Foto: Shutterstock

Ziemassvētkos bez branga cepeša neiztikt – galdā jāliek vai nu kāds cūkgaļas gabaliņš, piemēram, šķiņķa cepetis, vai kārtīgs putns ar garšīgu pildījumu. Ja cepeti no ārpuses gribas brūnāku un mazliet sulīgāku, tam var pievienot "glazūriņu" – saldenu mērci, kas katru kumosu papildinās ar patīkamu garšu.

Tā kā cepešus gatavojam vairākas stundas, glazūru gatavo kamēr gaļa krāsniņā. Kad cepšana pusceļā, cūkgaļu, tītaru, vistu vai liellopu apsmērē ar gardo mērci, un cep, kamēr glazūra karamelizējusies.

Sinepes un apelsīns

Šim šķiņķa cepeša "mētelītim" būs nepieciešamas apelsīnu šķēlītes, medus, brūnais cukurs un apelsīnu sula. Uz cepeša pirms likšanas krāsnī saliek apelsīna šķēlīšu pusītes un piestiprina tās ar krustnagliņām. Aptuveni trīs ceturtdaļas tases ar brūno cukuru sajauc ar pustasi Dižonas sinepēm un divu apelsīnu sulu. Visu samaisa un smērē virsū cepetim.

Granātāboli un halapenjo

Saldeni asa glazūra, kas ēdāju patīkami pārsteigs. Uz vidējas uguns katliņā karsē divas tases granātābolu sulu, līdz tā iegūst sīrupa konsistenci (7-8 minūtes). Pēc tam pievieno ceturtdaļtasi asu sinepju, divas ēdamkarotes sarkanvīna etiķi, šķipsnu čili pulvera un ēdamkaroti aso halapenjo mērci. Visu kārtīgi apmaisa un smērē virsū cepetim, pārkaisot glazūru ar čili pulveri.

Ananasi un rums

Visai reibinoša glazūra pirātiem (jo mēs zinām, kā tie mīl rumu). Pirms cepšanas uz cepeša ar krustnagliņām uzstiprina plāni sagrieztas ananasu šķēlītes. Lai pagatavotu glazūru, nelielā katliņā 7-8 minūtes karsē divas tases ananasu sulas, līdz tā iegūst sīrupa konsistenci. Pēc tam sīrupā iemaisa tasi konservētu ananasu gabaliņu, ceturtdaļtasi tumšā ruma, šķipsnu sinepju pulvera un pa šķipsnai no maltām krustnagliņām un koriandra. Glazūru samaisa un smērē virsū cepetim.

Dzērvenes, kļavu sīrups un timiāns

Patīkami skābenās dzērvenes. Glazūras pagatavošanai, nelielā katliņā saber divas tases dzērveņu un ielej tasi dzērveņu sulas. Pa virsu uzlej ¾ tasi kļavu sīrupa, piemet dažus timiāna zariņus, kanēļa standziņu un visu vāra virs lēnas uguns aptuveni 10 minūtes, lai iegūtu sīrupainu šķidrumu. Pēc tam katliņu ņem nost no plīts, iemaisa tajā sakapātas rozmarīna lapiņas, un ziež uz cepeša.

Rozmarīns, medus un sinepes

Aromātiski, saldi un asi vienlaicīgi. Katliņā uz lēnas uguns uzkarsē pustasi pilngraudu sinepes, kurām pievienota pustase medus un pustase baltvīna. Saldo mērci karsē aptuveni 3-4 minūtes. Gatavajā glazūrā iemaisa ēdamkaroti sakapāta rozmarīna un ziež virsū cepetim, kas gatavojas krāsniņā.

Iedvesmai svētku galdam, izvēlies kādu no šīm svētku cepešu receptēm:

Ar pesto pildīts tītara cepetis itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu svētku galds, bez branga cepeša? Šis gardais, sulīgais un aromātiskais tītara cepetis būs tieši laikā Ziemassvētku mielastam. Un kur nu vēl gardāk, ja pa virsu saliktas kraukšķošas bekona šķēlītes un rozmarīns smaržai.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem

Foto: Shutterstock

Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.

Lasīt vairāk

Sālsūdenī noturēts tītara cepetis ar salviju un sīpoliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu Ziemassvētki bez kārtīga gaļas cepeša? Šogad ir vērts galdā likt tītaru, kas kārtīgi izcepts krāsniņā, piemēram, ar salvijas, gaļas un sīpolu pildījumu. Ieplāno tītara cepšanu laicīgi, jo tā pagatavošana var aizņemt pat pusotru dienu.

Lasīt vairāk

Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis

Foto: Shutterstock

Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais cūkas stilbiņš vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Neticami gardi krāsnī cepti stilbiņi ar kraukšķīgu un kārdinošu ādiņu. Viens stilbiņš būs piemērots diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā raksta receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!