Foto: Shutterstock

Jau no bērnības ierasts, ka svētku galda neatņemama sastāvdaļa ir rauga vai kādas citas mīklas pīrāgi, ko piekost, kamēr tiek gaidīts svētku cepetis vai brīdis, kad visiem jāsēžas pie galda. Vispārzināma klasika ir speķa pīrādziņi, kas pildīti ar smalki sagrieztiem gaļas gabaliņiem. Taču, tāpat kā ar izmantotās mīklas veidu, arī ar pīrāgu pildījumu var variēt.

Sāļajos pīrāgos var pildīt kā speķi, tā malto gaļu, bekona gabaliņus vai vistas filejas gabaliņus. Pēc tam jau klāt liek mazāk nopietnās sastāvdaļas – spinātus, biezpienu, dilles, citus zaļumus, riekstus un pat puķkāpostus. Bet tie, kuriem pie sirds iet saldākas lietas, pīrādziņos var pildīt vitamīniem bagātās dzērvenes vai kādu vasarā novārītu ievārījumu.

Atceries pīrāgus pirms šaušanas plītī pienācīgi apsmērēt ar sakultu olu, lai tie būtu spīdīgi. Bet pa virsu iesakām uzbērt gaišās vai tumšās sezama sēkliņas, lobītas saulespuķu sēkliņas vai magoņu sēklas, lai kraukšķīgāka uzkošana. Pagatavo ātro rauga mīklu un pildi tajā, ko vien sirds kāro, vai izvēlies kādu no pārējām 13 receptēm!

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes

Foto: Shutterstock

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.

Lasīt vairāk

Ātrie kefīra mīklas pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Šī recepte noderēs tad, kad negribas raudzēt mīklu, bet ļoti kārojas gaļas pīrādziņus. Tajos var pildīt jebko, līdzīgi kā rauga mīklas pīrādziņos. Šoreiz izmantosim ceptu malto gaļu.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Sēņu pīrāgi ar krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Kārtīgam mielastam - sēņu pīrāgi ar pildījumu un mērci.

Lasīt vairāk

Speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!

Lasīt vairāk

Pīrādziņi ar dzērvenēm - kā pie vecmāmiņas!

Foto: mosfood

Pīrādziņi ar dzērvenēm - tik mīksti un gardi, paši kūst uz mēles!

Lasīt vairāk

Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju

Foto: Vida Press

Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Ķiploku un siera pīrādziņi slovāku gaumē

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi latvieša vēderam ir pierasta lieta, bet kā būtu ar ķiplokiem, ko iecienījuši slovāki?

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas pīrādziņi ar ievārījumu

Foto: mosfood

Maigi, gaisīgi un garšīgi - biezpiena mīklas pīrādziņi ar ābolu ievārījumu. Ja nav ābolu ievārījuma, izvēlies citu - sev tīkamāko vai pieejamo!

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu, spinātiem un riekstiem

Veikalos nopērkamā gatavā kārtainā mīkla ir glābiņš steidzīgajām vai ne tik pieredzējušajām saimniecēm - vien jāizdomā, kādus pīrāgus vai smalkmaizītes vēlies pagatavot, atlaidini saldēto mīklu un ātri pagatavo, iepriecinot sevi un ģimeni ar svaigi ceptām maizītēm brīvdienu rītā vai uzņemot negaidītus viesus. Šoreiz - kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu un spinātiem, kas būs laba ideja brokastīm kādā no tām dienām, kad šķiet, ka vairs nezini, ko pagatavot.

Lasīt vairāk

Ar tunci pildītie filo mīklas pīrādziņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Slinkie tunča pīrādziņi, kurus pagatavot no gatavas filo mīklas. Tunča pildījumam pievieno arī pētersīļus, vārītas olas un fetas sieru. Garšos lieliski!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pīrādziņi

Pannā cepti puķkāpostu pīrādziņi - garda uzkoda svētkiem. No norādītajiem daudzumiem sanāks 25 – 30 kūciņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!