Pavārmākslas pamati: piecas universālas diļļu mērces, kas jāmāk pagatavot katram
Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka lielai daļai latviešu, gluži kā pašmāju kulta filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" galvenajai varonei Mirttantei, dilles garšo tik ļoti, ka tās esam gatavi šķīt iekšā pa taisno no dobes, apēdot kaut kilogramu dienā. Iespējams, šis apgalvojums ir nedaudz pārspīlēts, bet tikai pavisam mazliet, jo dilles droši varam kronēt par Latvijas nacionālo garšaugu: tomātu salāti, aukstā zupa, gaileņu mērce, kūpošu tupeņu bļoda – latviešaprāt diļļu nekad nevar būt par daudz, jo tās tikai uzlabo garšu. Arī pareizi piemeklēta, garšīga mērce spēj ēdienu padarīt vēl garšīgāku, tādēļ šoreiz nolēmām šīs abas labās lietas apvienot un piedāvājam piecas vienkārši pagatavojamu diļļu mērču receptes – gan siltas, gan aukstas – lai tavu dzīvi padarītu vēl garšīgāku.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Majonēze, krējums, dilles un ķiploks – tikai četras sastāvdaļas, bet rezultāts tiešām pārliecinošs. Pikantajā diļļu mērcē var pamērcēt dārzeņu stienīšus, kukurūzas čipsus vai pārliet mērci kūpošiem jaunajiem kartupelīšiem.

Diļļu mērce ar pikanto kaperu gabaliņiem ir biezāka pēc konsistences un būs lielisks papildinājums dažādiem svaigajiem salātiem, kā arī iederēsies uz uzkodu galda, kā piedeva dārzeņu platei, čipsiem un sālsstandziņām. Arī šašliks, kebabi un citi gaļas un zivju ēdieni būs vēl gardāki, papildināti ar šo mērcīti.

Līdzīgiem mērķiem vari izmantot arī grieķu tradicionālo "tzatziki" – aromātisku jogurta mērci, kur diļļu garšu papildina svaigs gurķis, piparmētra un šļuciņa citronu sulas.

Silto siera mērču cienītāji būs sajūsmā par kausētā siera mērci ar bagātīgu kapātu diļļu piedevu, ko vari pasniegt kā pamatēdienu, pārlejot makaroniem vai ceptu kartupeļu šķēlītēm. Savukārt siltā krējuma–diļļu mērce ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama, bet to vari izmantot dažādos veidos – gan kā pamatēdienu ar kartupeļu biezputru vai vārītiem griķiem, gan sutināt mērcē vistas gabaliņus, kotletes vai karbonādes.

Lai labi garšo!

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form