
Pēc tā, cik daudz cilvēku rokās pēdējā laikā nākas redzēt sainīšus ar sīksīpoliņiem, ir skaidrs – tuvojas pavasaris. Uz virtuves palodzēm sastājušies podiņi, kur tūlīt no sīpoliem sprauksies ārā pirmie lociņi. Tātad – ir marts! Kāds šomēnes gavēs, cits vēl baudīs pēdējos ziemas sezonas labumus, bet vēl kāds – sparīgi tukšo saldētavas krājumus, kas taupīti visu ziemu. Ko tad gatavosim un ēdīsim šomēnes?
Manās mājās marta pirmā diena noritēs frikadeļu zupas zīmē – svaigumu tai piebērsim ar tiem pašiem zaļajiem lociņiem. Tāpat šomēnes nesmādēsim biezpienu, jo tam beidzot veikalos atkal ir visai patīkama cena. Varēs tapt gan biezpiena sieriņi, gan klimpas un pavasarīgi gards biezpiens ar zaļumiem, ko likt uz maizītēm.
Tiem, kas gavē, iesaku pamēģināt "zaļās dievietes salātus". Un ieviest savā ēdienkartē tunci! Jāpamēģina taču arī tas, vai ne? Un tūlīt arī atzīmēsim 8. martu – šogad bez tulpēm un gardām kūkām vērts arī pievērsties sāļajam galdam – aši var uzmeistarot kādus krabju salātiņus. Vai pārsteigt ēdājus ar sāļo salami uzkodu kūku.
"Lai gan tagad teju visi produkti pieejami visu cauru gadu, tomēr man vēl kopš bērnības marta garša ir uz palodzes izdīguši sīpollociņi un pirmie gurķi – jā, jā, tie paši slavenie, Mārupē augušie! Galda vidū šķīvis ar sakapātiem lociņiem, blakus plānās šķēlītēs sagriezts gurķis – tā, lai visiem pietiek šī prieka! Svaigai maizītei pārsmērē sviestu un – plokš! – ar sviesta pusi iemērc lokos, pārkaisa sāli, uzliek gurķi un kraukšķina, klāt piedzerot brokastu tēju. Laime pilnīga!" par savu šī mēneša garšu stāsta "Delfi" interneta žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa.
Savukārt dzīvesstila žurnālistei Nikolai Šakalei marts ir mēnesis, kad nostiprinājusies vēlme dzīvot veselīgāk, jo tepat ap stūri klauvē vasara. Tajā pašā laikā – jāizrevidē saldētavas krājumi un jāizlieto ogas. "Nu kā – uz nākamo vasaru jau neturēsi!" bilst Nikola. Un te mēs varam tikai piekrist. Saldētās ogas noderēs kā melleņu zupām un ķīseļiem, tā fiksajam saldējumam siltā marta dienā, kad saule pieņēmusies spēkā un gribas mazliet, mazliet sajust vasaras garšu.
"Marts mūsu ģimenē ir vārda dienu un dzimšanas dienu mēnesis, tādēļ 31 dienas garumā kūkas un kūciņas tiek ēstas pa labi un kreisi. Tad nu šomēnes izmēģināšu jaunas kūku receptes, turklāt vecāki uz Ziemassvētkiem uzdāvināja pamatīgu mikseri, tādēļ iedvesma eksperimentēt ir jo lielāka," stāsta "Tūrisma Gids" redaktore Agnese Ģērmane. Tad nu Agnesei iesakām izaicināt sevi ar tumšās šokolādes un sāļās karameles kūku – divas klasiski dievīgas garšas vienā desertā!
Kā garšos tavs marts? Ja vēl neesi izlēmis, lūk iedvesma no "Tasty.lv" – pa receptei visa mēneša garumā!