Foto: Shutterstock
Jebkura cepšana sākas ar mīklu. Tas, kā būs izdevusies mīkla, vistiešākā veidā ietekmēs izcepto maizīti, cepumus vai kūku. Mīklu veidi ir ļoti dažādi, bet tos visus var iedalīt dažās grupās, no kurām katrai var izcelt vienu pamatmīklu. Ja tu māki pagatavot pamatmīklu, tad tev nav grūtību pagatavot jebkuru šīs mīklas variāciju.

Kādas pamatmīklas mājās tiek lietotas visbiežāk? Latviešu mājās viena no tām noteikti ir rauga mīkla, no kuras cep gan pīrādziņus, gan maizi, gan smalkmaizītes, gan arī kraukšķīgās picas. Gribētu teikt, ka šīs grupas pretmeti ir pica un pīrāgi. Mīkla picai ir ļoti vienkārša, varētu teikt askētiska, bet pīrāgiem - trekna un bagātīga.

Gardas, gaisīgas un vieglas kūciņas var izcept, ja apgūst tik vienkāršās plaucētās mīklas gatavošanas noslēpumus. Kas gan var atteikties no maziem, aromātiskiem ekleriem, vēja kūciņām un siera bumbiņām?

Viena no darbietilpīgākajām mīklām ir kārtainā mīkla. Tieši tādēļ to visbiežāk nopērk gatavu veikalā. Tomēr šai mīklai ir vairāki vienkāršāki varianti, kuri ir ļoti viegli un ātri pagatavojami mājās. Viens no tiem ir trauslā smilšu mīkla, kas, iespējams, ir vispopulārākā mīkla pasaulē, jo to izmanto dažādos pīrāgos, gan lielos, gan mazos, kā arī plātsmaizēs, tartēs, kišos, sāļos un saldos groziņos un arī sacepumos, veidojot no mīklas sacepuma "vāciņu".

Smilšu mīkla ir cepumu valdniece. Tā ir tik vienkārša un viegli pagatavojama, ka ieteiktu cepumus tik tiešām cept pašiem, īpaši, ja izlasa pievienotās ķīmijas daudzumu pat visvienkāršākajiem veikalos nopērkamajiem cepumiem. Tuvojoties svētkiem, saņemies un izcep savus visgaršīgākos cepumus! Tas nemaz neaizņems tik daudz laika, cepumi lieliski uzglabājas slēgtā traukā un ilgākai glabāšanai tos var ielikt arī saldētavā. Ja smilšu mīklai pievienosi cepamo pulveri, iegūsi mīkstus, biezus cepumus.

Kā piekto gribētu izcelt biskvītmīklu. Tās pamats ir olas, mīkla var būt pilnīgi bez taukvielām, tad to sauc par olu biskvītu, kā arī to var jaukt, pievienojot sviestu, tad to sauc par sviesta biskvītu. Pievienojot mīklai sviestu vai citas taukvielas, var samazināt olu daudzumu un, skat, kēksa mīkla ir gatava!

Piedāvājam Tasty.lv mīklu kolekciju - izvēlies sev nepieciešamo un cep kūkas, maizītes, cepumus - iepriecini mīļos!

Klasiskā picas mīkla

Foto: Shutterstock

Gardas picas pagatavošanas pamatā ir kvalitatīvi sagatavota mīkla, gluži tāpat kā latviešu tradicionālajiem pīrāgiem. Ja mīkla ir izdevusies, tad pārējais picas pagatavošanas process ir tīrā improvizācija.

Lasīt vairāk

Picas mīkla bez rauga

Foto: Shutterstock

Bezrauga picas mīkla - ātri un vienkārši, turklāt der ne tikai picai. Pamēģini un sapratīsi, ka tas ir ātrāk nekā nopirkt. Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves arhīva.

Lasīt vairāk

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes

Foto: Shutterstock

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Plaucētā mīkla

Foto: Shutterstock

Plaucētā mīkla gan saldajiem, gan sāļajiem izstrādājumiem.

Lasīt vairāk

Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'

Foto: Shutterstock

Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainā mīkla

Foto: Shutterstock

Mājās ļoti viegli var pagatavot ātro kārtaino mīklu. Tās izmantošana ir līdzīga klasiskajai kārtainajai mīklai. Protams, ka veikalā var nopirkt kārtaino mīklu, bet reizēm ļoti noder vienkāršākais mājas variants. Ātrā kārtainā mīkla uzpūšas mazāk kā klasiskā kārtainā mīkla, jo tai nav izveidotas tik rūpīgas sviesta kārtiņas, bet tā joprojām ir kraukšķīga un trausla, un garda. Ja daļēji izmantosi cūku taukus, mīkla būs īpaši kraukšķīga. Gatavojot mīklu pēc šīs receptes, iegūsi 500 g mīklas.

Lasīt vairāk

Trauslā smilšu mīkla

Foto: Shutterstock

Trauslo smilšu mīklu izmanto dažādiem mīklas groziņiem (kišiem, tartēm un pīrāgiem), kurus pēc tam pilda vai nu ar sāļu, vai saldu pildījumu. Ļoti svarīgi mīklas gatavošanas procesā visus produktus censties uzturēt aukstus. Groziņš iznāks trausls un nedaudz atgādinās kārtaino mīklu. Mīkla ir ļoti neitrāla un piemērota gan saldiem, gan sāļiem pildījumiem.

Lasīt vairāk

Smilšu mīkla

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojama smilšu mīkla.

Lasīt vairāk

Mīkstie biezpiena cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena mīkstie cepumiņi, ne pārāk saldi un ne pārāk trekni. Neliels gardumiņš pie pēcpusdienas tējas. Var pasniegt arī ar medu vai ievārījumu.

Lasīt vairāk

Klasiskā biskvīta mīkla

Foto: Shutterstock

Klasiskais biskvīts - ideju sākums. Papildini ar jogurta krēmu un pagatavo saldu ruleti.

Lasīt vairāk

Vienkāršā sviesta biskvīta kūka ar putukrējumu

Foto: Vida Press

Vienkārša recepte ātrai brīvdienu kūkai, ja "parastais" biskvīts šķiet apnicis un jāiepriecina arī kāds, kurš nedrīkst lietot uzturā glutēnu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!