Foto: Shutterstock
Brīdī, kad dārzā lekni saauguši rabarberi, sākas latviešu iecienītais burkā bāšanas maratons, jo ievārījumu, džemu un zaptes nekad nav par daudz. Tā vismaz domā praktiskie latvieši, pildot burkās saldo kārumu. Taču pienāk pavasaris un no pagraba plauktiem glūn pērnās zaptes un pieprasa, lai tās apēd!

No omēm mantotais gēns, kas pieprasa gatavot krājumus pat tad, ja zini – visu tāpat neapēdīsi, ir klātesošs daudzām saimniecēm. Galu galā, kā tad laidīsi postā tik smukas odziņas? Neļaus tak nobirt zemē tik labām upenēm! Un mežā tik labs pauguriņš ar leknām brūklenēm uziets! Lai arī ražas saglabāšanā burkas lēnām piekāpjas saldētavai, ievārījumu vārīšana joprojām ir aktuāla. Problēma sākas pavasarī, kad kārojas zaļuma un svaiguma. Labāk gribas uzgrauzt rabarbera kātu vai redīsu, nevis smērēt zaptsmaizi. Pagrabā un pieliekamajā sarindotās burkas tak ārā nemetīsi! Varētu gatavot vīnu vai dzīt kandžu, bet tur vajag speciālu aprīkojumu un licenci.

Es gadu gaitā esmu pārgājusi uz ražas sasaldēšanu un ievārījuma vārīšanu no saldētām ogām, bet arī manā pieliekamā pavasarī mēdz atrasties pa ievārījuma burkai, nemaz nerunājot par sūtījumiem no laukiem.

No bērnības atceros, ka vislabāk vecās zaptes aizgāja plātsmaizēs ar sviesta drupačām. Nākamais topa našķis bija biezpiens ar kādu no ievārījumiem. Visgardākais, saprotams, bija aveņu ievārījums, bet tas, ak vai, parasti izbeidzās ap Jauno gadu. Pavasarī plauktā bija palikušas tikai upenes un brūklenes.

Ko iesākt, kad apnicis cept pankūkas, lai varētu izsmērēt ievārījumu krājumus? Iespēju patiesībā ir daudz un gardas!

Kūkas smērviela

Foto: Shutterstock

Visvienkāršākais kūku biskvīts vai rollbiskvīts, bagātināts ar kādu ievārījumu, parastu ikdienu pārvērtīs svētkos! Vislabāk ar biskvītu iet kopā tieši stiprākie un skābenie ievārījumi: brūkleņu, dzērveņu, smiltsērkšķu.


Plātsmaižu un sviesta drupaču stacija

Foto: Shutterstock

Visātrāk un vienkāršāk pagatavojamais gardums, ja vēl talkā ņem jau gatavu mīklu, tad atliek tikai pagatavot sviesta drupačas un izvēlēties ievārījumu. Rudenī savārīto burciņu saturu izcili var integrēt arī kramblā un koblerī.


Uzlabotie cepumi

Foto: Shutterstock

Nav tāda cepuma, ko nevarētu uzlabot ar tējkaroti ievārījuma! Smilšu cepumus var gatavot kā sendvičus – uz viena cepuma uzlikt ievārījumu, bet ar otru piespiest. Tāpat var gatavot cepumus ar lodziņiem, savienošanas princips tāds pats, tikai virsējam cepums ir ar izspiestu sirds, zvaigznes, apļa vai citu formu. Šādiem cepumiem vislabāk izvēlēties marmelādes tipa ievārījumus, piemēram, jāņogu želeju.

Zapti var eleganti ietīt biezpiena cepumiņos, to var integrēt arī trauslajos bezē cepumos, piešķirot tiem papildu garšu un krāsu.

Kēksi un mafini atvērti sadarbībai

Foto: Shutterstock

Lieli vai mazi, mafini un kēksi ļoti labprāt savā pamata receptē uzņem ievārījumus, paši iegūstot papildu sulīgumu.

Ja ir groziņš, tad vajag piepildīt

Foto: Shutterstock

Latvieši saka groziņš, franči – tarte un tartelle. Sauc, kā gribi, bet galarezultāts izsmalcināts un gards. Smilšu mīklas pamatnē sapilda ievārījumu un tālāk jau skatās pēc noskaņojuma un iespējām. Kāda zapte dabūs olbaltuma cepuri, kāda – krēmsiera kroni.

Gaisīgās pavasara kūkas

Foto: Shutterstock

Ja pavasarī gribas kaut ko gaisīgu, tad, gatavojot jogurta kūku, masai pievieno ievārījumu.

Kārtu kārtām būvējamie deserti

Foto: Shutterstock


Nevajag aizmirst par kārtojumiem, kā rupjmaizes, tā grauzdētu auzu pārslu! Starp jogurtu, putukrējumu vai kādu krēmu, ievārījuma kārta niansēti papildinās šo zibenīgi pagatavojamo desertu!

Kuļam, kratām, samaisām

Foto: Shutterstock


Kokteiļi un smūtiji uz piena bāzes ir vēl viena ievārījumu iespēja. Neaizmirsti, ka tie ir saldi, tāpēc vislabāk par bāzi derēs skābpiena produkti – kefīrs, paniņas un jogurts.

Daudz gaisa un mīlestības

Foto: Shutterstock

Neaizmirsīsim gardāko un maigāko putru – uzputeni. Gatavojot ar ievārījumu, tam nevajadzēs pievienot papildu cukuru. Taču, ja šķiet, ka saldais kūlums ir par saldu, tad var pievienot nedaudz citrusa sulas vai citronskābi.

Lai gardi un ātri atbrīvojas burkas jaunajai ražai! Rabarberu ievārījums jau nepacietīgi trinas rindā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!