Foto: Shutterstock
Mūsdienās, kad Latvijas lielākajās pilsētās teju uz katra stūra atvērti smalki gastropabi, bistro un bulanžērijas, kur iespējams nodoties dažāda veida gastronomiskajām izvirtībām, taisni vai neticas, ka vēl pārdesmit gadus atpakaļ par ko tādu varējām vien sapņot, un teju vienīgā iespēja paēst ārpus mājas bija kāda no padomju laiku ēdnīcām.

Šo visnotaļ kolorīto iestāžu apmeklējumu daudzi atceras ar visai dalītām jūtām, jo katra ēdienreize līdzinājās laimes spēlei – nekad nevarēji būt drošs, vai zivju kotletes nebūs piedegušas, vai kartupeļu biezputrā neatradīsi pāris "actiņas", vai biešu zupa nebūs pārlieku pliekana un gulaša gaļas gabaliņi – netīkami trekni.

Tomēr viss nemaz nebija tik slikti – ja palaimējās, ēdnīcā varēja "noēsties līks", šķiroties no pavisam simboliskas naudas summas. Nostaļģijas pārņemtajiem un tiem, kas vēlas atcerēties bērnību, kad pastu vēl dēvēja par makaroniem, bet biezpiena plācenīšus par sirņikiem, piedāvājam ēdienkarti nedēļai padomju ēdnīcu labākajās tradīcijās. Visas receptes būs atrodamas zemāk.

Ēdienkarte pirmdienai

Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Biešu zupa ar ķiplokiem
Dzērveņu uzputenis ar mannu

Ēdienkarte otrdienai

Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu
Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Kakao želeja

Ēdienkarte trešdienai

Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci
Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti
Sātīgais rasoļņiks
Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Ēdienkarte ceturtdienai

Vienkāršās zivju kotletes
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Maskavas borščs
Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm

Ēdienkarte piektdienai

Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Valmieras salāti
Ātrā tomātu zupa - harčo
Rīsu krēms ar ogu ķīseli

Ēdienkarte sestdienai

Gulašs ar tomātu mērci
Klasiskais rasols
Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām
Supervienkāršais piena ķīselis

Ēdienkarte svētdienai

Vārītas vistas ragū
Fiksie Rūjienas salāti
Klasiskā frikadeļu zupa
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'

Nenopietns padoms: lai piedzīvotu īpaši autentisku ceļojumu pagātnē, piedevās "otrajam" pēc izvēles pagatavo vārītus griķus (ieteicams – bezgaršīgus), kartupeļu biezputru (vislabāk – klīsterveida konsistencē) vai radziņu formas makaronus (pārvārītus un saķepušus viendabīgā masā).

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!