Foto: Shutterstock
Brīvdienas ir kā radītas, lai nesteidzīgi darbotos virtuvē. Kāpēc gan meditatīvi neveltīt pāris stundas, lai pagatavotu gardu, garšām bagātīgu lazanju? Šis itāļu virtuves ēdiens ir īstena komforta maltīte, kas jābūvē cepamtraukā soli pa solītim, ļaujot krāsnij ar savu maģisko pieskārienu sapludināt Bešamela, lazanjas plākšņu, Boloņas mērces un kūstoša siera notis.

Lai gan laikietilpīgs, darbiņš noteikti būs tā vērts, jo lazanju var pielāgot dažādām gaumēm un ēdājiem. Aizvien populārāk kļūst aizvietot lazanjas plāksnes ar kāda smalki sagriezta dārzeņa lielajām šķēlēm, piemēram, cukīni vai baklažāna. Tomēr pāri visam – mērces un siers!


Bešamela mērce ir neatņemama lazanjas sastāvdaļa – sviests, milti un piens pārtop krēmīgā baltajā mērcē, kas lazanjā piešķir maigāku garšas noti. Padomus ideālās Bešamela mērces pagatavošanai atradīsi šeit. Boloņas mērces pamatā, savukārt, ir tomāti un maltā gaļa – iemācies to pagatavot pēc šīs receptes un varēsi izmantot to arī citiem makaronu ēdieniem. Ja gatavo veģetāro versiju, gaļu, protams, izlaid, un pamatā pannā ber smalki sagrieztas selerijas, burkānus un citus dārzeņus, lai iegūtu līdzīgas tekstūras mērci.

Foto: Shutterstock

Bet kā ar lazanjas plāksnēm – vārīt vai nevārīt? Ja tās mājās gatavo pats ar pastas mašīnu, tad, protams, var iepriekš nenovārīt sālsūdenī. Receptes, kurās izmantotas divas sulīgas mērces, vari likt nenovārītas lazanjas plāksnes, tad lazanja neizplūdīs un būs stingrāka. Taču, ja baidies, ka sastāvdaļas nesasūksies un lazanjas plāksnes būs pārāk cietas, tās pāris minūtes novāri sālsūdenī, pēc tam ieliekot aukstā ūdenī atdzist, un tad pamatīgi nosusini, pirms likšanas starp lazanjas kārtām.

Kā būtu ar klasisko lazanju, lazanju ar rikotu vai cukīni škēlēm makaronu vietā? Ielūkojies "Tasty" recepšu klāstā un izvēlies to, kuru pagatavot garšīgām brīvdienām!

Klasiska lazanja ar divām mērcēm

Klasiska lazanja ar divām mērcēm gardām uz sātīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Vienkāršā un garšīgā lazanja

Ātrā un sātīgā lazanja - vienkārši un garšīgi.

Lasīt vairāk

Gatavo lazanju kā šefpavārs – maltīte, kurai ēdāji prasīs papildporciju

Ikviens mīl labu lazanju, vai ne? Lūk, klasiska recepte vienam no visvairāk mīlētajiem ēdieniem pasaulē. Nav šaubu, ka lielisks komforta ēdiens ir mājās gatavota lazanja, tāpēc varam garantēt, ka ģimene un draugi jebkurā laikā (pat brokastīs) pulcēsies pie galda, lai baudītu maltīti. Neslēpšu, man patiesi nācās saņemt zvanu no draudzenes agrā rīta stundā ar tekstu, ka viņa tieši tagad domā par manis gatavoto lazanju...

Lasīt vairāk

Cukīni lazanja ar rikotas sieru

Viena īpaši garda kabaču vai cukīni lazanja, kas patiks tiem, kuri iemīļojuši itāļu stila virtuvi. Šī būs recepte, kuru vari pagatavot vairāk – papildporcijām un kādam gabaliņam, kuru noglabāt saldētavā vēlākam. Recepti iesaka "Recepšu kolekcionārs" radītāja Sintija Mikanovska-Mikalovska.

Lasīt vairāk

Ķirbju un kazas siera lazanja

Mazliet citādāka lazanja – ar ķirbjiem un kazas sieru. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

Pa pusei musaka, pa pusei lazanja. Sātīgs grieķu un itāļu virtuves apvienojums

Kurš teicis, ka lazanjai jābūt ar malto gaļu? Starp lazanjas plāksnēm var likt, ko vien sirds kāro, bet Bešamela mērci aizstāt ar jogurtu. Kurš teicis, ka grieķu sacepumu musaku nevar sapārot ar lazanju? Var un kā vēl var!

Lasīt vairāk

Sierīga lazanja ar īpašo sastāvdaļu

Sierīga, ļoti sātīga un garda – tādu lazanju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Viņa "Tasty" lasītājiem atklāj savu īpašo lazanjas recepti, kurā ir iekļauta arī īpašā sastāvdaļa – sarkanvīns!

