Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pērnā vasara čaklajiem ziemas krājumu gatavotājiem bija īsta dāvana. Daudzviet ogu krūmi un augļu koki vai lūza no ražas pārpilnības, tādēļ, ļoti iespējams, arī tava pieliekamā un pagraba plauktos stiklotos sānus šogad spīdina īpaši iespaidīgs ievārījuma burciņu krājums. Lai zapte nesarūgtu, skaišoties par to, ka netiek likta lietā, skrūvē vien vaļā burku pēc burkas un cep drusmtalainas plātsmaizes, gardas kūkas un sulīgus kēksus!

Ja gadās, ka, atverot burciņu, pamani pelējuma kārtiņu, tad nesteidz vieglu prātu sekot vecmāmiņu padomam, – virskārtu ar karotīti uzmanīgi noņemt un zapti izmantot iecerētajam mērķim, bet uzklausi speciālista viedokli.

"Drošāk ir iepelējušu ievārījumu uzturā nelietot, jo pelējuma sporas var būt izplatījušās arī tālāk par redzamo daļu. Mēs ne vienmēr darām tā, kā ir drošāk un pareizāk, tāpēc arī daudziem ir ieradums pelējuma redzamo daļu no ievārījuma vienkārši noņemt. Arī manā ģimenē tā vienmēr ir darīts, taču pelējums var izraisīt alerģiskas reakcijas, elpceļu problēmas un negatīvi ietekmēt cilvēka veselību kopumā. Pētījumi par dažādu pelējumu kaitīgo ietekmi ir veikti un pētniecība aktīvi turpinās," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.

Ir arī gana daudz recepšu sarūguša ievārījuma izmantošanai – teju katrs bērnībā ir cepis ātro kēksu no ierūgušas zaptes. Kā tad ar to? Izrādās, šo produktu, gluži tāpat kā ierūgušu medu, var droši izmantot kūku, plātsmaižu un citu cepto konditorejas izstrādājumu gatavošanai.

Lūk, 10 idejas saldiem cepieniem ar dažādām vasaras ogu zaptēm pildījumā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!