Foto: Shutterstock

Pasta jeb, kā to dēvē latvieši, makaroni ir viens no visbiežāk gatavotajiem produktiem reizēs, kad gribas gardu, vienkāršu un ātri pagatavojamu maltīti. Starp tik dažādajiem pastas veidiem brīžiem var apmaldīties. Te vienu vakaru gatavojam spageti, citu ravioli, bet vēl citu – fusilli pastu.

Vispirms jau jānoskaidro, kā tad īsti ir pareizi teikt – pasta vai makaroni? Kā vēsta vārdnīca Tezaurs.lv, pasta ir "dažādi makaronu izstrādājumi; ēdiens, kas gatavots no kāda makaronu veida". Bet makaroni ir "pārtikas produkts, ko gatavo no neraudzētas, parasti kviešu miltu, mīklas, izveidojot to stieples, caurules formā un izkaltējot". Tātad pasta ir pati maltīte, kas pagatavota no makaroniem. Ļoti vienkārši!

Pašiem itāļiem macaroni ir tikai viens no pastas veidiem – mazie līkumiņi, kas vislabāk garšo kopā ar sarīvētu sieru vai maltās gaļas mērci. Daudzos makaronu veidus ir grūti uzskaitīt. Galvenais, kas jāatceras – tagliatelle, spaghetti, linguine, fettuccine ir garie, nūdeļu izskata makaroni. Penne makaroni ir caurulīšu izskata makaroni ar slīpu griezumu, fusilli – spirāles.

Bet nav ko gari diskutēt, labāk ķerties pie gatavošanas! Makaronus iespējams pagatavot daudz un dažādās variācijās. Katras maltītes toni noteiks tas, kādas sastāvdaļas tiks pievienotas. Iepriecini mīļos, pagatavojot vakariņās ravioli (itāļu pelmenīši) vai kārtīgu jēra ragū ar orzo makaroniem. Ja esi klasikas piekritējs, tad īsti laikā būs tītara gaļas bumbiņas, kas pasniegtas ar spageti.

No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Smalkie pastas gliemežvāciņi ar sēnēm krējuma mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazie pastas gliemežvāciņi jeb orecchiette ir lieliski piemēroti, lai tos pagatavotu maigā saldā krējuma mērcē. Klāt pievienotās apceptās sēnes un pētersīļi pacels septītajās debesīs ar katru apēsto kumosu. Iepriecini sevi un mīļos pusdienās!

Lasīt vairāk

Makaroni ar cukīni nūdelēm un tītara gaļas bumbiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgām pusdienām vajag vien nedaudz gaļas un kādu atbilstošu piedevu. Tāpēc garie linguine makaroni (kas, starp citu, atgādina spageti), papildināti ar cukīni nūdelēm un maltās gaļas bumbiņām tomātu mērcē, būs tieši laikā, lai pabarotu ne tikai sevi, bet arī visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti makaroni ar dārzeņu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ar papriku un cukīni pildīti lielie gliemežvāku formas makaroni veģetārām pusdienām vai vakariņām. Cepeškrāsnī apceptos makaronus baudi kopā ar karstu balto mērci (tā paslēpusies zem gliemežvāciņiem) un aromātisko baziliku.

Lasīt vairāk

Jēra ragū ar rīsu makaroniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.

Lasīt vairāk

Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem

Foto: Shutterstock

Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Fusilli pasta ar baklažāniem pikantā tomātu mērcē

Foto: Publicitātes foto

Sātīgā, pikantā pasta ar baklažāniem ir ideāli piemērota veģetāriešiem un tiem, kas ikdienas uzturā nelieto piena produktus. Labi garšos arī tad, ja otrreiz uzsildīta. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Makaroni krējuma mērcē ar vistu un šampinjoniem

Foto: Ketija Nuķe

Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.

Lasīt vairāk

'Tagliatelle' pasta ar puraviem un papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un itāliska maltīte pusdienām vai vieglām vakariņām. Tagliatelle nūdeles šķīvī mīsies ar puraviem un košām paprikas šķēlītēm, bet garšu atsvaidzinās timiāns. Asumiņu maltītei piedos ne vien ķiploks, bet druska čili.

Lasīt vairāk

Fiksā lazanja ar artišokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši un veikli pagatavojami lazanjas tornīši baudīšanai divatā. Pa vidu pastas sloksnēm izkārtoti ne vien gardie artišoki un melnās olīvas, bet paslēpies arī sulīgs paprikas pesto.

Lasīt vairāk

Bagātīgā lazanja nesteidzīgam vakaram

Foto: Vida Press

Kas var būt labāks par sātīgu lazanju pēc garas darba dienas? Šī būs īstā recepte nesteidzīgam piektdienas vakaram. Vai jebkuram citam vakaram, kad ir vēlme tā kārtīgi paēst!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci

Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!