Ja gurķi, tomāti un dažādi lapu salāti ir biežākie redīsu kompanjoni, ar ko nevienu nepārsteigsi, tad izmēģini pikantās šķēlītes papildināt ar veselīgo kvinoju, pirmajiem pavasara dīgstiem un fetas siera drumstalām – gan tu, gan tavi mājinieki būs sajūsmā par šo garšu salikumu.
Svaigos redīsu salātus nevajadzētu sabojāt ar treknām mērcēm. Majonēzi vai treknu skābo krējumu šajā gadījumā prātīgāk būs aizstāt ar pesto, vieglu vinegreta mērci, kam pievienota citrona vai laima sula un kapāti zaļumi, vai mērci uz jogurta bāzes. Arī klasiskie redīsu salāti ar lociņiem un dillēm, aizdarīti ar, piemēram, grieķu jogurtu, garšos ne sliktāk, bet tu izvairīsies no liekām kalorijām. Pietiks arī, ja svaigo salātu papildināšanai izmantosi vien nedaudz labas kvalitātes olīveļļas un šķipsnu svaigi maltu melno piparu, lai nenomāktu redīsu garšu.
- Te atradīsi receptes 10 vienkārši pagatavojamām mērcēm, kas noderēs gan salātu aizdaram, gan kā piedeva uzkodām.
Sātīgumu redīsu salātiem piešķirs kāda sauja pilngraudu makaronu, kuskuss, vārīti kartupelīši, biezpiens, mājas siers vai konservēti turku zirņi. Vari ņemt piemēru no itāliešiem, papildināt svaigos pavasara salātus ar grauzdētas maizes gabaliņiem – nobaudot šādu maltīti, izsalkums neliks par sevi manīt līdz pat nākamajai ēdienreizei, bet ar maizi varēsi uzslaucīt no šķīvja gardo mērcīti.
- Redīsi teju nekad netiek cepti, vārīti vai sutināti. Kāpēc? Jo tā vienkārši ir pieņemts. Ja vēlies ieviest svaigi pavasarīgas vēsmas savā apnicīgajā ēdienkartē, izlasot šo rakstu, uzzināsi, kādēļ tev noteikti jānogaršo cepti redīsi.
Lai labi garšo!
Gurķu un redīsu salāti
Svaigi un kraukšķīgi gurķu un redīsu salāti.
Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem
Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru
Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.
Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem
Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu
Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.
Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu
Ņiprie redīsu un gurķu salāti
Redīsu un gurķu salāti, kas papildināti ar smaržīgām dillēm un rīsu etiķi treknas mērces vietā. Garda piedeva gaļas ēdieniem vai tikko vārītiem jaunajiem kartupeļiem.
Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem
Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.
Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru
Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem
Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!
Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti
Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.
Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem
Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.