Savulaik, atbildot uz "Tasty.lv" jautājumiem par konservēšanas sezonu, "kabaču ministre", veģetārās uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase sacīja: "Lietas, ko veikalā nenopirksi – tā ir mājas konservēšanas būtība. Tu vari uztaisīt zaptes, kompotus, čatnijus un visu pārējo tieši tā, kā tu gribi. Un tu vari uztaisīt to, ko neviens nekad neražos – nu kurš tev ražos marinētas ērkšķogas un vēl tieši tā, kā tev garšo?"

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Par modernākām garšām un modernākiem piegājieniem!

Dita akcentēja, ka esam iestrēguši padomju konservēšanā. Lai gan mums ir savas vērtības – skābēti gurķi, Latgales salāti un tie paši tomāti želejā, vērtīgi uz konservēšanu paskatīties arī ar modernāku aci. Un tad katrs pats var izlemt – pieturēties pie omītes receptes vai visvisādām pasaules receptēm, kas atrodamas "TikTok" pasaulē. Nu pat, ja tev negaršos – atzīmēsi sev, ka šo recepti nākamgad netaisīt.

Kas tad būtu modernie piemēri? "Ja tu marinē dārzeņus etiķī, cukurā un sālī, pamēģini iemarinēt tos arī ar citām garšvielām, piemēram, iemarinēt puķkāpostus ar kariju – gan graušanai uzreiz kā mazsālītus gurķīšus, gan sautējuma veidā. Ziemā izkratīsi no burciņas uz rīsiem, un būs garšīgi!" ieteica Dita Lase

Tāpat ar dillēm. Tās mums ir svētas, un tās mums vienmēr paliks. Bet pasaulē jau nav tikai dilles – ir baziliki un rozmarīni, un timiāni, un lupstāji. Ir milzīga garšvielu pasaule, kas ļauj gan to pašu gurķi citādi samarinēt, gan kāpostu. Izmēģini, kā garšo "pa jaunam". Nomainot tikai vienu garšu un pieliekot klāt citas garšvielas, no vieniem un tiem pašiem produktiem var iegūt pilnīgi citu ēdienu.

Neaizmirsti par zero waste – zaļos tomātus var likt lietā!


Ļoti liels trends jau vairākus gadus ir "zero waste", kas nozīmē – neizmet ēdienu, centies visu izmantot. Arī zaļos tomātus! Protams, ka visi zinām, ka ēst tos zaļus nevar, jo tie ir indīgi, bet, ja termiski apstrādā, ir pilnīgi ēdami. Tos var konservēt salātos (ar burkāniem, kāpostiem, puķkāpostiem, baklažāniem, ar tomātu mērcēm), marinējumos, ievārījumos, arī čatnijos.

Savukārt, runājot par pāraugušiem gurķiem, der atcerēties, ka visas ķirbju un kabaču receptes var likt lietā. Pāraugušam gurķim izmainās struktūra, viņš kļūst stiegrains, ar cietu mizu. Ja gurķis ir pāraudzis – nu audzē viņu kārtīgi, kamēr aug, un tad taisi kā visus ķirbjus un kabačus!

"Tasty.lv" dalās ar receptēm un iesaka katram izvēlēties to, kas pašam garšo, vai tā būtu no paaudzes paaudzē nodota recepte vai citu tautu, proti, kaut kas modernāks. Atceries – mērķis nav uztaisīt moderni un pēc tam izmest visu ārā. Mērķis ir pilns pieliekamais ar lietām, kas tev garšo un par kurām tev ir prieks.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.