Pirmssvētku gavēnis – atsakāmies no gardajām pārmērībām līdz Ziemassvētkiem
Foto: Shutterstock

Pat ja Lielais gavēnis ieturams pirms Lieldienām, gaidot Ziemassvētkus, pārdomu laikā ir vērts atteikties no pārmērībām, veltot šo laiku maltītēm, kurās nav to sastāvdaļu, kas liek mums šaustīt sevi par apēsto. Pats galvenais, ko mēs aicinām – ieturot gavēni pirms Ziemassvētkiem, atteikties tikai no tā, kas katru pašu varētu ievilināt kārdinājumos. Citam tā klasiski būs gaļa un piena produkti, vēl kādam saldumi un deserti, bet daži izvēlēsies atteikties no sāls.

Lai kādu ceļu arī izvēlētos, svētku gavēņa laikā iesakām padomāt par vienkāršajiem ēdieniem, kas nāks tikai mūsu uzturam par labu. Tāpēc gavēņa laikā galdā liksim dārzeņu ēdienuszupas, sacepumus un citus gardumus. Šajā laikā neatteiksimies arī no zivīm, kā arī dažādosim ēdienkarti ar pākšaugiem, piemēram, lēcām, turku zirņiem, pupiņām. Lai sākas četras nedēļas bez gaļas un citiem kārdinājumiem!

Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem

Salāti ar grūbām, brokoļiem, āboliem, makreli un sīpoliem
Foto: Foto: Krzysztof Kozanowski

Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām

Ķirbju krēmzupa ar sarkanajām lēcām
Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums

Sakņu dārzeņu sacepums ar mīklu
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Pirmssvētku gavēnis – atsakāmies no gardajām pārmērībām līdz Ziemassvētkiem
Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Baltās pupiņas ar dārzeņiem

Pirmssvētku gavēnis – atsakāmies no gardajām pārmērībām līdz Ziemassvētkiem
Foto: Shutterstock

Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Pirmssvētku gavēnis – atsakāmies no gardajām pārmērībām līdz Ziemassvētkiem
Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Pirmssvētku gavēnis – atsakāmies no gardajām pārmērībām līdz Ziemassvētkiem
Foto: Māris Lapiņš


Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Ēdiena labākās garšu spēles izcels Lielvārdes Citra alus un Lielvārdes Ozolu alus, turklāt plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Source

Delfi Svētku laiks

Tags

Ziemassvētki Dārzeņu ēdieni Deserti Zupas un buljoni Gaļa Pupiņas Sāls Turku zirņi
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form