Foto: Shutterstock
Piektdienas pēcpusdienas un vakari ir vispiemērotākie kopīgai pasēdēšanai ar draugiem, jo ir tik jauki apzināties, ka nākamā diena ir brīvdiena, un neviens pārāk bieži neskatās pulkstenī.

Ja netiek svinēta kāda jubileja, maltīte, tiekoties ar draugiem, var būt ļoti vienkārša. Reizēm pietiek pat ar svaigi ceptas maizes kukulīti, kādu siera šķēli un glāzi vīna, lai vakars "aizskrietu" jautrās sarunās. Protams, šādā vakarā lieliski noder arī nelielas uzkodiņas.

Citreiz, zinot, ka draugi, tāpat kā mājinieki, pēc garās darba dienas nav neko ēduši, noderēs lielāks zupas katls. Šādās reizēs var pagatavot zupas, ko tik bieži nevāra, kur ir jāieliek nedaudz vairāk darba vai ir nedaudz jāpiepūlas, lai nopirktu kādas īpašākas sastāvdaļas, un arī pašiem būtu lepnums par paveikto.

Lielisks maltītes veids ir arī liela salātu bļoda un cepta gaļa, kas sagriezta šķēlēs.

Ja vēlies visus palutināt, kamēr risinās jautras sarunas pie galda, vari izcept ļoti vienkāršus kēksiņus vai citus kārumiņus, kas neprasa lielu darbu - tik vien kā sajukt mīklu un ielikt pannu cepeškrāsnī.

Piedāvājam:

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Zivju zupa ar fenheli un sarkanajām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšām bagāta sarkano pupiņu un mencas zupa, kurai pievienots Vidusjūras dārgums – fenhelis. Zupu pasniedz vēl karstu, liekot klāt smaržīgos pētersīļus.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem

Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.

Lasīt vairāk

Liellopa fileja ar šokolādes mērci

Foto: Shutterstock

Gards un izcils ēdiens īpašiem gadījumiem, turklāt tik viegli un ātri pagatavojams. Gatavojot liellopa fileju, pirms to liec uz pannas, sasildi gaļu istabas temperatūrā vismaz 15-30 minūtes un sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un sēņu žuljēns

Foto: Privātais arhīvs

Sildošais vistas gaļas, smalki sagrieztu sēņu un karsta, kūstoša siera gardums, kuru baudīt kopā ar mutē kūstošu bagetes gabaliņu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, viena no Cālis.lv un Zoombook rīkotā konkursa uzvarētājām.

Lasīt vairāk

Pitas karstmaize ar sieru

Foto: Shutterstock

Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas kāpostu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Garšīgs un ļoti vienkārši pagatavojams lielais kāpostu pīrāgs, kas gan vairāk līdzinās kārdinošai kūkai. Biezpiena mīkla būs gatava dažās minūtēs, izceptā pīrāga maize ir mīksta un gaisīga.

Lasīt vairāk

Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām

Foto: Shutterstock

Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Cepta kamambera uzkoda

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.

Lasīt vairāk

Maizītes ar sieru un dillēm

Foto: Shutterstock

Burvīgas brokastu vai pēcpusdienas maizītes ar sieru un dillēm. Īpaši gardas, kamēr vēl siltas. Pasniedz ar sviestu. No dotā produktu daudzuma sanāks četras maizītes.

Lasīt vairāk

Kokteilis 'Gentleman' jeb Džentlmenis

Foto: Publicitātes attēli

Gards melnā balzama un divu liķieru kokteilis ar ābolu sulu un svaigām piparmētrām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge 2015 laureāts Oļegs Hindogins.

Lasīt vairāk

Kokteilis 'The Sixth Element'

Foto: Publicitātes attēli

Eksotisku un atsvaidzinošu garšu balzama kokteilis ar skābeno ābolu sulu un saldajiem granātābolu un baltā persika sīrupiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge 2015 laureāts Eduards Trofimčuks.

Lasīt vairāk

Kefīra kēksiņi ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami, mīksti kēksiņi ar gardām mellenēm. Lai mellenes cepoties neizjuktu, tās pirms iejaukšanas mīklā sasaldē. Pat, ja ogas pirktas neilgi pirms kēksiņu cepšanas, kamēr gatavo mīklu, tās ieliek saldētavā.

Lasīt vairāk

Klasiskā banānmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.

Lasīt vairāk

Citronu un jogurta kēkss

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!