Foto: Shutterstock

Rāceņi pusdienās lieliski var aizstāt kartupeļus, bet tie būs daudz vieglāki, mazāk barojoši un itin piemēroti rudenim.

Pēc izskata rāceņi ir ļoti līdzīgi kāļiem, bet ir daudz vecāks augs par pēdējiem. Par rāceņiem varētu pat teikt, kāļu priekštecis, jo kālis radies, rāceni krustojot ar savvaļas kāpostu.

Rāceņu saknes var būt gan apaļas, gan plakani apaļas. Arī to mizas krāsa mēdz būt dzeltena, balta, zaļa vai pat violeta un rozā. Mīkstums parasti ir balts, bet var būt arī rozā.

Rāceņi ir ļoti garšīgi svaigā veidā, jo ir kraukšķīgi un viegli saldeni, turklāt ļoti veselīgi, ar bagātīgām C vitamīna rezervēm. Tomēr rāceņus var ēst arī dažādos siltos ēdienos, pasniegt kopā ar gaļu, ar citiem ceptiem dārzeņiem, izmantot zupās un sautējumos. Piedāvājam septiņas receptes ar šo rudenīgo un gardo dārzeni. Baudi oktobri!

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Dārzeņu biezzupa ikdienas pusdienu maltītei, īpaši sasildīs rudenī un ziemā.

Lasīt vairāk

Dārzeņu un pupiņu sautējums

Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot dārzeņu sautējumu ar pupiņām - maltīte četriem cilvēkiem izmaksās vien piecus eiro!

Lasīt vairāk

Kreptīgā skābu kāpostu zupa

Foto: iStock

Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.

Lasīt vairāk

Rāceņa un sinepju salāti

Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!

Lasīt vairāk

Sarkano bietīšu - dārzeņu zupa

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei sarkano bietīšu - dārzeņu zupa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!