Foto: Shutterstock
Daudzi dārzeņi kļūst baudāmāki, tiekot termiski apstrādāti, savukārt redīsiem raksturīgo kraukšķīti un izcili svaigo aromātu vislabāk var sajust, tieši baudot tos svaigā veidā. Lai izbaudītu pirmos pavasara vēstnešus – redīsus – ne vien iespējami garšīgā, bet arī figūrai draudzīgā veidā, piedāvājam 18 salātu receptes sulīgām maltītēm.

Ja gurķi, tomāti un dažādi lapu salāti ir biežākie redīsu kompanjoni, ar ko nevienu nepārsteigsi, tad izmēģini pikantās šķēlītes papildināt ar veselīgo kvinoju, pirmajiem pavasara dīgstiem un fetas siera drumstalām – gan tu, gan tavi mājinieki būs sajūsmā par šo garšu salikumu.

Svaigos redīsu salātus nevajadzētu sabojāt ar treknām mērcēm. Majonēzi vai treknu skābo krējumu šajā gadījumā prātīgāk būs aizstāt ar pesto, vieglu vinegreta mērci, kam pievienota citrona vai laima sula un kapāti zaļumi, vai mērci uz jogurta bāzes. Arī klasiskie redīsu salāti ar lociņiem un dillēm, aizdarīti ar, piemēram, grieķu jogurtu, garšos ne sliktāk, bet tu izvairīsies no liekām kalorijām. Pietiks arī, ja svaigo salātu papildināšanai izmantosi vien nedaudz labas kvalitātes olīveļļas un šķipsnu svaigi maltu melno piparu, lai nenomāktu redīsu garšu.


Sātīgumu redīsu salātiem piešķirs kāda sauja pilngraudu makaronu, kuskuss, vārīti kartupelīši, biezpiens, mājas siers vai konservēti turku zirņi. Vari ņemt piemēru no itāliešiem, papildināt svaigos pavasara salātus ar grauzdētas maizes gabaliņiem – nobaudot šādu maltīti, izsalkums neliks par sevi manīt līdz pat nākamajai ēdienreizei, bet ar maizi varēsi uzslaucīt no šķīvja gardo mērcīti.


Lai labi garšo!

Gurķu un redīsu salāti

Svaigi un kraukšķīgi gurķu un redīsu salāti.

Lasīt vairāk

Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem

Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.

Lasīt vairāk

Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē

Foto: Publicitātes foto
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru

Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.

Lasīt vairāk

Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem

Foto: Shutterstock
Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu

Foto: Shutterstock
Griķu salāti ar gurķiem un vārītu olu - lēta, bet sātīga Budas bļodiņas vai poke versija.

Lasīt vairāk

Ņiprie redīsu un gurķu salāti

Redīsu un gurķu salāti, kas papildināti ar smaržīgām dillēm un rīsu etiķi treknas mērces vietā. Garda piedeva gaļas ēdieniem vai tikko vārītiem jaunajiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock
Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti

Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.

Lasīt vairāk

Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock
Mazliet ņipri, bet vasarīgi salāti ātrām pusdienām. Kraukšķīgos gurķus un maigos jaunos kartupeļus patīkami papildinās Dižonas sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem

Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!