Foto: Shutterstock
Līdz ar pavasara tuvošanos rodas vēlme ne vien nomainīt ziemas garderobi, bet arī ieviest jaunas vēsmas savā ēdienkartē. Uz palodzes saliktajos podiņos lekni sadīgušie dīgsti un lociņi un tirgū nopērkamie gurķi un redīsi skaļi saka priekšā, ka sācies salātu laiks. Bet kā šai pavasarīgajai maltītei piešķirt sātīgumu? Iesakām izmēģināt kvinoju.

Kvinoja nākusi no Dienvidamerikas, kur Andu kalnu reģionā tā tiek audzēta jau 5000 gadu. Tehniski gan kvinoja neskaitās graudaugs, tās ir sēkliņas. Taču kulināri tā tiek izmantota tieši tāpat, kā jebkurš graudaugs. Pastāv gandrīz divi tūkstoši dažādu kvinojas veidu, taču veikalos visplašāk pieejama gaišā, brūnā, sarkanā un melnā kvinoja. Visneitrālākā garša ir gaišajai jeb baltajai kvinojai, bet brūnā, sarkanā un melnā kvinoja jau ir ar specifiskāku garšu un izteiktāku aromātu.

Kvinoju vari pielietot gluži tāpat, kā jebkuru citu graudaugu produktu. Vāri putras, pasniedz kā piedevu pie gaļas vai zivīm vai iemaisi salātos kopā ar dārzeņiem, tāpat kā kuskusu.

Kā sagatavot kvinoju pirms pievienošanas salātiem, lai tā būtu aromātiska


Lai izmantotu kvinoju veselīgu salātu pagatavošanai, tā iepriekš jānovāra. Tāpat kā rīsiem vai kuskusam, arī ideāli pagatavotai kvinojai jābūt pietiekami irdenai. Kā tādu pagatavot, skaidrojām šajā rakstā.

Kvinojai nav izteiktas garšas, tāpēc tās piešķiršanai bieži izmanto dažādus buljonus, eļļas, sviestu, garšvielas, kapātus garšaugus, zaļumus, dārzeņus, žāvētus augļus, sēklas un riekstus – mazie graudiņi gluži kā sūklis sevī uzsūks visu pievienoto sastāvdaļu garšas. Piemēram, ja pirms vārīšanas pievienosi kvinojai sarīvētu citrona miziņu un citrona sulu, iegūsi sprigani citronīgu kvinoju. Tādā pat veidā, izmantojot apelsīnu, iegūsi kvinoju ar maigu apelsīnu aromātu. Visbiežāk izmantotie zaļumi kvinojas aromatizēšanai ir smalki sakapāti pētersīļi un piparmētra, kas piešķir sēkliņām īpašu svaigumu.

Foto: Shutterstock

Ar tikko gatavotu vai jau atdzisušu aromatizētu kvinoju vari papildināt gan svaigu, gan grilētu vai tvaicētu dārzeņu salātus – kvinoja piešķirs dārzeņu salātiem sātīgumu, interesantāku tekstūru un jaunas garšas nianses. Tas, cik daudz kvinojas pievienot salātiem, ir gaumes jautājums – vienkārši eksperimentē, līdz atradīsi sev tīkamāko proporciju.

Kādu mērci izmantot kvinojas salātiem


Parasti kvinojas salātu aizdaram tiek izmantota citrona vai laima saula un kāda šļuciņa labas olīveļļas, bet šāda veida salāti lieliski garšos arī ar vieglu jogurta mērci, kas papildināts ar rīvētu svaigo gurķi un ķiplokiem (receptes iedvesmai meklē , lūk, te). Ja vēlies nobaudīt sātīgākus salātus, papildini tos ar vārītu vistas fileju, tunci savā sulā, tvaicētu lasi vai sviestā apceptām garnelēm.

Nu gan ir laiks no runām ķerties pie darbiem un pagatavot kādu no 10 "Tasty" izvēlētajām receptēm.

Lai labi garšo!

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Kvinoja ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm

Veselīgie kvinojas salāti ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm. Kraukšķīgumam pievieno arī mazliet riekstus.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem

Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.

Lasīt vairāk

Cukīni salāti ar fetas sieru un kvinoju vai kuskusu

Superātra recepte cukīni laikam. Vienkāršas un garšīgas darba dienas vakariņas gatavas 20 minūtēs!

Lasīt vairāk

Veselīgie siltie salāti ar vistu un saldajiem kartupeļiem

Ātrie supersalāti ar vārītu vistu, brokoļiem, kvinoju un saldo kartupeli. Sātam pievieno arī avokado, bet svaigumam – lapu salātus.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Veselīgie kvinojas salāti ar tunci un svaigiem dārzeņiem

Ziemas mēnešos tā vien gribas ātrāk piesaukt pavasari visos iespējamos veidos, arī piekoriģējot ēdienkarti un biežāk tajā iekļaujot krāsām, vitamīniem un uzturvielām bagātus salātus. Recepti iesaka Sanita Berģe.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie vistas filejas kumosiņi ar fetas sieru salātlapu 'ligzdiņās'

"Šis tiešām ir ļoti garšīgs pusdienu ēdiens! Vienam cilvēkam pietiekami ar vienu pildītu salātlapu. Es, aiz liela bada, apēdu divas un pēc tam jutu, ka bija par daudz, bet gan jau vīrieša cilvēks paprasītu vēl trešo. Un, kas nav mazāk svarīgi – bērniem arī garšo," tā recepti piesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!