Foto: mosfood
Pārgriežot šķietami parastu kotleti un atklājot, ka aiz zeltainās gaļas garoziņas slēpjas kūstošs siers, aromātiska zaļumu sviesta tērcīte vai apceptas sēnes, pat vissmagākā darbdiena vairs nešķitīs nemaz tik drūma. Tieši tādēļ šo nedēļu nolēmām sākt uz īpaši apetītlīgas nots, skaidrojot, kā tad gatavojamas kotletītes ar dažādiem pildījumiem.

Iecienītākais produkts kotlešu pildīšanai, protams, ir siers. Pietiks vien ar nelielu gabaliņu, kam apkārt aplipināta maltās gaļas masa, lai gatavās kotletes iemantotu gluži jaunas, ļoti patīkamas garšas īpašības. Šim nolūkam derēs jebkāda veida siers. Ja vēlies, lai kotlešu garša ir pēc iespējas neitrālāka, izvēlies mocarellu, pikantākas notis kotletes iegūs, ja pildīsi tās ar zilo sieru, bet īpaši sulīgam un kūstošam pildījumam izmanto kausēto sieru (īpaši ērts šai gadījumā būs nelielajos folija kvadrātiņos safasētais kausētais siers).

Kotlešu pildīšanai vari izmantot arī iepriekš sviestā apceptas sēnes ar zeltainiem sīpolu gabaliņiem. Arī rīvētas, cieti novārītas olas, kam dāsni pievienoti kapāti zaļumi, lieliski noderēs kotlešu pildījumam – šo produktu salikumu vari izmantot ne vien gaļas, bet arī zivju kotlešu pildīšanai.

Gluži tāpat kā karbonādes, arī jau izceptas kotletītes vari papildināt, piemēram, ar marinētu sīpolu ripiņām, kādu tomātu šķēli, pārkaisīt ar zaļumiem, devīgi pārbērt ar sieru un ielikt cepeškrāsnī uz pāris minūtēm, līdz kūstošais siers ietin kotletes un pārējos labumus zeltainā garoziņā, liekot ēdājiem minēt, kas tad zem tās slēpjas.


Ja gribi sevi pēc nogurdinošās pirmdienas palutināt ar ko īpaši gardu, pagatavo franču virtuves klasiku – ar sieru un šķiņķi pildītu vistas šniceli jeb cāli "cordon bleu". Tiesa gan, tradicionāli šo ēdienu gatavo no plāni izklapētas vistas filejas, gaļas šķēles centrā liekot šķiņķa šķēli un siera šķēli, tad pārlokot pāri gaļu un nostiprinot ar irbulīti.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas gan var tev liegt nošpikot šo lielisko ideju, izmantojot šķiņķa un siera pildījumu sulīgām kotletēm no vistas, tītara vai cūkas maltās gaļas?


Malto gaļu vari izmantot arī improvizācijai par Kijevas kotlešu tēmu. Bļodiņā samaisi mīkstu sviestu ar rīvētu ķiploku, kapātiem pētersīļu zaļumiem, sāli un melnajiem pipariem. Izmantojot pārtikas plēvi, sviestu izrullē samērā tievā desiņā, liec saldētavā, sasaldē. Kad sviests sastindzis, sagriez to nelielos gabaliņos un veikli aplipini ar sagatavoto kotlešu masu – šādi ceptas kotletes iemantos īpašu sulīgumu, ko tām no iekšpuses piešķirs gatavošanas laikā kūstošais zaļumu sviests.

Pa "cordon bleu" vai Kijevas modei pildītās kotletes atliks vispirms apviļāt miltos, tad olā, visbeidzot rīvmaizē (panēšanai var izmantot arī samaltas vai saberztas, nesaldinātas brokastu kukurūzas pārslas) un tad apcept pannā, līdz tās ieguvušas skaisti zeltainu un tīkami kraukšķīgu garoziņu.

Lai labi garšo!

