Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Jau šodien, 12.jūlijā, Rīgā notiks trešās pop-up vakariņas jeb noslēpumains baltais pikniks, kura norises vieta dalībniekiem netiek atklāta līdz pat pēdējam brīdim. Tikai trīs stundas pirms pasākuma dalībnieki uzzinās, kur jāierodas tērptiem eleganti un baltā, līdzi ņemot galda dekorācijas un galda piederumus, vīnu un uzkodas, lai kopā radītu un piedzīvotu maģisku notikumu. Ja arī tu plāno apmeklēt eleganto balto pikniku, skaidrosim, ko ņemt līdzi, kādus ēdienus un dzērienus izvēlēties, bet ko labāk atstāt mājās.

Mājas lapā "Popuppicnic.lv" ir atrodams saraksts ar lietām, kas būs nepieciešamas, dodoties uz pop-up vakariņām:

  • Balts galdauts (galda izmērs 2,20 cm x 70 cm, augstums 78 cm);
  • Galda dekori. Ņemot vērā vēja iespējamību atklātā vietā, piedomā par zemām un stabilām dekorācijām;
  • Galda apgaismojums – cilindru formas svečturi, sveces, ar baterijām darbināmi lukturi ( tie lieliski noder, ja laiks ir vējains) vai jebkurš cita veida apgaismojums, kas piestāvēs galda dekoriem;
  • Šķīvji, glāzes, galda piederumi (tikai ne plastmasas vai vienreiz lietojamie), baltas salvetes
  • kopīgajam rituālam atklājot vakariņas;
  • Maltīte un dzērieni – vīns vai šampanietis (stiprais alkohols un alus neatbilst pasākuma
  • konceptam);
  • Brīnumsvecītes – kopīgam rituālam pirms uzsākt dejas zem zvaigžņotas debess;
  • Atkritumu maisi, lai prom dodoties savāktu atkritumus pie galda. Pasākuma vietā būs atkritumu tvertnes, kur tos varēs izmest. Dalībnieku uzdevums ir cienīt pasākuma ideju, vietu un savu pilsētu un atstāt aiz sevis sakoptu vidi.


Ja par traukiem, dekoriem un citiem nepieciešamajiem atribūtiem tā kā viss būtu skaidrs, tad izvēle, kādus ēdienus un dzērienus likt piknika grozā, nav nemaz tik vienkārša.

Ko vajadzētu ņemt vērā, komplektējot baltā piknika gozu

Foto: DELFI


Ja vēlies līdzņemšanai sagatavot lapu salātus, tad mērci lej atsevišķā trauciņā un pievieno salātiem īsi pirms pasniegšanas, lai tie nesaplaktu, neizmirktu un nezaudētu pievilcīgo izskatu. Ja vēlies, vari jau mājās glāzēs vai burciņās sagatavot salātu kārtojumu, ko piknika vietā atliks tikai izņemt no aukstumkastes un likt galdā.

Desertam lieliska izvēle būs saldais kārtojums, ko arī jau iepriekš vari sapildīt burciņās.

Labāk izvairies lietot produktus, kas ātri bojājas – svaigu gaļu (tartaru, karpačo), olas (salātu mērcē), piena produktus un svaigos sierus (piena kokteiļi, mērces).

Ņemot vērā, ka laikapstākļi mēdz būt svārstīgi un neparedzami, lai izvairītos no vilšanās, izvēlies līdzņemšanai uz pikniku tādus ēdienus, kas labi garšo gan silti, gan aukstā veidā.

Kā dekoru paķer līdzi arī baziliku, piparmētru vai citu podiņā zaļojošu garšaugu, kas būs gan glīts un bezgala aromātisks galda akcents, gan var tikt izmantots arī praktiskā veidā, lai dekorētu ēdienu.

Bietes nebūs īstais produkts, ko iekļaut baltā piknika ēdienkartē, tāpāt arī sarkanvīna vietā labāk izvēlēties baltvīnu, rozā vīnu vai šampanieti, lai stiprāka vēja brāzma vai kāda neveiklāka kustība, nebeigtos ar neglīti notraipītu galdautu, apģērbu un sabojātu noskaņojumu.

Tie, kas nelieto alkoholu, var baudīšanai izvēlēties bezkrāsainus vai viegli ietonētus bezalkoholiskos dzērienus, sulas un ūdeni, kas papildināts ar piparmētru lapām, citrusaugļu šķēlēm, dažādām ogām, piparmētru lapām, baziliku utt.

