Foto: Publicitātes foto

Krievu izlolotais degvīns pavisam noteikti ir viens no pasaulē populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, ko pazīst teju ikviens. Bet kas gan būtu dzērieni bez piemērotām un piemeklētām uzkodām? Starp pasniegto maltīti un klāt piedāvāto aperitīvu ir jābūt lieliskai saskaņai. Tieši šī iemesla dēļ piedāvājam sešas burvīgas uzkodu receptes, kas priecēs īstenu gardēžu garšas kārpiņas un kuras baudīt kopā tieši ar degvīna mēriņu.

Jautāsiet, kāpēc tādu aptekalēšanu izpelnījies tieši degvīns? Pavisam vienkārši – jau 31. janvārī visā pasaulē atzīmē populārā dzēriena dzimšanas dienu, neoficiāli to dēvējot par Šņabja dienu. Par godu šiem nelielajiem svētkiem, pieredzes bagātais un virtuozais restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs radījis sešas izsmalcinātas uzkodas, kas lieliski saskanēs ar degvīna garšu. Visas receptes paredzētas piecām porcijām.

Tās pagatavot vari arī tu! Izvēlies, kura tavām vēlmēm un prasmēm ir vispiemērotākā, un uz priekšu. Pankūku cienītājiem noteikti garšos pankūku sainītis ar bekona pildījumu. Zivju uzkodu mīļotāji novērtēs mazsālītā zandarta vai kūpinātā laša uzkodu. Bet ekstravagantu noskaņu degvīna dzeršanai piešķirs pasniegtās strausa un pīles gaļas uzkodas. Bez raizēm, arī par veģetāriešiem ir padomāts – uzkoda ar kazas siera bumbiņu, dzērveņu pulveri un sarkanās bietes čipsi.

Nedaudz par pašu degvīnu...


Kāpēc 31. janvāris tiek neoficiāli dēvēts par degvīna dzimšanas dienu? Šajā datumā 1865. gadā pasaules slavenais zinātnieks Dmitrijs Mendeļejevs aizstāvēja savu doktora disertāciju "Par spirta un ūdens savienošanu". Darba mērķis bija spirta un ūdens īpatsvara pētīšana, atkarībā no to koncentrācijas un temperatūras, kā rezultātā Mendeļejevs esot pierādījis, ka 38 grādi ir ideālais degvīna stiprums. Pastāv dažādas interpretācijas par to, kuru laiku un valsti var saukt par degvīna īsto dzimšanas vietu un vai degvīnu tiešām var dēvēt par krievu alkoholisko dzērienu.

Lai gan divas galvenās degvīna sastāvdaļas ir spirts un ūdens, degvīna kvalitātes atslēga ir arī izmantotajās tehnoloģijās. Viena no izplatītākajām ir tā sauktā krievu tradicionālā degvīna ražošanas tehnoloģija. Tā ļauj iegūt augstas kvalitātes degvīnu, jo tās pamatā ir precīzi ievērota un otro gadu simteni aprobēta tehnoloģija. Ražošanas procesā spirta un ūdens sajaukuma filtrēšana tiek veikta brīvā plūsmā, mehāniski neiejaucoties. Spirta un ūdens maisījums gravitācijas ietekmē lēni tiek filtrēts caur trim secīgiem filtriem: kvarca smilšu, Krievijas bērza kokogļu un atkal kvarca smilšu filtram. Rezultātā tiek iegūts tradicionālais krievu degvīns, kam tālākā gaitā var tikt piemērota papildu filtrēšana un pievienotas receptūrā paredzētās papildus sastāvdaļas, piemēram, cukurs vai aromatizatori.

Tradicionālās krievu tehnoloģijas ietvaros filtrēšana tiek veikta kolonnu filtrēšanas sistēmā, kas ir lielas, vairākus ēkas stāvus augstas iekārtas, tāpēc tikai nedaudzās alkohola ražotnēs to iespējams izmantot. Pēc šīs tehnoloģijas tiek ražots arī "Stolichnaya" degvīns – viens no pasaulē populārākajiem. To, starp citu, jau kopš 1948. gada ražo tepat Latvijā.

