Kālis ir saldens dārzenis, kurš ir bagāts ar šķiedrvielām un augstu C un B vitamīna sastāvu.
Rutkiem piemīt spēcīga, salīdzinoši asa garša, kā arī ārstnieciskas īpašības. Tāpat kā kāļi, arī rutki satur daudz C vitamīna un kālija, kas ir būtiski imunitātei.
Arī rāceņu sastāvā atrodami vitamīni, turklāt to maigā struktūra un vieglais sīvums rāceni padara gan par lielisku ēdienu sastāvdaļu, gan arī atsevišķi pasniedzamu produktu.
Lai labi garšo!
Rutku - biešu salāti
Rutku - biešu salāti svaigēdājiem un veselīgi ēdājiem.
Krāsnī cepti rāceņi
Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.
Tomātu un kāļu biezzupa
Drēgnos rudens vakaros gribas kaut ko siltu, saulainu un nedaudz pikantu. To visu var dabūt ar vienu biezzupas šķīvi, jo garšsaknes radīs sāta sajūtu, bet čili pipars kārtīgi sapurinās. Proporcijas jāliek uz aci (vai balstoties uz ledusskapī atrodamo produktu daudzumu). Un vari eksperimentēt, pievienojot ķirbi, mangoldu un kartupeļus, kā arī aizstājot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu.
Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis
Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.
Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm
Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.
Jēra gaļas un kāļu sautējums
Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.
Rutku - ābolu salāti
Rutku - ābolu salāti vitamīnu dienas devai.
Vienkāršais dārzeņu sacepums ar olām
Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.
Rāceņa un sinepju salāti
Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!
Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums
Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.
Cepeškrāsnī sutināts liellopa krūšu gabals ar dārzeņiem
Liellopa krūšu gabals ir jāgatavo lēnām, vidēji karstā cepeškrāsnī. Ļoti piemērots būs smags čuguna katls ar labi pieguļošu vāku, lai šķidrums cepšanās laikā neizgarotu. Ja nav šāda katla, tad dziļai cepamajai formai pārklāj foliju, kas salocīta vairākās kārtās. Ik pa laikam jāpārbauda šķidruma daudzums un, ja nepieciešams, tas jāpapildina. Šķidruma daudzumu cepšanās laika vidū ieteicams pārbaudīt arī, ja cep čuguna katlā.
Jauktu dārzeņu biezenis
Veselīgs un gards jauktu dārzeņu biezenis.
Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci
Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.
Rāceņu un siera sacepums
Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.
Krāsnī cepti ziemas dārzeņi dažādās nokrāsās ar medu, ingveru un rozmarīnu
Krāsaini krāsnī cepti ziemas dārzeņi ar ingvera un rozmarīna aromātu būs skaists un garšīgs svētku galda akcents. Šī vienkārši pagatavojamā piedeva lieliski papildinās jebkuru cepeti.
Sarkano bietīšu - dārzeņu zupa
Vieglai maltītei sarkano bietīšu - dārzeņu zupa.
Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem
Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.