Foto: Shutterstock / DELFI kolāža
Pirms svētkiem daudzās sētās darbs dzen darbu un valda īsts juceklis. Lai Jāņatēvam un Jāņamātei nenāktos lauzīt galvu vismaz par to, kur smelties idejas mielastam, mēs atlasījām iecienītu ēdienu un dzērienu recepšu kolekcijas garšīgai jāņošanai. Te vienkopus tu atradīsi visu – no alus, kvasa, siera un pīrāgiem līdz tautā iecienītām šašlika receptēm, plātsmaizēm un uz ugunskura vārāmām zupām sagurušo jāņabērnu miesas un gara uzfrišināšanai nākamajā rītā.

"Tasty" piedāvātais svētku recepšu špikeris ir īpaši ērti lietojams svētku ēdienkartes sastādīšanai, jo receptes jau ir sadalītas pa kategorijām, un tev atliks vien izvēlēties, kuru no, piemēram, 17 sieriem, 11 pašbrūvētiem atspirdzinājumiem, 14 šašlikiem vai 7 ātrajiem pīrādziņiem celt galdā svētkos. Atradīsi arī padomus, kā pagatavot dažādas mērces, kā arī veģetāro un vegānisku recepšu kolekcijas svētku mielastam – no sojšlika līdz burkānlasim.

Garšīgus svētkus!

Kvass, medalus un miestiņš: 11 pašbrūvētu atspirdzinājumu receptes

Foto: Shutterstock

Jāņi vairs nav aiz kalniem, tādēļ ir laiks parūpēties par atspirdzinājumiem, ar ko atveldzēt izslāpušos jāņabērnus. Mazie līgotāji un autovadītāji noteikti priecāsies, ja celsi galdā norasojušu krūku ar pašdarinātu kvasu, bet mājas apstākļos itin vienkārši vari pagatavot arī saldo medalu jeb miestiņu, kas bija arī mūsu senču neatņemama Līgo svētku galda sastāvdaļa. Šis ir īstais brīdis smelties pieredzi "Tasty" padomos un celt godā senču receptes.

Lasīt vairāk

Jāņu siers – klasisks, kūpināts, uz maizes ziežams: 17 receptes un padomi iesācējiem

Foto: Shutterstock

Svinot Jāņus latviskās tradīcijās, svētku galda klāšanā neiztikt bez tradicionālā siera. Vieglākais ceļš ir iegādāties to jau veikalā gatavu, taču daudz lielāka vērtība būs pašu gatavotam un sietam sieram, kas noteikti tiks notiesāts divreiz ātrāk, jo arī garšas ziņā izkonkurēs pārējos. Turklāt mājās gatavota Jāņu siera garšu un krāsu variācijas ir teju bezgalīgas, ko pierāda arī mūsu piedāvātā 17 recepšu izlase.

Lasīt vairāk

Pīrādziņi uz ātru roku: 7 elementāras receptes ikdienai un svētkiem

Foto: Shutterstock/Privātais arhīvs kolāža

Latviskie godi nav iedomājami bez nāsi kņudinošās pīrāgu smaržas. Ja tevi no cepšanas attur doma, ka nāksies rauties pa virtuvi, mīcot mīklu līdz devītajiem sviedriem un stundām ilgi gaidot, kad uzrūgs mīkla, tad mūsu sarūpētā ātro pīrādziņu kolekcija tev būs īsts atradums. Kausētā siera mīkla vai trekna skābā krējuma mīkla būs gatava cepšanai jau uzreiz pēc iejaukšanas, bet īpaši slinkajā variantā vari izmantot saldētu kārtaino mīklu. Ja tev nav plīts, nebēdā! Mums padomā ir recepte arī pufīgiem pannā ceptiem pīrādziņiem, bet te atradīsi padomus, kā pagatavot īpaši sulīgu maltās gaļas pildījumu.

