Foto: Shutterstock
Menca ir viena no iecienītākajām baltajām zivīm. Tā izceļas ar ļoti patīkamu garšu, tādēļ tiek izmantota daudzu ēdienu pagatavošanai. Ne velti valda uzskats, ka visgardākās un sulīgākās zivju kotletes sanākot tieši no mencas gaļas, ne velti tieši menciņi ir ar jūras zivīm izlutināto liepājnieku vizītkartes ēdiens un ne velti arī briti slavenā "fish and chips" pagatavošanai visbiežāk izmanto tieši mencu. Lai iepazīstinātu tevi ar daudzveidīgajiem mencas pagatavošanas veidiem un rosinātu iekļaut šo garšīgo un uzturvērtīgo balto zivi savā ēdienkartē, izvēlējāmies 14 ēdienus, ko noteikti ir vērts nobaudīt.

Lieliski ir arī tas, kas menca ir meklējama ne vien saldēto zivju plauktos, bet noķerama arī Baltijas jūrā, tādēļ varam to iegādāties veikalos un tirgū arī svaigā veidā. Mencas baltā gaļa ir ļoti blīva, maiga un liesa, tādēļ īpaši ieteicama tiem, kas vēlas atvadīties no liekajiem kilogramiem. Mencās ir arī daudz minerālvielu – īpaši kalcija, jona un selēna.

Mencu var gatavot dažādi – gan izmantot gardu kotlešu pagatavošanai, gan vienkārši apcept uz pannas līdz kraukšķīgai garoziņai, gan ņemt par pamatu sātīgas un aromātiskas zivju zupas pagatavošanai. Tā lieliski garšos arī izcepta uz grila.

Padoms: ja mencu pirms grilēšanas viegli iemarinēsi vai iesālīsi, tās gaļa kļūs stingrāka.

No mencas vari pagatavot arī krēmīgus sacepumus, fritēt un pasniegt ar kraukšķīgiem kartupelīšiem vai, ievīstītu mīklas mētelītī, izmantot kā garda zivju pīrāga pildījumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!