Foto: Shutterstock
Sildošas un ļoti garšīgas vakariņas – tas ir tas, ko mēs visi esam pelnījuši šajās aukstajās dienās. Nevis silta cepurīte pašam, bet karsta siera cepurīte vakariņām ir tas, kas vajadzīgs!

Lai kas būtu vakariņās – ja virsū ir pusizkusis, verdošs siers ar zeltaini brūnām, kraukšķīgām maliņām, ir skaidrs, ka būs garšīgi. Un karsta siera cepurīte piestāv ļoti daudziem ēdieniem – sākot ar uzreiz atpazīstamām karstmaizēm, beidzot ar sacepumiem, kur var tikai minēt, kas slēpjas zem kūstošā siera kārtas.

Ne tikai brokastu repertuārs

Kurš teicis, ka karstmaizītes var ēst tikai brokastīs? Vakariņās uz tādas karstmaizītes var salikt puspasauli (citiem vārdiem sakot, desiņu, cauraudzīti, tomātus, papriku un ko tik vēl ne) un vēl sieru pa virsu – lai cepeškrāsnī kūst un gardi notek līdz pannai. Tā no apakšas kraukšķīgā karstmaizīte iegūst ne tikai karstu, krēmīgu siera cepurīti, bet arī brūnas, kraukšķīgas siera mežģīnes apkārt. Garšīgi, sildoši, sātīgi – nerunājot nemaz par krāšņajiem skatiem un dievīgo smaržu, uz kādu spējīgas tikko no krāsns nākušas karstmaizītes.

Foto: Shutterstock

Arī omletes, īpaši, ja kārtīgi bagātinātas ar kūpinātas gaļas šķēli vai, teiksim, izteiksmīgās un pikantās čorizo desiņas šķēlītēm var būt lieliskas vakariņas – protams, ar kārtīgu siera kārtu! Un salātu kaudzi, vēlams.

Vārdu sakot, visu cieņu brokastīm, bet lai viņas neiedomājas par daudz – ar viņām viss sākas, bet beidzas viss ar vakariņām. Un kādu dienas nobeigumu cilvēks vēlas, tādas vakariņas arī gatavo!

Kā nonākt sacepumu paradīzē

No cepeškrāsns tikko nācis sacepums ar verdošu, vietām joprojām mazliet burbuļojošu siera kārtu pa virsu, kura šur tur apcepusies zeltaini brūngana... Šīs ir lielas laimes priekšnojautu brīdis, kad visa virtuve ir silta, silta, un viss smaržo tik gardi un mājīgi.

Laimīgi ir arī tas, ka ir ļoti daudz variantu, kā nokļūt sacepumu paradīzē. Makaronu sacepumi, kartupeļu un kartupeļu biezputras sacepumi, ar malto gaļu, ar sulīgām desiņām vai vienkārši tāpat, ar krēmīgu siera mērci, kas ieskauj visu sacepumu... Šo ir grūti "pārsist" – sacepumi ir tik vienkārši ģeniāls un ģeniāli vienkāršs izgudrojums.

Šajā sacepumu paradīzē sava vieta, protams ir arī lazanjām, sulīgajām, krēmīgajām un sātīgajām pastas un maltās gaļas "kūkām" ar sulīgo, bagātīgo mērci un krēmīgo siera cepurīti. Un, protams, te ir arí kaneloni, ar malto gaļu un sieru pildītās makaronu trubiņas, kas izsautētas īstā tomātu mērcē, ir tik itāliski karsts un kaislīgs ēdiens – kā radīts vēsākiem vakariem.

Runājot par siera cepurīti – kā jau teikts, tā piestāv visiem, gan karstajiem gastronomijas pasaules itāļiem, gan vakardienas latviešu kartupeļiem, kas pannā gardi sacepti ar cīsiņiem. Nav ko sarežģīt!

Franču karbonāde un lasis, kurš nav francūzis

Foto: Shutterstock

Franču karbonāde, kā zināms, ir viens no latviešu virtuves stūrakmeņiem – un tieši siera dēļ. Ar tomāta šķēlīti un brangu majonēzes un siera cepuri vienkāršs cūkgaļas vai vistas filejas gabaliņš kļūst par franču karbonādi. Tās, protams, ir pavisam glaunas vakariņas. Ja nav spēka tādiem izgājieniem, tad, protams, var palikt pie karstmaižu opcijas, jo tomātu un siera un majonēzes cepurīti pirms likšanas krāsnī var uzlikt ikvienai maizītei. Tomēr par franču karstmaizi to tāpēc neviens nesauks, tas nu jāatzīst. Un ar franču karbonādes sulīgumu, sātīgumu un garšīgumu sacensties ir grūti.

Vispār arī lasis var būt zem siera cepures, tādas receptes ir, bet, dīvaini, par franču lasi tomēr nav dzirdēts. Varbūt tāpēc, ka tādu zaimošanu – laša maigo, izsmalcināto garšu sajaukt ar siera un majonēzes spēcīgo savienību un piesaukt francūžus, tas nu būtu par traku... Bet – gaumes lieta! Ja tev tīk lasis zem siera cepurītes, neviens tev nevar liegt to prieku baudīt to vakariņās!

Franciskās noskaņās

Runājot par francūžiem, ir gan kāds ēdiens, kas patiešām nācis no Francijas un kas tiek pasniegts ar kārtīgu siera cepuri: sīpolzupa. Tā nu ir zupa – leģenda, kā radīta drēgnām dienām, jo izsilda līdz kaulam un dvēselei un garšo tik lieliski. Pilns vēders, tūlītēja labsajūta un prāts tā vien nesas uz franciski šarmantām izdarībām, un kāpēc ne? Vaigi sārti, sirds atmaigst, un kam gan vakariņas domātas – ne jau tikai pilnam vēderam, bet tam, lai atkal rastos vēlme mīlēt dzīvi un cilvēkus. Dienas laikā to reizēm gadās pazaudēt.

Foto: Shutterstock

Siera cepurīte pāri visam!

Protams, ne jau kūstošajam sieram pienākas visi komplimenti par ēdiena garšu, taču jāatzīst ka, piemēram, tādos ēdienos kā cepti puķkāposti vai brokoļi, sieram ir liela nozīme.

Ir jau vēl arī daži tādi ēdieni, ko mēģinās pagatavot vien drosmīgie un kur siera cepurīte būs obligāta. Piemēram, karstie suši. Tas vēl nieks, ir arī tāds ēdiens kā... karstais rasols. Jā, karstais rasols ar siera cepurīti. Interesanti, kuram pirmajam ienāca prātā doma, ka rasolu var likt cepeškrāsnī? Ja stāstītu – neticētu, bet jā, "Tasty" kolekcijā ir arī tāds ēdiens. Varbūt, ka tieši šovakar sajūti sevī drosmi un intrigu pagatavot tieši to? Lai nu kā, šim vakaram piedāvājam tev daudzu gardu, sildošu ēdienu receptes, kuras vieno kaut kas ļoti jauks: siera cepurīte!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!