Lasīt vairāk

Uz ugunskura vārāmas zupas un sautējumi: 24 receptes

Foto: Shutterstock

Kad talkā būs krietni pastrādāts, pienāks laiks atvilkt elpu un atgūt spēkus, nobaudot bļodiņu siltas, spēcinošas zupas vai sautējuma. Uz ugunskura lielajā katlā gatavots sātīgs virums ir lielisks veids, kā bez īpašām pūlēm pabarot lielāku talkotāju pulku. Šajā procesā katrs var pielikt roku, lai darbi virzītos uz priekšu raitāk un drīz vien varētu ķerties pie karotēm, remdējot zvērīgo apetīti, kas, kā zināms, svaigā gaisā dubultojas, ja ne pat trīskāršojas.

Lasīt vairāk

Sojšliks, burkānlasis un gardi pīrādziņi: vegānisko recepšu kolekcija Jāņiem

Foto: Valta Klints

Lai rastu atbildi uz jautājumu, ar ko tad Jāņos mieloties vegāniska uztura piekritējiem, kuri izslēguši no ēdienkartes dzīvnieku izcelsmes produktus, pārskatījām "Tasty" krājumus, izvēloties vegānisku ēdienu receptes brangam svētku mielastam. Uzzināsi, kā gatavot sojšliku, sasiet sieru, izcept gardu plātsmaizi, pagatavot vēgānisko majonēzi un ne tikai.

Lasīt vairāk

10 vienkārši pagatavojamas mērces šašlikam un citiem grilētiem ēdieniem

Foto: Shutterstock

Grila sezona ir atklāta un, gluži kā katru gadu, ne viens vien centīsies ar saviem kulinārajiem šedevriem pārsteigt draugus, radus un kaimiņus, lai pierādītu, ka ir īstens grilēšanas karalis. Lai izcīnītu šo godpilno titulu, ar mīkstu un aromātisku šašliku nebūs gana, jo tieši prasmīgi piemeklēta mērce piešķirs zeltainajiem gaļas gabaliņiem, kebabiem, folijā ceptiem tupeņiem vai grilētu dārzeņu iesmiņiem īpašu sulīgumu un jaunas garšas nianses. Lai iedvesmotu tevi pacelt savu uz grila gatavoto meistarstiķu garšas īpašības jaunā līmenī, piedāvājam desmit interneta vietnē "Dljadachnikov" noskatītas vienkārši pagatavojamu mērcīšu variācijas

Lasīt vairāk

10 salāti, kas ir kā radīti groziņu, lavaša vai sviestmaižu pildījumam mājas ballītēm

Foto: Shutterstock

Klāt piektdiena, kas daudziem ir arī "ballējam-neguļam" diena, kad ir pilna māja ar ciemiņiem, līdz vēlai naktij tiek apspriesti karstākie nedēļas jaunumi, spēlētas galda spēles un skatītas filmas. Šādos mājīgos vakaros, protams, neiztikt arī bez panašķēšanās. Kā pamielot lielāku bariņu izsalkušu ļaužu, neiztērējot pēdējos spēkus virtuves darbiem? Mums ir ģeniāla ideja – fiksi pagatavojami, krēmīgi un ļoti sātīgi salāti, ko varēsi ātri ievīstīt lavašā, satīt tortiljā, žigli iespiest starp divām tostermaizēm vai veikli sapildīt groziņos.

Lasīt vairāk

Maigs un sulīgs vistas šašliks: 17 receptes izcilam rezultātam

Foto: Shutterstock

Viens no populārākajiem uz grila gatavotiem ēdieniem ir vistas gaļas šašliks. Kādēļ tas tā? Jo vistas gaļa ir figūrai draudzīga, salīdzinoši lēta un ļoti ātri pagatavojama. Vēl viena no šīs gaļas priekšrocībām ir tā, ka to nav iepriekš stundām ilgi jāmarinē. Prasmīgi pagatavots vistas šašliks ir maigs un ļoti sulīgs, tādēļ būs lieliska izvēle maltītei, kurā piedalās arī mazie gardēži.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti bez treknām mērcēm: lērums sulīgu recepšu grilēšanas sezonai

