Foto: Shutterstock
Piektdienas vakari, kas tā vien sauc "Brīvdienas ir klāt!", domāti tam, lai jauki un garšīgi pavadītu laiku. Kāpēc gan nepasaukt ciemos sen neredzētus draugus uz kādu glāzi vīna vai alus? Un, ja jau piektdiena, tad noteikti vajadzēs arī kādu uzkodu, lai sarunas raisītos patīkamākas. "Tasty" izvēlējās lērumu uzkodu, ko pagatavot mājās pašam.

Tā vietā, lai lielā bļodā sabērtu divas pakas čipsu, arī no šī kraukšķīgā produkta var pagatavot uzkodu, piemēram, asus načo. Tāpat viss ir gards, kas ievīstīts bekonā vai prošuto šķiņķī, tāpēc pamēģini pildītās sēnes ar bekonu. Mazās picas maizītes, pildīts lavašs, kārtainās mīklas maizītes, cepts kamambērs vai vienkāršas grauzdiņu uzkodas – katra gaumei var atrast ko piemērotu.

Asie siera načo

Foto: Publicitātes attēls

Kraukšķīgi, pikanti un ļoti gardi načo čipsi ar piedevām – olīvām, sieru, pipariem un lociņiem. Piektdienas vakaram draugu lokā būs tieši laikā! Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Fritētas kabaču bumbiņas

Foto: Shutterstock

Vasara nebūtu vasara, ja nepagatavotu kaut ko no pirmajiem kabačiem. Gards našķis būs šīs bumbiņas, ko iemērkt kādā jogurta vai tsadziki mērcē un gardu muti notiesāt.

Lasīt vairāk

Kukurūzas putras un tomātu uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja ir vēlme viesus pārsteigt ar interesantu uzkodu, kas pagatavota no vienkāršām sastāvdaļām, tad šī būs īstā uzkoda. Kukurūzas putraimu putra jeb polenta būs lielisks pamats, uz kura izkārtot tomātus – rezultātā iegūsi ērti paņemamu gardumu.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar Stiltona sieru un dzērveņu ievārījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet sātīgi un ļoti gardi grauzdiņi uzkodām. Ja nav pieejams Stiltona siers, droši var izvēlēties kādu citu, kas vairāk iet pie sirds.

Lasīt vairāk

Tomātu un čili salsa uzkodām

Foto: Shutterstock

Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Cepts kamambērs ar rozmarīnu un apelsīna miziņām

Foto: Shutterstock

Vēlies pārsteigt draugus vai mājiniekus ar oriģinālu uzkodu kino vakarā? Krāsnī cepts kamembērs saviļņos ikvienu sierēdāju, turklāt būs grūti apstāties pie pirmā kumosa, tāpēc nesakiet, ka nebrīdinājām!

Lasīt vairāk

Ceptas sēnes ar mednieku sieru

Foto: Shutterstock

Tie, kas nav vēl nav pagaršojuši, nemaz nenojauš, cik izcilu recepti laiduši garām. Vien divas sastāvdaļas – lieli šampinjoni vai portobello sēnes, kreptīgs mednieku siers, apvienojas izcilā maltītē, kas pabaros izsalkušākos punčus.

Lasīt vairāk

Pikantās olīvas uzkodu galdam

Foto: Shutterstock

Siltas, sātīgas un ļoti pikantas olīvas, kas būs gardas tāpat, siera platē vai kopā ar citām uzkodām. Īpašu garšu un smaržu tām piešķirs apelsīna miziņas un timiāns.

Lasīt vairāk

Pildītie tortiljas groziņi ar olu un dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

Tortiljas būs kraukšķīgs un garšīgs pamats, kur iecept omletes. Atliek vien plāksnes ielikt mafinu pannā un sapildīt ar garšīgām sastāvdaļām – sakultu olu, tomātiem, papriku un spinātiem. Recepti "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā Signe – tā piedalās brīvdienu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Pannā apgrauzdēti turku zirņi ar garšvielām

Foto: Shutterstock

Pikanta un ļoti ātri pagatavojama uzkoda – turku zirņi ar "garam masala" garšvielām. Turku zirņiem var pievienot arī citas asās garšvielas pēc katra paša gaumes.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru

Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.

Lasīt vairāk

Cīsiņu, bekona un marinētu gurķīšu uzkoda

Foto: Publicitātes attēls

Gaidāmi ciemiņi, bet par uzkodām esi piemirsis? Lūk, viena ļoti ātra, vienkārša un smeķīga ideja – cīsiņi, kas ievīstīti bekonā un pasniegti ar mazu marinēto gurķīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru

Foto: Publicitātes attēls

Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Pildīti šampinjoni kraukšķīgā bekonā

Foto: Shutterstock

Interesanta uzkoda ar grēcīgi gardo bekonu - lielie šampinjoni, kas sapildīti ar krēmsieru, bet pēc tam ievīstīti bekona šķēlītē. Baudi, kamēr uzkoda vēl silta, kopā ar kādu gardu dzērienu.

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Mini picas maizītes

Itālijas virtuves klasiku – picu – iecienījuši gan lieli, gan mazi. Ja pieteikušies ciemiņi vai tuvojas svētki, pagatavo šo gardo mini uzkodu. Maizītes piemērotas arī bērnu ballītēm, jo mazie svinētāji to var veikli paķert rokā un apēst, neatraujoties no rotaļām. Mini picas maizītes gatavo mafinu formiņās, un tas aizņem vien dažas minūtes laika. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!