Foto: Shutterstock

Viņi viens no otra izspiež labāko. Viņi spēlējas un izaicina viens otru. Viena skābums iedvesmo atvērties otra saldumam. Otra saldums skābumu sacukuro un padara maigu un tīkamu. Zemenes un rabarberi ir savienība, kas radīta kulinārijas debesīs. Rabarberu laiks pašā pilnbriedā, un grieķu zemenes tirgos krītas cenā. Ir īstais laiks pievērsties zemeņu un rabarberu gardumiem!

Rabarberu un zemeņu plātsmaizes, protams, ir maija beigu un jūnija sākuma hits. Rabarberu skābenums, zemeņu saldenais sulīgums saplūst vienā garšu kokteilī, un, ja kādam vēl par maz salduma, pāri pārliets skābā krējuma un cukura maisījums visu padara vienkārši neatvairāmi gardu. Bet tas jau tiešām izklausās pēc īstas gastronomiskās izvirtības. Daudziem patīk autentiskāka un godīgāka rabarberu un zemeņu plātsmaizes garša, ko nenomāc krējuma jūra. Tikai kāda sauja cukura pāri un... drumstalas. Gardās, treknās drumstalas, kas jebko spēj padarīt par kūku. Tik gardas, ka tās patiesībā varētu ēst jēlas! Ja ne vien tā plātsmaize, to taču gribas lielisku un ar drumstalām bagātīgi nobārstītu.

Foto: Shutterstock

Un kur nu vēl kēksi, jebkādas mīklas, visvienkāršākie – samet tik iekšā rabarberus ar gabaliņos sagrieztām zemenēm, samaisi un lej veidnē! Rabarberi karstumā kļūst mīksti un maigi, un zemenes kā tādas sarkanas, uzsprāgušas planētas, skats ir pirmatnējs un skaists, un garša – debešķīga.

Foto: Shutterstock

Vēl taču arī ir ceptas un neceptas kūkas un pīrāgi, kur, mazliet nopietnāk padarbojoties, iesmērēt ātri savārītu rabarberu un zemeņu biezeni.

Par biezeņiem runājot, lētās tirgus zemenes un plaši pieejamie rabarberi ļauj sākt piepildīt pagrabus un saldētavas. Rabarberu un zemeņu biezeni ar cukuru var savārīt un, vietas taupīšanas nolūkos salikt pa porcijām maisiņos, teiksim, tā, lai pietiek vienai kūkai. Vai pankūku rītam. Vai debesmannā. Un arī rabarberu un zemeņu ievārījumam nebūt nav par agru – šis ir jādara tagad, jo vēlāk tāpat būs darba pilnas rokas ar citiem dārza labumiem. Rabarberi zemenēm dod savu skābumiņu un struktūru, šāds ievārījums būs arī stingrāks un biezāks, un ziemā noderēs visur, kur vien var iedomāties.

Foto: Shutterstock

Kūkas un ievārījumi jau vēl nav viss: ir taču sulas, limonādes un sīrupi un dažnedažādi saldēdieni, sākot ar veco, labo debesmannu, beidzot ar saldajām zupām, dažnedāžādām želejām, kārtojumiem un modīgajiem krambliem, kur karstai rabarberu un zemeņu masai ar kraukšķīgo, gardo virsiņu vēl uzliek aukstu saldējuma bumbu pa vidu. Saldenskāba svētlaime!

Foto: Shutterstock

Zemenes rabarberu skābo smaidu padara saldu, rabarberi zemenes draiskulīgo saldumiņu padara neatvairāmu, un kopā viņi abi ir nepārspējami! Iedvesmai dalāmies ar “Tasty” saldenskābajām receptēm.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!