Foto: Shutterstock
Kāļus, rutkus un rāceņus zina visi, taču nereti, it īpaši pilsētnieki, nav paguvuši tos nogaršot un iemīļot. Bet velti, jo šie ziemas dārzeņi ir ļoti garšīgi, veselīgi un daudzveidīgi izmantojami kulinārijā. Uzzini, kā pagatavot šīs aromātiskās saknes, kuras jau mūsu senči ir turējuši lielā cieņā.

Kālis ir saldens dārzenis, kurš ir bagāts ar šķiedrvielām un augstu C un B vitamīna sastāvu.

Rutkiem piemīt spēcīga, salīdzinoši asa garša, kā arī ārstnieciskas īpašības. Tāpat kā kāļi, arī rutki satur daudz C vitamīna un kālija, kas ir būtiski imunitātei.

Arī rāceņu sastāvā atrodami vitamīni, turklāt to maigā struktūra un vieglais sīvums rāceni padara gan par lielisku ēdienu sastāvdaļu, gan arī atsevišķi pasniedzamu produktu.

Lai labi garšo!

Rutku - biešu salāti

Foto: Shutterstock

Rutku - biešu salāti svaigēdājiem un veselīgi ēdājiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Tomātu un kāļu biezzupa

Foto: DELFI

Drēgnos rudens vakaros gribas kaut ko siltu, saulainu un nedaudz pikantu. To visu var dabūt ar vienu biezzupas šķīvi, jo garšsaknes radīs sāta sajūtu, bet čili pipars kārtīgi sapurinās. Proporcijas jāliek uz aci (vai balstoties uz ledusskapī atrodamo produktu daudzumu). Un vari eksperimentēt, pievienojot ķirbi, mangoldu un kartupeļus, kā arī aizstājot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis

Foto: Shutterstock

Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un kāļu sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.

Lasīt vairāk

Rutku - ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Rutku - ābolu salāti vitamīnu dienas devai.

Lasīt vairāk

Vienkāršais dārzeņu sacepums ar olām

Foto: Publicitātes attēls

Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.

Lasīt vairāk

Rāceņa un sinepju salāti

Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī sutināts liellopa krūšu gabals ar dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Liellopa krūšu gabals ir jāgatavo lēnām, vidēji karstā cepeškrāsnī. Ļoti piemērots būs smags čuguna katls ar labi pieguļošu vāku, lai šķidrums cepšanās laikā neizgarotu. Ja nav šāda katla, tad dziļai cepamajai formai pārklāj foliju, kas salocīta vairākās kārtās. Ik pa laikam jāpārbauda šķidruma daudzums un, ja nepieciešams, tas jāpapildina. Šķidruma daudzumu cepšanās laika vidū ieteicams pārbaudīt arī, ja cep čuguna katlā.

Lasīt vairāk

Jauktu dārzeņu biezenis

Foto: Shutterstock

Veselīgs un gards jauktu dārzeņu biezenis.

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti ziemas dārzeņi dažādās nokrāsās ar medu, ingveru un rozmarīnu

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Krāsaini krāsnī cepti ziemas dārzeņi ar ingvera un rozmarīna aromātu būs skaists un garšīgs svētku galda akcents. Šī vienkārši pagatavojamā piedeva lieliski papildinās jebkuru cepeti.

Lasīt vairāk

Sarkano bietīšu - dārzeņu zupa

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei sarkano bietīšu - dārzeņu zupa.

Lasīt vairāk

Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem

Foto: Shutterstock

Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!