Foto: Shutterstock
Svinēt vai nesvinēt šo svešzemju tradīciju? Tas jāizlemj katram pašam, bet, ja svinēt, tad uz pilnu klapi ar atbilstošu galda klājumu un ēdienkarti: apēdamiem acu āboliem, nocirstiem pirkstiem un zirnekļu tīmekļiem.

Jā, Halovīns ir ievazāta tradīcija no aizjūrām! Jā, tas nav latviski! Mums ir Mārtiņdiena ar kautu melnu gaili, ar kura asinīm jāvelk aizsardzības zīmes uz visiem pakšiem, kā arī jānotecina asinis zirgu silē un siena gubenī! Mums nav saldumu mangošanas tradīcijas, mums ir budēļu gājieni un budēļiem ar saldumiem nepietika, tie gribēja nopietni paēst, citādi lāsts kā likts! Uz Mārtiņiem kāva govi un iesālīto mēli pakāra bēniņos! Mārtiņdiena bija legāla iespēja tikt mājās, kur citkārt durvis ciet.

Savukārt vīri apvilka kažokus uz otru pusi, tā, lai spīd ģērētā jērāda, un viņu misija bija pamatīgi pabiedēt bērnus, lai klausa vecākus! Bet saldumus mangoja nevis bērni, bet jauni puiši, maskās saģērbušies.

Un masku gājienā bez variantiem bija arī nāve – baltā palagā ietinusies ar izkapti rokās! Ak jā, vēl arī Katrīnas diena, kad maskojas meitas, mangojot linus, vilnu un citus labumus. Kā arī izveic neskaitāmus rituālus vīra pieburšanai. Un šī ir maza daļa no latviskām vēlā rudens tradīcijām. Uz šī fona Halovīns tāda mazu bērnu izklaide vien ir.

Svinēt to vai nesvinēt, ir katra brīva izvēle. Taču laikā, kad diena sākas un beidzas tumsā, saprotama ir vēlme kaut ko svinēt, garšīgi paēst un ticēt, ka dienas kļūs garākas, tādēļ jāsvin gan pašmāju, gan cittautu tradīcijas. Svētku nevar būt par daudz!

Foto: Shutterstock

Pirmkārt, Latvijā Halovīns ir bērnu izprieca ar saldumu prasīšanu, jo, ja vien mājās ir pieejamas multfilmas un filmas, tad reti kurš bērns nebūs redzējis kādu tematisko sēriju par šo fenomenu. Spokoties un jokoties! O, jā! Bērniem tas patīk un, ja gribam būt godīgi, pieaugušajiem arī – šausmu filmas, figūrai tik glaimojošā melnā krāsa, košs grims, tematiski rotāti darba galdi! Mēs visi esam bērni, neatkarīgi no vecuma.

Ko lielie un mazie bērni, lai liek galdā liek Halovīnā? Visu to pašu, ko parasti, bet ar šausmiņu un baismiņu piesitienu.

Foto: Shutterstock

Ierastie cīsiņi lieliski pārtop dažādos baismīgos pirkstos, bet kotlete kļūst par milzu tarantulu. Cīsiņi arī tīri labi ir mierā ar mūmiju lomu, tikai jāietin mīklas pavedienos.

Absolūts līderis Halovīnā, protams, ir kečups un tomātu mērce! Tomātu asins peļķē var ietupināt gan jau augstākminētos cīsiņus, tādējādi iegūstot porciju ar nocirstiem pirkstiem, gan ceptas kartupeļu šķēles, kam izgrieztas sejas.

Foto: Shutterstock

Halovīns ir labas laiks, lai bērniem piedāvātu ēdienus, ko parasti viņi neēd, piemēram pildīti dārzeņi. Phe! Kurš tad tādu ēd! Taču, ka paprikai vai ķirbim ir izgrebtas acis, pa kurām ārā tek sulas un rīsu asaras – ohoho– šāds ēdiens kļūst iekārojams!

Foto: Shutterstock

Ne jau tikai bērniem ir jāizdabā, arī pieaugušie drīkst un var sev servēt galdu ar izmeklētām uzkodām, kas servētas šausmeņu stilā. Piemēram, mocarellas siera bumbiņas ir vairāk nekā perfektas, lai būtu acu baltums, bet zīlītei noder pildīta olīva, vēl to visu ievīstīt prošuto un perfekta Halovīna uzkoda no Vidusjūras ir gatava!

Foto: Shutterstock

Savukārt bērnu tik iecienītās siera nūjiņas, rūpīgi saplucinot pa stiegrām un iestiprinot tajās cepumu salmiņu vai grisīni, top raganu slota!

Foto: Shutterstock

Melns, balts, oranžs un duļķu zaļš – arī krāsai ir nozīme, tādēļ, par Halovīna ballīti domājot, vērts iepirkt pārtikas krāsvielas, jo, ja zaļu pankūku vai omleti vēl var izcept, pievienojot spinātus, tad melnam krēmam, ko spiest uz kēksiņiem, labāk piepilināt krāsvielas! Savukārt smūtījos var malt visu, kas garšo, rezultātā iegūstot neizprotamas krāsas dziru – jo neglītāku, jo labāk! Neaizmirsīsim melnos makaronus un lakricas konfektes – tie ar savu krāsu ir vairāk nekā atbilstoši šim spoku vakaram!

Foto: Shutterstock

Halovīni ir piesaistīti konkrētam datumam – 31.oktobrim, tādēļ piecos no septiņiem gadiem tie iekritīs darbdienā. Ja tavam bērnam šī spokošanās štelle patīk, pārsteidz viņu, pagatavojot pusdienu kārbas, kur ierastās ēdmaņas pārtapušas mūmijās, siera šķēle par kliedzošu seju, bet cepumam ar cukura glazūru virsū uzzīmēts skelets.

Lai radošs, izdomas bagāts un gards Saules atgriešanās gaidīšanas laiks! Ziemassvētki nav tālu un pavasaris tepat aiz tiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!