Foto: Shutterstock
Virtuves eksperimenti virtuvē ne vienmēr nozīmē to, ka veikalu plauktos jāsteidz meklēt nepazīstamas sastāvdaļas. Kaut ko jaunu un gardēžiem pavisam neierastu vari pagatavot arī no ļoti labi pazīstamām sastāvdaļām. Šoreiz tas ir ziedkāposts jeb puķkāposts – izcili kraukšķīgs un kāri šmakstināms. No šī dārzeņa var ne tikai izvārīt gardu zupu, bet arī pasniegt pavisam neordinārā formā, piemēram, gardumā, kas atgādina karbonādi. Tāpēc pašiverējam "Tasty" virtuālajā recepšu grāmatā un atradām 17 receptes gan klasikas piekritējiem, gan tiem, kas alkst pagatavot ko nekad nenogaršotu!

Ziedkāposta gatavošana it nemaz nav sarežģīta – to var izcept gan veselu, gan izsautēt tā "ziediņus" (gabaliņus), gan sacept rīvmaizē gluži kā šniceli. Tā kā ziedkāpostus nav ilgi jāgatavo, no tiem sanāks ļoti gardi ātrie sacepumi, ar kuriem pabarot lielāku ēdāju bariņu. Bet, ja gribas galdā celt ko neparastāku – izcep cepeškrāsnī veselu ziedkāposta galviņu, kas iepriekš nedaudz novārīta buljonā vai garšvielās.

Tāpat ziedkāposts ir dikti gards arī sasmalcinātā veidā – tas noderēs kā piedeva gaļas maltītēm, piemēram, rīsu vietā. Bet apņēmīgākie var sasmalcināto ziedkāpostu izmantot pat par picas pamatni.

Un kur nu bez uzkodām – ar ziedkāpostiem ierastie krabju nūjiņu salāti mainīsies līdz nepazīšanai, bet mīklā panētie dārzeņa gabaliņi debešķīgi garšos ar kādu krējuma mērcīti. Lai garšīgi!

Ātrie ziedkāpostu 'rīsi'

Foto: Shutterstock

Sasmalcināti ziedkāposti var būt labs graudaugu aizvietotājs ātrām maltītēm kā arī piedevām pie gaļas vai zivīm. Atliks vien tos noblanšēt un sablenderēt.

Lasīt vairāk

Makaronu un ziedkāpostu sacepums

Foto: Shutterstock

Ātrais makaronu un ziedkāpostu sacepums ar kūstošu sieru un pētersīļiem. Garšos lieliski kā pusdienās, tā vakariņās.

Lasīt vairāk

Ar ziedkāpostiem un sēnēm pildīti kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

Ar ziedkāpostiem un šampinjoniem pildītas kartupeļu kotletes.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ziedkāposts

Foto: Shutterstock

Lieliska recepte, kā ziedkāpostu pagatavot garšām bagātīgu. Vispirms to nedaudz apvāra buljonā, bet pēc tam veselu cep cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām

Foto: Shutterstock

Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Ziedkāposti mīklā

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti Singapūras gaumē

Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar ziedkāpostiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami ziedkāpostu salāti ar krabju nūjiņām, kukurūzu un puraviem, kas garšos arī tiem, kuri citā veidā izmantotos produktus neēd.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pīrādziņi

Pannā cepti puķkāpostu pīrādziņi - garda uzkoda svētkiem. No norādītajiem daudzumiem sanāks 25 – 30 kūciņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!