Bez tradicionālās krievu degvīna ražošanas tehnoloģijas tiek izmantotas arī citas filtrācijas metodes. Tostarp specifiskas pašu attīstītas tehnoloģijas, piemēram, spirta un ūdens filtrācija zemas temperatūras apstākļos un citas, norāda AS "Latvijas balzams" pārstāvji. Izcils degvīns ir tāds, kam ir viegla raksturīgā smarža un garša bez uzmācīgām, spēcīgām notīm – dzidrs, ar tīru garšu un baudīts atbildīgi.

Pankūku sainītis pildīts ar bekonu un garšaugu drupinājumu

Foto: Publicitātes foto

Ja paredzēta pasēdēšana ar draugiem, ir arī kārtīgi jāiestiprinās. Restorāna Kaļķu vārti pavārs Haralds Saušs, iedvesmojoties no degvīna "Stolichnaya" garšas notīm, radījis pavisam neparastu uzkodu, kas piestāvēs tieši šim reibinošajam dzērienam. "Pēc 50 gramiem degvīna var labi izjust spēcīgo bekona garšas pildījumu, un ar katru reizi tas kļūst ar vien labāks!" stāsta Haralds. Pamēģini arī tu pagatavot plānos pankūku sainīšus un izgaršot ne vien bekonu un krēmsieru, bet arī garšaugu drupatas.

Lasīt vairāk

Mazsālīts zandarts ar olas dzeltenumu un valriekstu maizi

Foto: Publicitātes foto

Izsmalcināta uzkoda, kuru baudīt kopā ar mazu glāzīti degvīna. Tuvojoties degvīna dzimšanas dienai, kas ir janvāra beigās, Haralds Saušs, restorāna Kaļķu vārti pavārs īpaši Tasty.lv sarūpējis gardas uzkodas recepti. "Zivju cienītājiem šī uzkoda paliks prātā uz ilgu laiku, jo tā īpaši izceļ degvīna aromātu," norāda Haralds.

Lasīt vairāk

Strausa gaļas tartars

Foto: Publicitātes foto

Strausa gaļa ir tā delikatese, ko baudīt ļoti īpašos gadījumus, kad uz svētkiem sapulcējušies jaunu garšu atklājēji. Tā kā tuvojas viena no populārā alkoholiskā dzēriena – degvīna – diena, strausa gaļas tartara recepte būs lieliski piemērota tematiskām svinībām.

Lasīt vairāk

Kazas siers ar dzērveņu pulveri

Foto: Publicitātes foto

Uzkoda – viesību zvaigzne. No trim vienkāršām sastāvdaļām – kazas siera, dzērvenēm un bietēm var pagatavot smalku un ekstravagantu uzkodu, kuru pasniegt kopā ar reibinošiem dzērieniem. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem izstrādājis restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs. "Īpaši izsmalcināta uzkoda pie degvīna veģetāriešiem – tās skābā pēcgarša pasakaini sasaistīsies kopā ar viegli saldinātu degvīnu," iesaka Haralds.

Lasīt vairāk

Karsti kūpināts lasis ar pumperniķeli

Foto: Publicitātes foto

Vai atceries, kā garšo saldais, biezais un mīkstais cepums – pumperniķelis? Izrādās, tas lieliski saskanēs ar kūpinātu lasi, ja vien prasmīgi pagatavosi. Īpaši Tasty.lv restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs radījis uzkodu, kas lieliski piestāvēs ballītei ar reibinošiem dzērieniem, piemēram, degvīnu. "Neparastu garšu meklētājiem degvīns kopā ar izteiksmīgo kūpinājumu un rapsi neliks vilties," norāda Haralds.

Lasīt vairāk

Ķirbis ar pīles gaļas konfitu

Foto: Publicitātes foto

Garšu ceļojums vienā nelielā uzkodā – vārdi, kas visai precīzi raksturo šo uzkodu. To īpaši Tasty.lv pagatavojis restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs. "Šī uzkoda īpaši paredzēta asu izjūtu cienītājiem – čili un ķiploka asums kopā ar ķirbja saldumu un degvīna maigumu radīs pārsteidzošu garšas pieredzi," stāsta receptes autors.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!