Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Jauna nedēļa, jauns ēšanas paradumu cikla sākums. Ja brīvdienās mēs vēlamies našķoties un baudīt bagātīgas maltītes, neliedzot sev ne kādu treknāku karbonādi, ne šokolādes gabaliņu desertā, tad pirmdiena ir jauks iemesls, lai paņemtu pauzīti no visa treknā un pievērstos vieglākām maltītēm. Kāpēc gan neiesākt jaunu tradīciju, pasludinot pirmdienu par dienu bez gaļas?

Visā pasaulē "bez-gaļas pirmdienas" jeb meat-free monday kustība pēdējo četru piecu gadu laikā augusi. Pirmdienas bez gaļas bauda tādi ievērojami cilvēki, kā bītls Pols Makartnijs un viņa meita, modes dizainere Stella Makartnija. Pat slavenais britu pavārs Džeimijs Olivers pievērsies šai plūsmai un savā mājaslapā piedāvā idejas pirmdienas maltītēm, kurās nav ne kripatiņas gaļas.

Nav jau tā, ka gaļa būtu neveselīga, tomēr dārzeņi, graudaugu produkti un pākšaugi bieži vien tiek nepelnīti aizmirsti. Tāpēc ir vērts veltīt kaut vienu dienu nedēļā, lai slavētu visus citus ēdienus, mazliet aizmirstot par gaļu. Un, kā zināms, veģetārs uzturs kaut vienu reizi nedēļā būs arī maciņam draudzīgāks.

Tieši šī iemesla dēļ piedāvājam 10 burvīgas un veģetāras vakariņu maltītes, kas remdēs izsalkumu. Iepriecini ģimeni ar gardu dārzeņu sacepumu vai kāpostu pildījuma lielo pīrāgu. Uzvāri kādu gardu krēmzupu, kurai klāt piebērti kraukšķīgi turku zirņi vai cepeškrāsnī kārdinoši pagatavo kartupeļus vai puķkāpostus. Lai garšīgi paēstu, var iztikt arī bez gaļas!

Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem

Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti makaroni ar dārzeņu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ar papriku un cukīni pildīti lielie gliemežvāku formas makaroni veģetārām pusdienām vai vakariņām. Cepeškrāsnī apceptos makaronus baudi kopā ar karstu balto mērci (tā paslēpusies zem gliemežvāciņiem) un aromātisko baziliku.

Lasīt vairāk

Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI

Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Savvaļas rīsu un Briseles kāpostu supersalāti

Britu pavārmākslas un veselīga dzīvesveida entuziasts Džeimijs Olivers iesaka uzturā iekļaut bagātīgu produktu daudzumu - dažādus augļus, dārzeņus, liesu gaļu, olas, pākšaugus, riekstus, sēklas, pilngraudu produktus un zema tauku satura piena produktus.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas kāpostu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Garšīgs un ļoti vienkārši pagatavojams lielais kāpostu pīrāgs, kas gan vairāk līdzinās kārdinošai kūkai. Biezpiena mīkla būs gatava dažās minūtēs, izceptā pīrāga maize ir mīksta un gaisīga.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!