Viens no lielākajiem vasaras jaukumiem ir tas, ka siltajos mēnešos varam uz nebēdu izbaudīt uz grila gatavotas maltītes priekšrocības. Lai grilētā gaļa vai zivs garšotu neatvairāmi, nevajadzētu aizmirst arī par atbilstošām piedevām. Viegli dārzeņu salāti būs ideāla izvēle, piešķirot grilētajiem labumiem kārdinošu sulīgumu.

Lasīt vairāk

10 vienkāršas mērces dārzeņu salmiņu, čipsu un kartupelīšu gardākai nokraukšķināšanai

Foto: Shutterstock

Piektdienas vakarā reti kuram ir luste veltīt ilgas stundas ēst gatavošanai, tādēļ bieži vien izsalkums tiek remdēts ar uzkodām, kas ērti baudāmas, ar pulti rokā ieslīgstot dīvāna maigajās skavās. Viena no stiprā dzimuma biežākajām izvēlēm šādās reizēs ir čipsi, bet dāmas parasti izvēlas figūrai draudzīgos dārzeņu salmiņus. Lai vakars pie televizora izvērstos īpaši garšīgs, mēs piedāvājam 10 vienkārši pagatavojamu mērču receptes.

Lasīt vairāk

Svētkos jau drīkst! 33 sātīgi salāti ar dāsnu majonēzes aizdaru

Foto: Shutterstock

Diētas, atslodzes dienas, sulu kūres un citas izdarības mūžīgajā cīņā par ideālām auguma aprisēm ir daudzu sūrā ikdiena, tādēļ Ziemassvētki vai Jaunais gads ir tā reize, kad vari atļauties palutināt sevi ar ko, iespējams, sen nebaudītu – sātīgiem salātiem ar dāsnu majonēzes aizdaru. Pēc svētkiem, protams, atkal dzersim kefīru, "knābāsim" vārītu vistas fileju un grauzīsim salātlapas, bet šodien iestum svarus dziļāk pagultē un uzmet mērlenti uz skapja!

Lasīt vairāk

Saldā mielasta klasika – sulīgas un drupenas plātsmaizes ielīgošanai

Foto: Shutterstock

Skaidrs, ka svētku galda klājums ar mājas sieru, pīrāgiem, salātiem, dažādām uzkodām nebūs pilnīgs, ja kaut kur rokas stiepiena attālumā kārdinoši nestāvēs plātsmaizes gabaliņi. Tieši vieglās pagatavošanas un gardā rezultāta dēļ kārums ierindojies par klasiku šajos svētkos, tāpēc ilgi gatavojamās kūkas un tortes aizvieto ar plātsmaizi, un tici, viesi būs pārlaimīgi.

Lasīt vairāk

14 receptes cūkgaļas šašlika marinādēm un padomi sulīgiem gaļas gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Piedāvājam bagātīgu cūkgaļas šašlika marināžu klāstu un eksperta padomus, kas jāņem vērā, izvēloties un cepot gaļu, lai pūles rezultētos mutē kūstošos šašlika gabaliņos.

Lasīt vairāk

Jāņi bez šašlika – veģetāras receptes brangam svētku mielastam

Foto: Shutterstock

Jau labu laiku ierasts, ka Jāņu mielasta pamatu pamats ir šašliks. Un speķa pīrāgi. Un Jāņu siers, kam pievienotas lauku olas, lai tas iekrāsotos skaisti dzeltens. Un plātsmaizes no olu mīklas biskvīta. Un salāti ar olu majonēzes aizdaru. Rodas jautājums – ar ko Jāņos mieloties veģetāra uztura piekritējiem? Pārcilājot "Tasty" krājumus, izvēlējāmies veģetāru ēdienu receptes brangam svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!