Arī pēc Trešās adventes pirmssvētku gavēnis nekur nav pazudis. Tā kā līdz Ziemassvētkiem ir palikušas vien 10 dienas un divas nedēļas jau pagājušas, atsakoties no smagākiem ēdieniem, gaļas, maizes, saldumiem vai kā cita, finiša taisne vairs nav tālu.
Pirmssvētku pārdomu un miera periodā, kad atļaujamies neieslīgt galējībās arī attiecībā pret ēdienu, svarīgākais ir atcerēties, ka mazais gavēnis (nejaukt ar 40 dienas ilgo gavēni pirms Lieldienām) paredzēts sevis sakārtošanai.
Ko tad ēdīsim desmit dienas pirms Ziemassvētkiem? Turpināsim baudīt pietiekami daudz dārzeņu ēdienus, tos pagatavojot ne vien gardās krēmzupās, bet arī sautējumos un sacepumos. Pie reizes kādu dienu var palutināt sevi ar svaigu dārzeņu salātiem vai drusciņu garnelēm, jo jūras produkti, atsakoties no gaļas, nāks tikai par labu. Tāpat, goda vietā ēdienkartē noteikti jāiekļauj sārtās bietes.
Kārtainie garneļu salāti glāzītē
Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.
Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem
Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.
Avokado, olu un kukurūzas salāti
Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!
Dārzeņu biezzupa
Dārzeņu biezzupa ikdienas pusdienu maltītei, īpaši sasildīs rudenī un ziemā.
Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru
Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.
Sarkano bietīšu - dārzeņu zupa
Vieglai maltītei sarkano bietīšu - dārzeņu zupa.
Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem
Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.
Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra
Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.
Svaigu dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām
Vieglai maltītei - svaigo dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām. Brinzas siera vietā droši vari izmantot arī fetas sieru.
Tomātu biezzupa ar lēcām
Garda tomātu zupa, kas noderēs gavēņa ēdienkartes dažādošanai.