Foto: Shutterstock
Kad maltīti vajag pagatavot ātri, turklāt vienkārši un sātīgi, ņem talkā nūdeles, jo tās nudien nekad neliek vilties. Gatavas vien dažās minūtēs, gardas un izsalkumu remdējošas, turklāt garšas ziņā tik dažādas, ka rutīnai nūdeļu pasaulē nav vietas.

Nūdeles var būt gan svaigas, gan kaltētas, pagatavotas no olām vai bez, ar rīsu miltiem, griķu vai pat pupiņu miltiem. Ja šķiet, ka variāciju, krāsu, apjoma, garšas un izskata dažādībā apmaldīsies, meklējot piemērotākās iecerētajai maltītei vokpannā vai zupai, vispirms izlasi šo izsmeļošo un tajā pašā laikā lakonisko nūdeļu ceļvedi.

Kad nūdeles izvēlētas, jāķeras pie gatavošanai, un te noderēs zināt dažus knifiņus. Rīsu nūdeles ir kā radītas salātiem un dzidrām zupām, bet olu nūdeles gan atstāj vok ēdieniem, tur tās būs nepārspējamas. Vieglākai vai veģetārai maltītei noteikti kaut reizi izmēģini pagatavot dārzeņu nūdeles – no ķirbja, kabača, cukīni vai pat burkāniem. Kopā ar krēmīgu mērci svaigās "nūdeles" garšos izcili kā pusdienās, tā vakariņās.

Vai tās būtu dārzeņu vai rīsu nūdeles, uz visām kā viens attiecināms kāds padoms – nepārvārīt! Kaut minūte ilgāk, nekā paredzēts, un nūdeles būs jau kā ķepīga putra, ne vairs irdenas spirālītes. Ja nezini, cik ilgi ieteicams vārīt izvēlēto nūdeļu veidu, vadies pēc ražotāja norādēm uz iepakojuma.

Tāpat pēc nūdeļu vārīšanas neatstāj tās mērcēties karstajā ūdenī, bet gan uzreiz nokās un pēc tam vēl noskalo ar aukstu ūdeni, tas jo īpaši attiecas uz stiklainajām rīsu nūdelēm, kas pretējā gadījumā salips vienā pikucī. Noskalo nūdeles ar aukstu ūdeni, tad iemaisi iepriekš pagatavotajā mērcē un, ja nepieciešams, pasildi zem vāka vien dažas minūtes. Nepārcenties un nedari to pārāk ilgi, lai nūdeles nepārgatavojas!

Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!