Izturēti sieri, vītināta gaļa un desas, dažādu veidu olīvas, marinēti dārzeņi, cepumi, sālsstandziņas un mini pīrādziņi, pašgatavota pastēte vai sīpolu marmelāde būs ideālas uzkodas līdzņemšanai uz pikniku un palīdzēs remdēt apetīti, kas svaigā gaisā noteikti būs īpaši laba.

Lai tev vēl vairāk atvieglotu gatavošanos baltajam piknikam, izvēlējāmies vairākas piemērotas receptes iedvesmai.

Lai labi garšo!

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Mango siera kūkas glāzītēs

Siera kūkai nav obligāti jābūt apaļai un lielā formā – pagatavo mango siera kūku desertu glāzītēs. Ļoti vienkārši un ātri!

Lasīt vairāk

Gardās siera standziņas

Tik vienkārši un ātri pagatavojamās siera standziņas var izcept pat tad, kad ciemiņi ir jau ieradušies, ja tik mājās ir kārtainās mīklas paciņa un siers.

Lasīt vairāk

Ūdens ar apelsīniem un kinzu

Atspirdzinošs dzēriens sanāks, ūdeni aromatizējot ar apelsīnu. Interesantākas garšas cienītāji papildus var pievienot dažas kinzas lapiņas.

Lasīt vairāk

Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē

Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.

Lasīt vairāk

Fiksie siera cepumiņi

"Ļoti ātri pagatavojami siera cepumi, kuru gatavošana ir meditācija, un sastāvdaļas atrodamas teju katrā mājā," stāsta receptes autore Paula Zemgale.

Lasīt vairāk

Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'

Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Svaigie pupiņu salāti burciņā

Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.

Lasīt vairāk

Zemeņu un piparmētru mohito

Vasara ziemā – atspirdzinošs zemeņu un piparmētru lapiņu kokteilis, kas liks reibt no patīkamās garšas (un drusciņas ruma, kas ir neatņemama mohito sastāvdaļa). Pagatavo gardo kokteili no svaigām vai saldētām zemenēm – īpaši iesakām saldētās, jo tad nebūs nepieciešams ledus.

Lasīt vairāk

Gardie 'biscotti' cepumiņi ar mandelēm

Biskoti cepumiņus latviski varētu saukt par saldajiem sausiņiem, jo vārds "biscotti" nozīmē "divas reizes cepts". Itālijā šos cepumus ierasts gatavot svētku reizēs, pievienojot mīklai dažādus gardumus – riekstus, sukādes, rozīnes un šokolādi. "Biscotti" parasti ēd, pamērcējot kafijā vai tējā. Šos gardumus izcept ir ļoti vienkārši,turklāt tie lieliski glabājas ilgāku laiku.

Lasīt vairāk

Krāsaini dārzeņu salmiņi ķiploku–sinepju mērcē

Veselīga, koša un zibenīgi pagatavojama ballīšu un dārza svētku uzkoda, ko atzinīgi novērtēs gan lieli, gan mazi kārumnieki. Galvenie šīs uzkodas "trumpji" ir gardā mērcīte un interesantais pasniegšanas veids.

Lasīt vairāk

Sarkano sīpolu marmelāde

Sīpolu marmelādi var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēja jebkuru iepriekš ēsto, par to pārliecinājās ''Tasty'', tāpēc recepti šim gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšo uz kanapē maizītēm, burgeros, kā piedeva gaļai, sāļajos pīrāgos un jebkur, kur vien varētu piestāvēt saldenā piedeva.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistu aknu pastēte ar sīpoliem un baltvīnu

Klasisks smēriņš uz brokastu maizes ir aknu pastēte. Paštaisīta pastēte ir daudz garšīgāka un arī lētāka. Un skaidri zināsi, ka tajā nav ādu, tauku un gaļas atgriezumu.

Lasīt vairāk

Pildīta bagete ar siera krēmu

Garda un sātīga bagete ar krēmsieru, šķiņķi un saulē kaltētiem tomātiem. Recepti piedāvā "Rimi" Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Pikantās olīvas uzkodu galdam

Siltas, sātīgas un ļoti pikantas olīvas, kas būs gardas tāpat, siera platē vai kopā ar citām uzkodām. Īpašu garšu un smaržu tām piešķirs apelsīna miziņas un timiāns.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Siera kēksiņi ar šķiņķi un konservētu kukurūzu

Tiem, kam labāk patīk sāļie našķi, iesakām pagatavot sāļā siera kēksiņus ar šķiņķi un konservētu kukurūzu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!