Kuličs ir tā maize, kurai svētku galdā pēc pareizticīgo tradīcijām jāstāv līdzās pashai. Maize jācep stāva un apaļa, lai katram ēdājam tiktu pa lielai šķēlītei. Bet uz tās ziež virsū biezpiena pashu un ēd abus gardumus kopā.
Krusta maizītes ir viens no Lielbritānijas lepnumiem, ko paši briti ēd Lielajā piektdienā. Maizītes gatavo no mīklas, kas papildināta ar garšvielām, rozīnēm, bet to virsū uzziests balts krusts, kas simbolizē Kristus sišanu krustā. Novirzoties no tradicionālajām receptēm, šos gardumus vari gatavot arī vēlāk un ēst Pirmajās Lieldienās. Bet, pieejot gatavošanai radoši, krusta maizītes vari izcept arī kēksiņu izskatā.
Latviešu virtuvei jau tuvāks gardums būs kliņģeri. Tos gatavo gan grieķi, gan vācieši. Interesanti, ka grieķi savos Lieldienu kliņģeros iecep arī sārti krāsotas olas. Bet katrs pats savā versijā var paslēpt mandeles, marcipānu, rozīnes vai kādu citu žāvēto augli un papildināt to ar gardām drupačām.
Bez jau minētajām maizītēm vērts pamēģināt arī kādu brioša pīni, ko iecienījuši francūži, un apziest to ar ievārījumu. Bet tikpat labi galdā iederēsies arī nelielas kanēļmaizītes, kāds apaļš kēkss, kas atgādina saulīti, vai cits gardums. Atliek vien izvēlēties kādu no "Tasty" receptēm un ķerties pie gatavošanas!