izvēle ne tikai darbdienām, bet arī kādiem īpašiem svētkiem. Ņemot vērā krāsu tonalitāti, lieliski iederēsies uz Latvijas dzimšanas dienas klāto svētku galdu. Un, protams, arī Ziemassvētkos, jo piparkūkas taču ir šo svētku galvenais gardums!

Lasīt vairāk

Dažās minūtēs pagatavojams deserts

Foto: DELFI

Ja vien virtuvē ir saguris banāns, kakao un biezpiena paciņa, tad brokastis var kļūt karaliskas! Šis deserts var kļūt par viesību zvaigzni un likt viesiem prasīt papildporciju un recepti!

Lasīt vairāk

Piparkūku un biezpiena krēma tornīši pie tējas tases

Foto: DELFI

Pie durvīm pēc stundas klauvēs ciemiņi, varenu kūku cept nav laika, bet kaut ko saldu pie tējas vai kafijas jāpasniedz? Nesatraucies, ir garšīga un viegli pagatavojama ideja – piparkūku un biezpiena krēma tornīši! Tik vienkārši un ātri, un visas nepieciešamās sastāvdaļas atradīsi tuvējā piemājas veikaliņā. Čiks un gatavs!

Lasīt vairāk

Fiksais deserts no bezē un saldētām ogām

Foto: DELFI

Šis ir deserts, ko ērti pagatavot reizēs, kad gaidāmi pēkšņi viesi vai arī pašiem jādodas ciemos, bet ar veikalā pirktu kūku negribas samierināties. Gardais ogu un bezē saldais pazudīs neticamā ātrumā, un skaidrs, ka ar vienu porciju nepietiks.

Lasīt vairāk

Ātrā versija 'Banoffee' kūkai glāzītēs

Foto: DELFI

Kad nav daudz laika, ko veltīt kūkas gatavošanai, vienmēr atceros par "Banoffee" kūku. To dievina saldummīļi, tā ir viegli pagatavojama, turklāt pat tad, ja pa rokai nemaz nav kūkas veidnes.

Lasīt vairāk

Ābolu un putukrējuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Izcili vienkāršs un ļoti smaržīgs siltu kanēļa ābolu un putukrējuma deserts. Kārto skaistās glāzītēs un ēd uzreiz.

Lasīt vairāk

Karamelizētu auzu pārslu un biezpiena krēms ar ogu mērci

Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis

Tikai četras sastāvdaļas, mikseris un apsolījums neskaitīt kalorijas, jo biezpiena un karamelizētu auzu pārslu krēmam jābūt kaloriju bagātam. Sirdsapziņu var aizmālēt, pie krēma pieēdot kādu skābu ogu mērci bez cukura!

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar aveņu mērci un grauzdētām auzu pārslām

Foto: Privātais arhīvs

Daļa cilvēku nejūtas lieliski paēduši, ja pēc pamatēdiena nav apēduši kādu kārumu. Saldais ēdiens dos punktiņu uz "i" un bagātinās labās sajūtas. Biezpiena krēms, kas sajaukts ar saldo krējumu un cukuru, ir pavisam viegli pagatavojams un papildinās tavu garšu piedzīvojumu. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Maskarpone krēms ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Zemeņu laiks jau praktiski ir beidzies, tāpēc jāsteidz gatavot pēdējie gardumi! Vienkārši pagatavojams deserts, kura pagatavošanā vajadzēs zemenes, bet vari izvēlies arī citas ogas!

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts

Foto: Foto: Z.Bitmane

Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums

Foto: Shutterstock

Tradicionālais rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni

Foto: Shutterstock

Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni - vienkārši un ātri pagatavojam deserts.

Lasīt vairāk

Kakao un Filadelfijas siera krēms ar granātāboliem

Foto: Shutterstock

Ne pārāk sarežģīta deserta recepte - Filadelfijas siera un kakao krēms, kuru atsvaidzina saldskābās granātābolu sēkliņas.

Lasīt vairāk

Karamelizētas auzu pārslas ar putukrējumu

Foto: Privātais arhīvs

Kad sagribas ko saldu, atliek pasniegties plauktā pēc ierastajām un šķietami vienmuļajām auzu pārslām, kas pēkšņi – apceptas un kombinācijā ar putukrējumu – iegūst garduma nosaukumu. Šo kārumu skolēni var pagatavot brīvlaikā paši, tas ir pavisam vienkārši. Recepti iesaka gardēde Džesika Devjatņikova.

Lasīt vairāk

Gatavs 10 minūtēs: 'Selgas' cepumu 'kartupeļi' ar iebiezinātā piena krēmu

Foto: Privātā arhīva foto

Kārojas panašķēties ar ko saldu, bet nepavisam negribas piepūlēties, gatavojot kūku vai torti un gaidīt, kad tā izcepsies. Šādās reizēs saldie "kartupeļi" būs īsts kārumnieku glābiņš, jo sulīgos, mutē kūstošos kumosiņus ar bērnības garšu, rīkojoties veikli, varēsi pagatavot nieka 10 minūtēs. Recepti iesaka Grieta Mfondouma.

Lasīt vairāk

Fiksais bezē un putukrējuma deserts ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, vienkāršs un ļoti gards deserts. Putukrējuma un bezē cepumu slāņi mīsies ar gardajām mellenēm. Ja ir vēlēšanās, melleņu vietā var izmantot arī citas ogas.

Lasīt vairāk

Adventes laika tiramisu

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Adventes laika tiramisu - iebildumi, ka klasiskajā tiramisu nekādu putukrējumu un biezpienu, kur nu vēl augļus neliek, šai gadījumā netiek ņemti vērā. Daudz briesmīgāk man šķiet par tiramisu nosaukt kaut ko, kam pievienots saputots sviests, kura garšu nomāc ar rumu," tā šo recepti piesaka Nora.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta, cepumu un ievārījuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir vienkāršs – saldo ēdienu vari pagatavot arī no trim sastāvdaļām. Izkārto glāzītēs grieķu jogurtu, sasmalcinātos cepumus un savu mīļāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!