Maltās gaļas ligzdiņas ar sēņu un siera pildījumu

Reizēm gadās tādas dienas, kad nav ne spēka, ne iedvesmas radīt jaunus virtuves brīnumus. Tādās reizēs man palīdz maltā gaļa, raksta Milēdija.

Lasīt vairāk

Kotletes ar pārsteigumu

Cepeškrāsnī ceptas, gardas kotletes ar pārsteigumu - sīpolu un olu pildījumu.

Lasīt vairāk

Ar sieru un šķiņķi pildīta vistas šnicele jeb 'cordon bleu'

Ja gribi sevi šodien palutināt ar ko īpaši gardu, pagatavo franču virtuves klasiku – ar sieru un šķiņķi pildītu vistas šniceli jeb cāli "cordon bleu". Tas ir ne vien ļoti garšīgs, bet arī ātri un vienkārši pagatavojams ēdiens.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas kotletes itāļu gaumē - ar tomātu, mocarellas un anšovu cepurēm

Kuram gan negaršo kotletes? Vieni priekšroku dod maziņām gaļas bumbiņām, kas no bļodas pazūd zibenīgi, citiem patīk lielas un sulīgas kotletes - tādas, kas aizņem teju pusšķīvi! Šai dienai - nedaudz neparastākas kotletes, kurām tās autore, kas slēpjas aiz segvārda Ovimu, piedēvējusi itālisku noskaņu - pufīgas un sulīgas liellopa gaļas kotletes ar tomāta un mocarellas cepuri, ko rotā anšovi. Ķeramies pie darba?

Lasīt vairāk

Kijivas kotletes

Kijivas kotlete jeb cepta vistas fileja, kas pildīta ar ķiploku, zaļumu sviestu un kas cepta kraukšķīgā rīvmaizes garoziņā, iemantojusi slavu visā pasaulē.

Lasīt vairāk

Zivju kotletes sēņu–siera pildījumu

Īpaši izsmalcinātas pildītas zivju kotletes ar gardu sēņu–siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Vistas–cūkas kotletes ar kausētā siera pildījumu

Mīkstas un īpaši sulīgas vistas–cūkas kotletes ar kausētā siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Liellopa kotletes ar mocarellas pildījumu

Liellopa kotletes ar ceptiem sīpoliem un mocarellas pildījumu gardai pusdienu maltītei. Lieliski garšos gan siltas, gan jau atdzisušas, kad tās var griezt šķēlēs un likt uz maizes.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas 'ezīši' ar kausētā siera pildījumu

"Šo recepti man pastāstīja vecāki - šāds ēdiens esot bijis populārs viņu bērnībā. Teikšu, kā ir, interesanti. Tāds "kinder surprise" – patīkams pārsteigums par iekšā esošo pildījumu. Man patika!" cūkgaļas "ezīšu" recepti iesaka kulinārija bloga "Pipars.lv" autors, trīspadsmitgadnieks Rojs Puķe.

Lasīt vairāk

Sulīgas kāpostu kotletes ar gaļas pildījumu

Sulīgās kāpostu kotletes būs vēl gardākas, ja vidiņā slēpsies apcepta maltā gaļa ar sīpoliem vai zeltani kūpinātas gaļas kubiņi. Pārbaudītu recepti iesaka Kristīne Dorbe.

Lasīt vairāk

'Bifteki' – ar fetas sieru pildītas kotletes grieķu gaumē

Garšīga recepte grila sezonai – grieķu "bifteki" jeb ar fetas sieru pildītas kotletes. Tās var gan baudīt ar salātiem, gan izmantot, gatavojot burgerus, iesaka portāls "Allrecipes".

Lasīt vairāk

Gaļas 'ligzdiņas' ar siera un olas pildījumu

Pagatavot sulīgas kotletes bez taukiem piesprakšķinātas virtuves un dūmojošas pannas vaktēšanas – tas ir iespējams! Ar sieru un olu pildītas gaļas "ligzdiņas" varēsi izcept krāsnī, bez liekām pūlēm iegūstot īpaši kārdinošu rezultātu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!