Foto: Shutterstock
Lai gan pagaidām par pavasari liecina vien sniegpulkstenītes un uz virtuves palodzes "dobēm" zaļojošie lociņi, tūlīt, tūlīt jau viss zaļais sprauksies laukā no zemes. Ne tikai pirmās gārsas, bet arī ņiprie lakši un pārējās pavasara veltes. Aprīlis ne tikai aicinās radoši krāsot olas Lieldienās un maisīt biezpienu pashai, bet vilināt vilinās iekurt grilu, lai atklātu grilsezonu. Ko vēl garšīgu baudīsim aprīlī?

Šur tur jau var manīt, ka ļaudis sasparojušies tirgū, cerībā atrast pirmos lakšus. Tā, viennozīmīgi, ir mana aprīļa garša. Šķirstot ēdienu fotogrāfijas, aprīļa mēnešos ik gadu lakši paslēpti klasiskajos lapu salātos kopā ar redīsiem, iemalti zaļā un ņiprā pesto, vai iegūlušies starp kārtainās mīklas kārtām sāļajā Napoleona kūkā. Jā gan, arī tā lakšus var nobaudīt!

Mūsmājās nu jau otro gadu aprīļa beigas ir svētku laiks, par ko parūpējusies jaunākā atvase, piedzimstot mēneša priekšpēdējā dienā. Tāpēc viens no svarīgākajiem mēneša uzdevumiem – sarūpēt svētku kūku un uzkodas maziem un lieliem viesiem. Nenoliedzami, šis mēnesis paies, kraukšķinot redīsus. To salāti ir vispavasarīgākais ēdiens, kāds vien var būt, tāpēc redīsus jābauda un daudz, vispirms jau klasiskajos redīskrējumgurķu salātos! Mans ieteikums – pamēģināt nogaršot tos arī apceptus sviestiņā.

Un kur nu bez Lieldienu svētku maltītēm – vismaz vienos viesos jānobauda pasha. Tāpat vienmēr galdā ir pa kādiem spinātu lapiņu salātiem. Bet tematiski var izcept arī burkānkūku, lai Lieldienu zaķis nepalec garām. Pasakaini skaisti svētku galdā izskatīsies spinātu biskvīta kūka, kas izdekorēta ar baltu krēmu un mazām, raibām šokolādes oliņām. Vārītām olu pusītēm uzkaisi pa kādam dīkstam, lai tiek viss mikrozaļumu labumiņš.

"Aprīlis mūsmājās ir sulu, vieglu maltīšu un grila sezonas atklāšanas mēnesis. Aprīlī tiek baudīti visi iespējamie zaļumiņi, kas nopērkami kioskos, tie ir salāti, svaigi gurķi, ķirštomātiņi, redīsi. Parasti aprīlī parādās dārzā arī pirmie ziemas lociņi, kuri tiek notiesāti turpat pie dobes. Šajā mēnesī ir liela vēlme pēc viegluma ēdienkartē – pie katra pamatēdiena tiek gatavoti salāti. Ar krējumu, kefīru, eļļu (eļļa+etiķis), pesto... Ahhh, tāpat mocarellas siers, ar tomātiņiem un svaigu baziliku. Un, protams, sulas! Dzer, cik vien var! Citi liek klāt citrona miziņu vai upeņu zariņu, bet mūsmājās lielā cieņā pavisam svaiga bērzu sula. Pats galvenais – auksta! Un uzgrilēta gaļiņa vai svaigā gaisā uz uguns katlā vārīta zupiņa. Mmmm!" par savu aprīļa garšu stāsta DELFI dzīvesstila žurnāliste Nikola Šakale.

Šādi Nikolas ģimene ik gadu pavasarī vāra zupu.

Pirmie lociņi, kurus audzēt traukā uz palodzes, ir arī DELFI žurnālu satura redaktores Ditas Vinovskas garša. Viņa par "ražu" vēl var papriecāties, kamēr divi mājās mītošie runčuki nav izlēmuši atklāt dārznieka talantu. "Ceru arī Lieldienās kārtīgi pastaigāt pa mežu, lai varētu saēsties zaķskābenes. Man aprīlis ir visādu svaigumu un zaļumu mēnesis. Pati neesmu tik drosmīga, lai sataisītu pieneņu un gārsu, kā arī nātru pirmo dzinumu salātus, bet tieši aprīlī esmu ar tiem cienāta, ciemojoties pie draudzenes. Tas bija kaut kas brīnišķīgs!" stāsta Dita.

Neatņemama viņas aprīļa sastāvdaļa ir arī bērzu sulas, kuras bauda tik tikko iztecinātas. "Bērnībā ar māsu, dodoties staigāt pa mežu, mēdzām ņemt līdzi savus trauciņus, lai nedaudz nobaudītu sulas no svešiem urbumiem. Mēs tos saucām par saviem meža bāriem," nostalģiski stāsta Dita par laikiem, kad sulas lielākoties tecināja ar koka renītes palīdzību. Mūsdienās gan citādi – trubiņa "pa taisno" aizved uz kanniņu vai sulu maisu, kur sulas ērtāk glabāt.

Savukārt DELFI žurnālu galvenajai redaktorei Egitai Segliņai aprīlis ir ne vien sulu mēnesis, bet arī dzimšanas dienas kūku laiks. "Vēl jāiztukšo pērno ogu un rabarberu krājumi no saldētavas dzīlēm, gatavojot smūtijus, plātsmaizes un sulīgus kēksiņus, bet, nākot tuvāk maija brīvdienām, jau sākam domāt par to, kā marinēt gaļu grilēšanai un kādus svaigos salātus šosezon baudīsim," savus aprīļa gastronomiskos plānus atklāj Egita.

Un kāda ir tava aprīļa garša? Pačukstēsim tev priekšā – zemāk atradīsi pa receptei katrai mēneša dienai, lai iedvesmotos šomēnes ēst radoši un garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!