Lasīt vairāk

'Gandrīz ideālas vakariņas': Citāda lazanja ar vistu akniņām un baltvīnu

Sildoša un sātīga lazanja būs lielisks ēdiens gan pusdienās, gan vakariņās.
To gatavoja Ilze un Arnis Veisbārži raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas".

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums 'Baltā lazanja'

"Vakar (un vēl šodienai pietiks) vīrs mūs lutināja ar lazanju. Viņš gan pats to drīzāk par makaronu sacepumu sauc. Te recepte, ja nu noder!" mums raksta "Tasty" pastāvīgā lasītāja Līva. Līva, tev nudien ir paveicies!

Lasīt vairāk

Daudzsieru lazanja ar tītara gaļu un sēnēm

Lai gan gatavošanas laiks ir ilgs, rezultāts būs tā vērts. Ēdiena garšas noslēpums ir sieru buķetē. Tītara gaļa padara lazanju maigu, sēnes piešķir aromātisku garšas akcentu. Recepti iesaka gardēde Baiba Tone.

Lasīt vairāk

Kāpostu lazanja

Vieglākas, krēmīgākas lazanjas versija, kurā makaronu vietā tiek izmantots kāposts. Maigais rikotas siera krēms ir lieliski piemērots liesai liellopu gaļai, savukārt bazilika aromāts bagātina šī ēdiena garšu.

Lasīt vairāk

Sulīgā un kārdinošā lazanja ar malto gaļu un bešamela mērci

Tas, kurš vienreiz gatavojis lazanju, zina, ka darbiņš ir mazliet piņķerīgs, taču tās pagatavošana nav neiespējamā misija. Turklāt vērts reizi pa reizei pacensties, ja zināms, ka rezultāts būs vienreizīgs, sulīgs, kārdinošs un tavas kulinārijas prasmes novērtēs lazanjas baudītāji. Lazanjas recepti iesaka gardēde Elīna Krišjāne Gustsone.

Lasīt vairāk

Kabaču lazanja tievētāju gaumē

Lazanja ir viens no taviem mīļākajiem ēdieniem, bet, cīnoties ar liekajiem kilogramiem, esi izslēdzis to no ēdienkartes? Mums ir labas ziņas! Izrādās, lazanju var pagatavot arī figūrai draudzīgā versijā. Recepti iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Pankūku lazanja ar malto gaļu

"Viens no maniem iecienītākajiem ēdieniem ir lazanja. Un es te padomāju - vai tad pankūkas nevar izmantot tāpat un pagatavot tādu pašu sacepumu? Nu, protams, ka var!" skaidro "Pipars" ēdienu blogeris Rojs.

Lasīt vairāk

Video: Ātri pagatavojama lazanja

Vai var būt kas labāks par lazanju? Jā, ātri pagatavojama lazanja, un šī ir tieši tāda!

Lasīt vairāk

Veģetārā lazanja ar baklažāniem

Izmēģini šī leģendārā itāliešu virtuves ēdiena veģetāro versiju, lai pārliecinātos, ka arī bez maltās gaļas var pagatavot fantastiski gardu lazanju.

Lasīt vairāk

Viltotā lazanja – cukīni sacepums ar malto gaļu

Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.

Lasīt vairāk

Lazanja ar spinātiem un tītara gaļu

Sātīga, sulīga, koša un bezgala garda - tāda ir šī lazanja, ko gatavojam ģimenē.

Lasīt vairāk

Fiksā lazanja ar artišokiem

Vienkārši un veikli pagatavojami lazanjas tornīši baudīšanai divatā. Pa vidu pastas sloksnēm izkārtoti ne vien gardie artišoki un melnās olīvas, bet paslēpies arī sulīgs paprikas pesto.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Bagātīgā lazanja nesteidzīgam vakaram

Kas var būt labāks par sātīgu lazanju pēc garas darba dienas? Šī būs īstā recepte nesteidzīgam piektdienas vakaram. Vai jebkuram citam vakaram, kad ir vēlme tā kārtīgi paēst!

Lasīt vairāk

Slinkā lazanja ar krabju gaļu

Patiesībā šī nemaz nav lazanja, šis nosaukums izvēlēts, pateicoties lazanjas makaronu plāksnēm. Ātra un vienkārša ideja vakariņām vai pusdienām - sātīga pasta, maiga krabju gaļa, asumiņš no čili un ķiplociņa!

Lasīt vairāk

Lazanja ar ananasiem un spinātiem

Viesību galdam vai sātīgām vakariņām - branga lazanja ar ananasiem un spinātiem.

Lasīt vairāk

'Knorr' receptes: Lazanja ar Boloņas mērci

Klasiskās itāliešu receptes salīdzinoši ātrais variants.

Lasīt vairāk

Lazanja ar cieto sieru

Sātīgai maltītei - lazanja ar boloņas mērci un Parmezāna sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!