Foto: Shutterstock

Šķiet, daudziem pazīstama bērnības smarža ir tikko no krāsns izņemti speķa pīrādziņi, tik zeltaini brūni, spīdīgi un pufīgi, ka siekalas saskrien mutē no skata vien. Un garša, ak, tā kārdinošā garša! Skaidrs ir viens – pīrāgiem Ziemassvētkos uz galda ir jābūt. Pīrādziņi klātesoši visos dienas laikos – svētku rītā pie brokastu tējas, pēc kārtīgas izdauzīšanās sniegos, lai atgūtu spēkus, un vakarā, lai iesildītos brangajam svētku mielastam.

Tāpat kā transformējušās mūsu virtuves – no mūra krāsnīm lauku mājās līdz elektriskajām cepeškrāsnīm dzīvokļos –, mainījušās ir arī pīrāgu mīklu un pildījumu receptes. Taču kopīgs tām visām ir viens: labi daudz miltu. Savs labums ir arī tam, ka šobrīd iespēja izvēlēties no visdažādākajām receptēm, jo viegli atrast tādu, kas pa spēkam ikvienam.

Ja rauga mīkla ir tava stihija, izvēlies gatavot klasiskos rauga mīklas pīrāgus, kuru pagatavošanai izmanto sauso raugu, svaigo raugu vai iepriekš sagatavotu ieraugu. Silts ieteikums ir sekot receptei un neimprovizēt – svarīgi ievērot gan to, cik siltam jābūt pienam vai ūdenim, kurā raugs iejaukts, gan sastāvdaļu temperatūrām un mīklas jaukšanas un raudzēšanas kārtībai. Lai viss ietu kā pa diedziņu, noderēs rauga mīklas gudrības, par kurām "Tasty" jau savulaik esam rakstījuši.

Tie, kuriem patīk ieklausīties latviešu tautas ticējumos, var likt aiz auss dažas gudrības. Piemēram, ja raugs saņemts no kaimiņiem vai kāda cita labvēļa, nevajag teikt "paldies", citādi mīkla nerūgs. Tāpat, nesot raugu no veikala, nedrīkst skatīties atpakaļ – arī tad mīkla nerūgs. Kad tikts līdz rauga iejaukšanai mīklā, jāsmejas – tad labi rūgs!

Rauga mīkla gan nav vienīgais veids, kā pagatavot garšīgus pīrādziņus. Par leģendāru nu jau kļuvuši kausētā siera mīklas pīrādziņi, kas tiešām izdodas. Mīklu var pagatavot arī no kefīra vai paniņām, kas palīdzēs tai būt pufīgai. Un vienmēr var izlīdzēties ar kārtaino mīklu, savīstot pīrādziņus sainītī.

Bez klasiskajiem pīrāgiem svētkos iesakām pamēģināt arī citas variācijas – virteņus jeb vārītos pīrāgus, pannā ceptus pīrādziņus, kas apzeltīti ar eļļas palīdzību, kā arī Latgales kļockas – saldos pīrādziņus krējuma mērcē. Iedvesmai ielūkojies "Tasty" receptēs, ko esam apkopojuši, domājot par svētku galdu. Lai izdodas pufīgi un gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!